Предбрачни уговори - помодарство или потреба

Милка Милуновић
Предбрачни уговори - помодарство или потреба

Брак никад није био формалност, као што воле да тврде скептици који никада нису вјеровали да у љубави и у међусобном уважавању и поштовању двоје заљубљених, папир потписан код попа и матичара има неки значај.

У модерно вријеме у којем живимо, традиционалне вриједности брака и породице све мање губе на вриједности, па се велики број гламурозних и скупих вјенчања и свадбених весеља након неколико мјесеци завршава разводом. За неке парове је развод права агонија, али не због тога што се љубав угасила, него зато што не могу да се договоре око подјеле капитала.

- Услуге нотара све чешће траже имућнији грађани због склапања предбрачног уговора. Овим се уређују односи брачних другова, пренос некретнина било у облику поклона или преноса власништва и регулишу предбрачни и изванбрачни договори о располагању некретнинама и шта ко уноси у брак - рекао је предсједник Нотарске коморе Републике Српске Маринко Плавшић.

Он тврди да су предбрачни уговори веома корисни, јер предупређују вођење дугорочних спорова у браку који због разграничења имовине брачних партнера трају и по десет година.

Закључењем предбрачних уговора супружници штеде материјалне трошкова и у старту имају ријешен имовински однос у располагању некретнинама. Од марта ове године од када   нотари у складу за Законом о нотарима у Републици Српској раде на овјерама уговора и другим правних докумената, на добитку су и грађани и републички буyет, тврди нотар Плавшић.

Он је  појаснио да нотари пружају јефтиније услуге сачињавања и овјере уговора у односу на адвокате и суд, и издвајају значајне приходе у буyету од плаћања ПДВ-а. Говорећи о цијенама предбрачног уговора, он је рекао да цијена једног оваквог уговора зависи од материјалне вриједности која је предмет уговора. 

- Aко се ради о некретнини вриједности од 80.000 марака заједно са трошковима ПДВ-а сачињавање уговора и овјера потписа код нотара кошта око 420 марака. Уговор од 1.000 марака је 75 КМ и то је најјефтинија услуга - наводи Плавшић.

Према његовим ријечима, за састављање исправе гдје је вриједност до 5.000 марака адвокати узимају 160 марака без ПДВ-а, док  за уговор од 50.000 до 100.000 марака узимају 700 КМ без  ПДВ-а.

- Aко се овоме дода овјера уговора коју је суд наплаћивао 105 КМ по једном уговору онда се може видјети да су нотарске услуге изузетно ниске. Нотари одређују плату колико могу сами да зараде. Пословање нотара је транспарентно и моје финансијско пословање се може контролисати. За сваки износ који нотар наплати морам положити рачун - нагласио је Плавшић.

При уласку у брак људи живе у љубави, али увијек постоји могућност да та љубав престане након чега долазе мукотрпни и дуги судски процеси и трошкови парничења што се може избјећи потписивањем уговора - каже он. Плавшић наводи да се предбрачним уговором рјешава питање старатељства над дјецом, као и питање са којом имовином партнери располажу када улазе у брак.

Приликом склапања уговора обавезно је доношење доказа о имовини, који партнери потписују уколико су постигли договор шта дијеле у случају развода, а шта ко посједује у потпуности од имовине коју је унио у брак.

Предбрачни уговори постали су уносан посао и за адвокате у Републици Српској. Ове уговоре адвокати сачињавају уколико је у питању дефинисање подјеле новца.

- Лично се не бавим грађанским парницама, али предбрачни уговор није постојао у породичним законима у бившој Југославији. То је новост у законима Републике Српске и мислим да је нормално да људи траже овакве уговоре. Њима се првенствено жели обезбиједити странка да у случају развода обезбиједи имовину - рекао је бањалучки адвокат Мирослав Микеш.

Он каже да су предбрачни уговори традиција у англосаксонском праву и да деценијама чине неизоставан дио церемоније вјенчања богатих и славних. Типичан примјер колико је предбрачни уговор важан је развод популарног пјевача Пола Мекартнија који је због пропуста у уговору исплатио милионску одштету за развод. Много мудрије је поступио један од најбогатијих    људи на свијету, Роман Aбрамович, који је у складу са предбрачним уговором бившој супрузи исплатио тек неколико милиона марака што је ситница у односу на његово милијарде.

Статистике показују да је алкохолизам један од најчешћих разлога због којих се растурају породице и разводе бракови. Док се у свијету алкохолизам третира као озбиљна болест и разлог да се особа обавезно подвргне лијечењу уколико жели да сачува посао и друштвени рејтинг, у Републици Српској тиме се нико озбиљно не бави.

- Aлкохолизам јесте веома озбиљна болест и научно је доказано да од претјераног конзумирања алкохола долази до моралне депријације личности, односно до унакажености психе и склоности ка неморалном и изопаченом понашању - наводи психолог у   Заводу за лијечење менталних болесника "Јакеш" Модрича   Мирјана Пејичић.

Према њеним ријечима, алкохоличари у РС ако имају добре политичке позиције и ако су финансијски ситуирани третирају се као весељаци и боеми, тако да нико, поготово Центри за социјални рад не придају важности овом проблему када дође до развода брака.

- Имала сам стотину пута прилику да видим како партијски и други моћници склони пијењу па и конзумацији дрога, посредством одабраних службеника у Центру за социјални рад, недужну особу прогласе неурачунљивом и "стрпају" у лудницу. Разлог је што моћник жели да се јефтино разведе и да жени не остави ништа, као и да добије старатељство над малољетном дјецом. То су веома ружне ствари, али су дио наше свакодневице - додала је Пејчићева. Она сматра да болести алкохолизма треба озбиљније третирати, будући да се ради о тешкој и неријетко неизљечивој психичкој болести.

Професор социологије Иван Шијаковић сматра да у доношењу предбрачних уговора све више доминирају рационални разлози и партнери у браку желе да имају чисте рачуне.

- Граница ступања у брак се помјера, нарочито образовани људи који имају 30 и више година који су већ стекли пословни углед или се материјално обезбиједили не желе да дијеле то што су сами стекли - наводи Шијаковић.

Млади у Републици Српској са резервом гледају на предбрачне уговоре сматрајући да је то знак неповјерења према партнеру. Ипак, све више је и оних који трезвено посматрају ситуацију у којој улазе у брак са огромним банковним рачуном, док њихов партнер у брак улази само са кофером у руци.

Иако је тешко открити ко од имућних људи склапа предбрачни уговор, успјели смо сазнати да један власник "велнес центра" у Бањој Луци потражио нотара због склапања предбрачног уговора. Изабраница његовог срца је млада и лијепа, али није богата као он.       

 Разводи чешћи од вјенчања

Број развода у Републици Српској је, према статистичким подацима, у сталном порасту. Aлармантно је да 11 одсто склопљених бракова заврши разводом. У овој години разведено је 228 бракова, што је у односу на исти период 2006. године у порасту за 24,56 одсто. Према оквирним подацима најчешће се разводе мушкарци старосне доби од 30 до 44 године, а жене старосне доби између 25 и 39 година. Од градова у РС, по највећем броју развода предњачи Бијељина.

Супружници који су се одлучили на развод у просјеку имају између 25 и 29 година, а различити разлози су их натјерали на поновни самачки живот.

Пол Мекартни

Бивши члан "Битлса" Пол Мекартни" је послије двогодишње мукотрпне бракоразводне парнице успио да са својом супругом Хедер Милс договори да ће јој за развод платити 24 милиона фунти. Парница је трајала дуго због тога што је 40-годишња бивша манекенка Хедер тражила од Пола да јој исплати 125 милиона фунти.

У образложењу пресуде речено је да је суд одлучио да Мекартни треба да плати 24,3 милиона фунти, у новцу и некретнинама.

Мекартнијево богатство се процјењује на око 825 милиона фунти и британска јавност сматра да је добро прошао у парници с обзиром на чињеницу да је о свему одлучивао суд, без докумената о подјели имовине што би било дефинисано предбрачним уговором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана