Празник радости, наде и спасења

Марина Чигоја
Празник радости, наде и спасења

Традиционалним паљењем бадњака, светим архијерејским литургијама, уз најљепше жеље и традиционални хришћански поздрав "Мир Божији - Христос се роди", православни вјерници у сриједу су прославили најрадоснији хришћански празник, Божић.

У свим православним храмовима у Републици Српској и БиХ, поводом Христовог рођења, служене су свете литургије. Божићне литургије на најрадоснији хришћански празник служене су у свим градовима Српске, а на крају литургија прочитана је Посланица Његове светости патријарха српског Павла и архијереја Српске православне цркве.

Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Требињу служио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

У Саборном храму Успења пресвете Богородице у Тузли одржана је божићна литургија коју је служио владика Зворничко-тузланске епархије Василије Качавенда.

Православни Божић прослављен је и на подручју Унско-санског кантона, а централна свечаност одржана је у Босанском Петровцу, у обновљеној катедрали Петра и Павла, коју је предводио владика бихаћко-петровачки Хризостом.  

Храмови су били пуни и у свим епархијама СПЦ у земљама у окружењу. Службе су одржане у православним храмовима у Србији, Хрватској, Македонији.

Празник Рођења Христовог прослављен је у свим православним домовима у Србији. Уз свети огањ, добро расположење, а понегдје и уз музику, свечано је дочекан час у којем је, по хришћанском вјеровању, у чудесној витлејемској ноћи рођен Син Божији.

Традиционално паљење бадњака одржано је пред више хиљада вјерника испред Храма Светог Саве у Београду.

Празник рођења Христа, Божић, прослављен је у свечаној породичној атмосфери у домовима православних вјерника широм земље. Предсједник Србије Борис Тадић честитао је вјерницима празник послије поноћне литургије у Спомен-храму Светог Саве у Београду, у коме је, по благослову патријарха Павла, прву божићну литургију служио митрополит црногорско-приморски Aмфилохије. У храму на Врачару и око њега окупило се неколико хиљада православних вјерника који Божић прослављају по јулијанском календару. Свечаној литургији присуствовали су и Богољуб Шијаковић, министар вјера, принц Aлександар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином, као и представници других вјерских заједница у Србији.  

И у православним храмовима СПЦ у Хрватској и Црној Гори обиљежен је најрадоснији хришћански празник, Божић. Свечану литургију у загребачкој цркви Светог Преображења Господњег служио је митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Јован. Хиљаде Подгоричана окупило се испред храма Христовог васкрсења, гдје је дрво живота освештао владика Aмфилохије.

Божић су свечано дочекали и обиљежили и православни хришћани на Косову и Метохији. Централна прослава одржана је у манастиру Грачаница, гдје је јутарњу литургију служио владика рашко-призренски Aртемије са свештенством, у присуству неколико стотина вјерника, а божићна литургија одржана је и у манастиру Високи Дечани.

Рођене Христово обиљежиле су и српске заједнице у Aмерици, Канади и Aустралији.

Обичаји

Божић по старом, јулијанском календару, 7. јануара, славе Српска, Руска, Украјинска и Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света гора и Коптска црква у Египту. У Русији се Божић прославља свечано, а богато украшене јелке налазе се у свим храмовима. У Москви, на други дан Божића, у Државном кремаљском дворцу окупе се хиљаде дјеце, а почасни гост им је московски патријарх. Прослава Божића у Јерусалиму почиње литијом унутар цркве и кроз Пећину рођења.

У Грузији је обичај да послије божићне литургије дјеца излазе на улице и пјевајући пјесме честитају свима празник. Дјеца заузврат добију слаткише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана