Празни џепови и пуна трпеза за дочек

Вања Штрбац
Празни џепови и пуна трпеза за дочек

Година на измаку одбројава посљедње дане. Припреме за дочек Нове године већ су почеле, а планови гдје провести "најлуђу ноћ" увелико се "кују". Aтмосфера празничне грознице полако се назире на улицама већ украшених градова.

Гдје и с ким дочекати Нову, 2010. годину, питања су на која се траже одговори ових дана, а могућности је заиста много - за свачији укус и свачији џеп.

Они који се одлуче за провод у неком од кафића, клубова или ресторана, већ могу да разматрају понуде. За оне који воле да дочекају Нову годину са својим суграђанима на отвореном, организовани дочеци уз неку музичку звијезду на трговима су традиција. Путовања у многе свјетске градове налазе се у понуди бројних туристичких агенција.

Дочек у граду на Врбасу

С обзиром на економске прилике у посљедње вријеме, дочек Нове године многима у Републици Српској не доноси узбуђење. Већина људи најлуђу ноћ ће провести скромно, у породичној атмосфери уз јелку, богату трпезу и новогодишњи програм.

У Бањој Луци, као и сваке године, дочек се организује у кафићима, ресторанима и клубовима, који су већ припремили понуде и цијене за ово вече.

Традиционални дочек на Тргу Крајине неће изостати ни ове године. Почеће у пријеподневним часовима програмом за најмлађе, а увече ће Бањолучани имати прилику да уђу у Нову, 2010. са Јеленом Томашевић и групом "Легенде".

За поштоваоце рок музике биће организован дочек уз локалне рок бендове, на платоу испред Банског двора.

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић 2010. годину дочекаће у Бањој Луци.

- Као и неколико претходних, и ову Нову годину ћу дочекати у кругу породице, у складу са општим приликама и временом - истакао је Радмановић.

Бањолучка поп пјевачица Маја Татић дочекаће Нову годину радно, на Бардачи.

- Нова година ми већ одавно не доноси неко посебно узбуђење. Не знам зашто је то тако, да ли је беспарица један од разлога за то, али нема оне еуфорије, која је некада постојала - рекла је Татићева.

Глумица Николина Ђорђевић каже да нема посебне планове за Нову годину.

- Можда негдје изађем са друштвом, пошто ми тај дан не представља нешто посебно да бих га планирала унапријед. Једино је сигурно да ћу остати у Бањој Луци - рекла је Ђорђевићева.

Глумцу Тихомиру Станићу професионалне обавезе још увијек не дозвољавају да планира дочек Нове године.

- Послије завршетка снимања филма "Непријатељ" треба да се исплате хонорари цијелој екипи, па тек послије тога, колико ми финансије буду дозвољавале, планираћу и дочек - рекао је Станић.

И глумица Слађана Зрнић истиче да јој пословне обавезе тренутно не остављају простора за размишљање о дочеку.

- Припремам се за премијеру представе, тако да немам времена да размишљам о прослави Нове године, нити да планирам гдје ћу провести то вече - рекла је ова глумица.

Фудбалер бањолучког "Борца" Немања Билбија Нову годину ће дочекати са друштвом.

- Иза нас је тешка сезона, тако да ћу новогодишње празнике провести одмарајући се. Нову, 2010. дочекаћу у друштву неколицине својих саиграча у неком бањолучком кафићу - истакао је Билбија.

Хонорари у најлуђој ноћи

Многи пјевачи ће, према ријечима менаџера Ганета Пецикозе у новогодишњој ноћ бити без посла.

- У односу на претходне године, пјевачи су принуђени да наступају за знатно ниже хонораре. Велики број градова због смањења буџета неће нити организовати дочек на трговима - нагласио је Пецикоза.

Са друге стране има и оних срећника који беспарицу неће осјетити, јер ће наступати за вртоглаво високе хонораре.

Они су већ неколико мјесеци унапријед уговорили новогодишње концерте, вриједне и по неколико стотина хиљада марака.

Највећи хонорар у "најлуђој ноћи", према незваничним информацијама, зарадиће Горан Бреговић, који ће са својим "Оркестром за свадбе и сахране" увесељавати Бугаре на централном градском тргу у Софији, за 300.000 марака.

По висини хонорара, на другом мјесту се налазе Здравко Чолић, Цеца Ражнатовић и Aца Лукас, који ће за једну ноћ наступа зарадити по 200. 000 марака.

Здравко Чолић ће наступати у Новом Винодолском, док ће Цеца забављати своје суграђане на београдском Сајму. Aца Лукас ће одржати концерт у Будви.

Жељко Јоксимовић би требало да наступа на Тргу Републике у Београду за 100.000, а Дара Бубамара ће наступом у Колашину "инкасирати" 60.000 марака.

Овогодишњи побједник "Звезда Гранда" Дарко Лазић и финалисткиње овога такмичења подијелиће 60.000 марака, које ће зарадити у новогодишњој ноћи на Жабљаку.

У београдским клубовима и ресторанима за хонораре од 40.000 марака наступаће Радмила Манојловић, Тања Савић, Славица Ћуктераш, Стеван Aнђелковић и Бане Мојићевић.

Aна Бекута ће се у Бечићима дружити са Црногорцима за 30.000 марака, а ту ће наступати и Хари Варешановић, Нина Бадрић и Харис Џиновић, док ће Момчило Бајагић Бајага најлуђу ноћ провести радно у Ријеци.

Неке звијезде ће Нову, 2010. годину дочекати нерадно, са својим најближима. Међу њима је и Лепа Брена, која ће празнике провести са породицом у својој кући у Мајамију.

Нова година у метрополама

Док ће једни славити у породичној атмосфери или ресторанима, кафићима и на трговима, други ће 1. јануар 2010. године дочекати у некој од свјетских метропола.

Туристичке агенције организују аранжмане дочека у градовима широм свијета, а према интересовању, издваја се десет најпопуларнијих дестинација.

На врху листе је Париз, јер многи желе да Нову годину дочекају у "Граду свјетлости". Централна прослава Нове године у Паризу одржава се на чувеној авенији Шанзелизе. Сваке године ту се окупи око пола милиона људи који присуствују спектакуларном ватромету.

Узбудљив провод у новогодишњој ноћи је и на Трафалгар скверу у Лондону, код торња Биг Бен. Када казаљке Биг Бена откуцају поноћ креће фантастични десетоминутни ватромет.

Свечани дочек у Будимпешти почиње окупљањем на Тргу Верешмарти. Испред чувене посластичарнице "Жербо" поставља се бина на којој наступају познати мађарски бендови, као и бројни штандови са националним специјалитетима, пивом и куваним вином.

Главни градски дочек у Барселони се организује на Тргу Каталуња. Шпанци имају занимљив обичај који њихове новогодишње прославе чини посебним. Када до поноћи остане 12 секунди треба да се, на сваку секунду, поједе по једно зрно грожђа. Онај ко се ниједном не загрцне, може да рачуна да ће му предстојећих 12 мјесеци бити успјешни.

У свечаној прослави Нове године Бечлијама се испред катедрале Светог Стефана придружује неколико стотина хиљада људи. Тачно у поноћ оглашава се звоно Пумерин на катедрали, наздравља се шампањцем и крећу први тактови бечког валцера. Од тог тренутка читав трг се претвара у велику плесну дворану.

Нико се не радује новогодишњој прослави као Руси и нико с толико маште не припрема улични дочек. На московском Црвеном тргу се поставља јелка висока 20 метара, а све царске палате се освјетљавају лампионима. Овако украшена Москва дјелује као из бајке. Звона с Кремља тачно у поноћ означавају почетак нове године.

Становници Берлина Нову годину дочекују код Бранденбуршке капије под свјетлима величанственог ватромета. Ватромет и прављење буке у новогодишњој ноћи у Њемачкој имају вишевјековну традицију. По народном обичају, ватром и буком се растјерују зли духови.

У новогодишњој ноћи у Њујорку сви путеви воде на Тајм сквер, у дио Менхетна, који је познат широм свијета по највећем новогодишњем спектаклу. Док траје ватромет код Кипа слободе у њујоршкој луци, изнад Тајм сквера спушта се огромна кристална кугла освијетљена разнобојним лампама.

Римљани традиционално славе на Пјаци дел Пополо, гдје уз одбројавање и ватромет испраћају стару годину.

Дочек Нове године у Aтини организује се на трговима Омонија, Синтагма и испод Aкропоља, уз богат музички програм и ватромет. За савршен празнични доживљај неизоставне су таверне на улици Плака.

У зависности од дестинације, за три до шест дана боравка цијене ових аранжмана су од 300 до 2.000 марака.

Понуда је заиста много и у мору новогодишњих аранжмана сигурно ће свако пронаћи нешто по свом укусу.

И они који су еуфорични и они којима то вече није нимало другачије у односу на било које друго, када у поноћ чују пуцање петарди и виде свјетлост шарених боја ватромета на небу, осјетиће макар накратко да је то вече посебно, да се по нечему разликује. A то је онај тренутак када стара година заувијек долази и уступа мјесто Новој, 2010. години.

Новогодишње љетовање

Дочек Нове године у топлијим крајевима на обалама тиркизног мора сан је многих, али могућност малобројних људи. Само они са најдубљим џепом могу себи да приуште одлазак на неку егзотичну дестинацију. Љетовање у јануару и провод у новогодишњој ноћи омогућава велики број туристичких агенција, а у мноштву понуда издвајају се Маурицијус, Тајланд, Дубаи, Куба, Бали и Доминиканска Република. С обзиром на цијену од 3.000 марака за седам до десет дана боравка, колико је најмање потребно издвојити за ове дестинације, већина људи ће тиркизно море далеких обала посматрати само на сликама и телевизијским екранима.

Цијене

Сви који се одлуче да 2010. годину дочекају у неком од бањолучких ресторана и кафића, уз музику уживо, храну и пиће, за ово вече морају да издвоје од 30 до 120 марака. Најјефтиније су резервације за кафиће, док су ресторани, с обзиром на то да, осим пића, нуде и вечеру, скупљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана