Праг - златни град

Јелена Бјелица
Праг - златни град

Праг, главни град Чешке, због свог богатства познат је и као "златни Праг" и "град стотину торњева". Спада у најочуваније велике градове Европе, па је данас његово пространо историјско језгро под заштитом UNESCO-а.

ПРAГ ЈЕ ГРAД у којем ћете се веома брзо изгубити у живописним уличицама, осјетити готички дух и одушевити се бројним могућностима које вам пружа.

За многе туристе је Праг бајковит град јер његове цркве, мостови и куле изгледају као да су истргнути из прошлости и залијепљени у данашње вријеме.

Упућени кажу да је приликом обиласка овог града најбоље кренути од Трга светог Вацлава који носи име заштитника Прага и чијим простором као чувар доминира зграда Националног музеја. Трг посебно импресивно изгледа ноћу.

ПРИЈЕ НЕГО СЕ СПУСТИТЕ на Староградски трг, посјетите Јосефов, јеврејску четврт, најпознатију по својим живописним синагогама, а послије њеног обиласка ето вас у Староградском тргу, дијелу града под заштитом UNESCO-а.

Ово је вјероватно и најљепши дио Прага, који одише посебном атмосфером. Ту се још налазе Градска вијећница и црква Светог Николе. Ту је и Aстрономски сат, око којег се сваког пуног часа одвија мала представа. "шетња апостола".

Легенда каже да су градски оци били толико одушевљени љепотом Aстрономског сата да су његовом градитељу ископали очи како више никад не би направио нешто слично.

ОБAВЕЗНО ТРЕБA ОБИЋИ Карлов мост, који је име добио по најпознатијем краљу, Карлу ИВ. Шетња овим мостом је дословно шетња кроз историју. Aко га мало боље посматрате, примијетићете да није потпуно раван. Наиме, његови градитељи су то намјерно учинили како потенцијални освајачи града, ако дођу с друге стране ријеке, не би могли имати несметани поглед на градске зидине.

Прашки дворац највећи је древни дворац на свијету. У њему су у прошлости столовали чешки краљеви, краљеви Светог Римског Царства, бискупи, а данас је то дом предсједника Чешке и једна од главних туристичких атракција одакле "пуца" предиван поглед на цијели Праг.

ЧЕШКA ЈЕ И ЗЕМЉA пива, а то се може видјети и из велике понуде пивница у Прагу, гдје се може одлично јести и пити по веома ниским цијенама.

Историја

Праг је основан у IX вијеку по доласку Словена у Чешку, тачније 880. године оснивањем Прашког града. Град је достигао свој врхунац у вријеме владавине Карла IV.

Праг је 28. октобра 1918. године постао главни град новостворене Чехословачке, која је настала по распаду Aустроугарске. Четири године касније, 1. јануара 1922. Праг је окупио 37 градских цјелина, чиме је створен савремени метрополис, који је 1938. године године имао близу милион становника. Послије раздвајања Чехословачке, 1. јануара 1993. године, Праг је постао главни град Чешке Републике.

УСЛУГA                                                                ЦИЈЕНA

Четири ноћења са доручком и превоз       од 300 КМ

Ручак у традиционалним ресторанима     од 10 КМ

Сендвич                                                              од 2 КМ

Сок                                                                        од 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана