Познати су магнет за афере

приредио: Миленко Киндл
Познати су магнет за афере

Хапшење извршног директора Међународног монетарног фонда Доминика Строс-Кана због покушаја силовања хотелске собарице, уздрмало је међународну политичку сцену и привукло пажњу свих медија, али то је само најновији у дугом низу секс скандала свјетских политичара.

Строс-Кан је ухапшен у Њујорку, на међународном аеродрому "Џон Ф. Кенеди" свега 10 минута прије него што је требало да полети за Париз.

Према наводима оптужнице, Строс-Кан је напао спремачицу њујоршког хотела "Софител", присиливши је на орални секс.

Ова афера је ударац за ММФ, али и за француске социјалисте који су на Строс-Кана рачунали као на свог најизгледнијег кандидата на предсједничким изборима идуће године и као на неког ко има шансе да побиједи актуелног предсједника Француске Николу Саркозија.

Процјењује се да ће хапшење Строс-Кана, којег је на челу ММФ-а замијенио његов замјеник Џон Липски, ставило тачку на његову каријеру током које је већ имао проблеме због честих ванбрачних излета.

О томе се отворено проговорило 2008. када је Строс-Кан (62) имао скандал због везе са Пирошком Нађ, која је била виши функционер у одјељењу ММФ-а за Aфрику. Пошто је у Фонду отворена истрага, Нађова је напустила ММФ и прешла у Европску банку за обнову и развој.

Дуг је списак секс скандала политичара који су имали различите исходе: неки су подносили оставке, неки нису, неки су на то натјерани, а поједини вјештији политичари су их искористили за додатни публицитет.

Бивши израелски предсједник Моше Кацав дао је оставку у јуну 2007. године послије дугогодишњег скандала у коме га је неколико бивших сарадница оптужило за сексуално узнемиравање и злостављање, а једна и за силовање.

Наиме, Кацав је оптужен да је два пута силовао своју помоћницу, када је био министар туризма крајем деведесетих година и да је сексуално напаствовао још двије жене које су радиле у предсједничкој резиденцији док је био предсједник од 2000. до 2007. године.

У марту ове године осуђен је на седам година затвора и на плаћање одштете жртвама, а када му је изречена казна Кацав је бризнуо у плач вичући судијама:

- Они гријеше, то су све лажи! Читава казна је грешка! Дозволили сте да побиједе лажи.

Предсједник владајуће Социјалдемократске партије Њемачке Франц Минтеферинг (69) доспио је у новине због љубавне афере са четрдесет година млађом дјевојком, запосленом у његовом посланичком кабинету у Бундестагу.

Пољски вицепремијер Aнджеј Лепер био је 2006. године такође умијешан у сексуални скандал јер је условио давање запослења једној жени у његовој партији са пружањем сексуалних услуга.

Један од највећих секс-скандала је свакако случај Клинтон-Левински.

Тада предсједник СAД Бил Клинтон замало није био смијењен са дужности због љубавне афере са приправницом у Бијелој кући Моником Левински.

Један од највећих женскароша међународне политичке сцене је свакако италијански премијер Силвио Берлускони. Најновија је афера Руби у којој је оптужен да је плаћао сексуалне услуге мелољетној седамнаестогодишњој играчици у ноћном клубу "Карими ел Маруг".

Током истраге у овој афери откривено је и да је потрошио 280.000 евра за куповину аутомобила разним дјевојкама, углавном оним истим које су присуствовале забавама које је Берлускони приређивао у својој вили.

Педи Ешдаун

Бивши високи представник за БиХ Педи Ешдаун такође је имао проблема због слабости према њежнијем полу: његову везу са секретарицом Тришом Хауард објелоданио је 1992. лист "News of the World ". Исте године Ешдаун је одржао конференцију за штампу на којој је отворено признао своју петомјесечну љубавну везу, а медији му због тог скандала дали надимак "Педи Пентсдаун" (Педи спуштених панталона).


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана