Познати без разлога

Н. Вранковић, С. Милетић
Познати без разлога

Славни који се појављују на насловницама часописа, позивају на најпрестижније догађаје, дају интервјуе и зарађују милионе, а да при томе ни за шта од наведеног нема ваљаног разлога, све су чешћа “појава” и код нас у свијету.

Ријеч је људима који нису ни глумци, ни пјевачи, ни спортисти, ни политичари, који, штавише, и немају неки посебан таленат, нити су “бољи и љепши” од других, а ипак сви знају за њих. Многи од тих селебритија немају никакво занимање или имају неко сасвим “обично”, као и милиони других људи, готово нико не зна ни чиме се тачно баве, али ипак бројна публика помно прати сваку нову вијест о њима.

За разлику од бројних глумаца, пјевача или спортиста који су годинама стварали каријере и до насловница доспјели тек послије дугог и мукотрпног рада, они су успјели да успјех створе преко ноћи. Неки су, руку на срце, након што су постали славни преко ноћи ту славу добро искористили и постали успјешни у некој професији, али много је више оних који и даље раде “свашта и ништа”.

Вољели их или не, оно што се таквим људима мора признати је истанчан осјећај за бизнис и то што знају како да привуку пажњу.

kimКим Кардашијан

Један од најбољих примјера људи који су славни без икаквог разлога је Ким Кардашијан. За њу су чули сви. О њеним вјенчању, а потом и разводу писало се данима. Неки је називају ријалити звијездом, други старлетом, трећи глумицом и манекенком, али нико не може прецизно да каже шта је тачно њено занимање.

Ипак, најпопуларнија од сестара Кардашијан за то што се не бави ничим, односно бави свим и свачим, добија милионе долара (тачније заради у просјеку око 5,5 милиона годишње) и једна је од најпознатијих жена на свијету.

За то што је Ким данас славна заслужна је, према мишљењу многих, њена мајка Крис Џенер, која је од породице Кардашијан направила прави уносан бизнис. Све је кренуло од ријалити емисије “Будите се са Кардашијановима”, наравно на иницијативу Крис Џенер. У ријалити шоу укључила се цијела породица Кардашијан, а нарочиту је пажњу изазвао њен женски дио - поред Ким и Крис и Кимине сестре Кортни, Клои, Кендал и Кајли. Све би се и завршило на још једној ријалити емисији, а Ким отишла у заборав, да се није појавио снимак њених интимних односа са тадашњим момком Рејем Џејем. Ријалити шоу са Кардашијановима постао је још гледанији, а Ким планетарно популарна.

Ким и данас нема неко одређено занимање, али то јој није никаква препрека да и даље добро зарађује и да се часописи буквално боре за њене фотографије.

pipaПипа Мидлтон

Да Филипа Пипа Мидлтон, млађа сестра британске принцезе Кејт, постане звијезда било је довољно да се у мају ове године појави на сестрином вјенчању у једноставној, али прекрасној бијелој хаљини и мало се сагне, да би фотографи у кадар ухватили њену стражњицу.

Згодна бринета, која се у кратком року наметнула као модна икона, ради као планер забава, а свој статус звијезде користи што је више могуће. Недавно је добила понуду и да напише књигу.

Медији прате буквално сваки Пипин корак и свака њена појава у јавности је праве сензација. Многи се часописи баве тим с ким је, донедавно непозната дјевојка из имућне породице, у вези, шта је обукла, гдје је и с ким изашла...

Пипа је многима и занимљивија од скандалима несклоне Кејт, јер је ријеч о дјевојци која воли забаве, алкохол и да је у центру пажње.

Колико је Пипа зарадила од како је постала позната, нико не зна, али је сасвим сигурно да је “поправила” свој ионако пун рачун у банци.

Пипа је у сваком случају данас једна од најпопуларнијих дјевојака у Великој Британији и једна од најбољих “прилика”.

parisПарис Хилтон

Многи у категорију “славних без разлога” с правом сврставају и богаташицу и старлету Парис Хилтон. Парис је једна од насљедница ланца хотела “Хилтон”, али је, за разлику од осталих рођака, који су једнако богати, далеко популарнија.

Парис је славу стекла везама са бројним познатим момцима, видео-снимку секса и бескрајним забавама. Потом је мало била манекенка, мало глумица, мало пјевачица, мало ријалити звијезда, мало ДЈ, али ни у једном послу није се дуго задржала.

Упркос сваштарењу, госпођица Хилтон од свог имена створила је својеврсни бренд, тако данас готово да нема производа са њеним именом. Не треба ни спомињати да је од свега што је радила имала вишемилионску корист. Доларску, наравно.

nives“Посвудуше” из региона

Ни у региону не недостаје познатих за које нисмо сигурни чиме се тачно баве. Медији у такве селебритије сврставају Маријану Матеус, која је јавности најпознатија као бивша супруга бизнисмена Миодрага Костића и фудбалера Лотара Матеуса. Послије развода Маријана је постала креатор и књижевник. Иако није постигла значајан успјех ни у једном ни у другом, Маријана и даље живи на “високој нози” и редовно се појављује у медијима.

З многе су “бесмислене звијезде” и Станија Добројевић, старлета и наводно бивша дјевојка бројних фудбалера и учесница “Биг брадера” Сораја Вучелић. Обје дјевојке редовно излазе у бројним листовима и часописима и коментаришу све и свашта, а нико не зна чиме се заправо баве.

Нивес Целзијус, данас Нивес Дрпић, постала је позната прије свега по провокативном изгледу и везама са фудбалерима. Иако је сврставају у пјевачице, тешко да ико може да се сјети иједне њене пјесме. Ипак, Нивес је свеприсутна у медијима и веома добро зарађује. Послије удаје за фудбалера Дина Дрпића посветила се писању књига, у чему је, мора се признати, била прилично успјешна, јер јој се књиге, ако ништа друго, веома добро продају.

marijaТранспарентност приватних живота

- Нажалост, живимо у таквим временима гдје се приватност све теже може држати под неким велом заштите, све више се промовише та транспарентност приватних живота, како обичних тако и, условно речено, познатих личности - појашњава социолог Биљана Милошевић.

Додаје да је то “ огољавање” приватности неким људима омогућило препознавање њихових имена у јавности.

- И ту опет кажем нажалост, јер је већи дио тих приватних живота испуњен скандалозним потезима на гламурозним дешавањима, веома свјесно, што им је омогућило да доспију на насловнице таблоида у трачерске кулоаре и слично - истакла је Милошевићева.

Појашњава да су сами по својој природи људи радознала бића и веома их привлачи све оно што се дешава код тамо неког другог.

- Неке особе које су неоправдано препознатљиве у јавности, су то “стекле” углавном на један потпуно паразитски начин, тачније преко члана породице који испуњава се услове да се назове јавном личношћу. Увијек су ту као “њихова пратња” или сами шире гласине да су у сродству са таквим особама и на тај начин врло свјесно привлаче пажњу јавности на себе - истакла је Милошевићева.

Додаје да смо сви мање или више упознати са “актуелним” именима, јер “жути” медији само о њима брује.

- Ипак, сигурно је да су ставови јавног мњења подијељени, јер је један дио њега критички настројен према таквом начину живота, а други дио чине они који подржавају такве славне личности - сматра Милошевићева.

Према ријечима психолога Aлександра Милића, такве особе желе увијек да поправе слику о себи у очима других људи, али то опет извире из њихове недостатне слике о себи.

- Другим ријечима, недовољно сами себе цијене и имају потребу компензације путем различитих видова самоистицања, афирмације и представљања и то често кривог представљања у свјетлу нереалности. То значи да имају потребу да буду уважени, а у основи им је осјећај неуважености и недостатак самопоштовања - навео је Милић.

Додаје да је увијек у основи жеља за самоистицањем и доказивањем, и наравно. интеракцијом са другим људима.

-         Такве особе увијек дају другима поруку колико су вриједне, важне и слично. Ми бисмо рекли да је то тражење или поправка слике о себи - навео је Милић.

elizabetЕлизабет Харли

Да је некада довољан само један тренутак да постанете славни у цијелом свијету, показала је Елизабет Харли. Данас успјешна глумица, манекенка и пословна жена, Елизабет је дуго била готово сасвим непозната дјевојка. Иако је годинама била у вези са познатим британским глумцем Хјуом Грантом, Елизабет је била потпуно анонимна и иако се бавила глумом, за њу у широј јавности никада нико није чуо. A онда се 1994. године на премијери Хјуоовог хит-филма “Четири вјенчања и сахрана” у Лос Aнђелесу појавила у више него изазовној црној “версаће” хаљини, која је умјесто шавова имала огромне зихернадле. На премијери нико није обраћао пажњу на филм ни на главне глумце, већ само на Елизабет, која је добила надимак “она хаљина”. Убрзо је добила милионске уговоре са најпознатијим козметичким компанијама и улоге у холивудским филмовима.

nemes i mirjanaНемеш и Маријана

Учесници “Биг брадера” Маријана Чврљак и Никола Немешевић-Немеш постали су популарни у цијелом региону због секса у овој ријалити емисији, у којој је Маријана и побиједила. Иако је ријеч о домаћици из Сплита и неафирмисаном пјевачу, медији су данима свакодневно доносили информације о томе да ли ће се Маријана развести, јесу ли се она и Немеш посвађали или нису, гдје су изашли, гдје живе, гдје ће живјети...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана