Познате уходе, нападају, пријете и убијају

Небојша Томашевић
Познате уходе, нападају, пријете и убијају

Ноћна мора познатих личности су нападни обожаваоци, такозвани "сталкери", који су често неуравнотежене особе са психичким проблемима. Они опсједају познате личности, прате их, неријетко шаљу пријетећа писма, проваљују у њихове куће, а није риједак случај да покушају да их нападну, па и убију.

Вијест да је популарну латиноамеричку глумицу Габријелу Спанић покушала да убије асистенткиња из љубоморе, обишла је земаљску куглу. Преко ноћи цијели свијет је сазнао за психопату Марију Селесте Фернандес Бабио (24), која је годинама радила у глумичиној кући, тровала амонијум-сулфатом звијезду серије, као и Валентина, њеног двогодишњег сина и мајку, због чега је ухапшена.

Приватна обезбјеђења, полиција и тужилаштво врло често су у немогућности да предвиде намјере појединих обожавалаца, који могу да представљају озбиљну пријетњу за славне личности као што су Мадона, Стивен Спилберг, Рајан Сикрест, Парис Хилтон и многи други из индустрије забаве, који су били принуђени да заштиту потраже на суду.

Ту могућност великим дијелом дугују несрећној Ребеки Шефер, глумици и манекенки која је убијена прије 25 година.

Сталкери су прогањали Селену Гомез, Хјуа Џекмена, појављивали се испред кућа Хали Бери и Сандре Булок, неки су успјели да се непримјетно ушуњају у домове познатих, и то упркос гвозденим капијама, високим оградама и чуварима.

Закон о ухођењу

Смрт Шеферове означила је прекретницу јер је довела до доношења закона о ухођењу, најприје у Калифорнији 1990. године, након чега су и друге државе у саставу САД, али и Канада, Аустралија, Холандија, Белгија, Ирска, Велика Британија, Аустрија и Њемачка ускладиле своја законодавства ради санкционисања оваквог понашања. Овим законом је прогањање проглашено кривичним дјелом, а уведене су и мјере којима се ограничава приступ информацијама личне природе.

Формирана је и специјална полицијска јединица која сарађује са тужилаштвом, адвокатима и људима из обезбјеђења звијезда како би се "незгодни" фанови држали на безбједном одстојању.

Шеферова, која је тада имала свега 21 годину, убијена је 18. јула 1989. испред свог стана у Лос Анђелесу. Убица је био психички поремећени обожавалац Роберт Бардо, којем је млада глумица отворила врата мислећи да је курир који је требало да јој донесе сценарио за филм. Брадо је претходно Шеферовој слао многобројна писма и уходио је у студију гдје је радила. До њене кућне адресе дошао је посредством приватне детективске агенције. Он је данас у затвору, осуђен је на доживотну робију без права на помиловање.

Прича Џона Ленона

Једна од најбизарнијих сталкерских прича са трагичним крајем повезана је са Џоном Леноном. Њега је убио суманути Американац Марк Дејвид Чепмен, који је наводно умислио да је он прави Ленон и да му је неки глас у глави рекао да убије лажног Ленона.

Он је путовао од Хаваја до Њујорка са плановима да убије Ленона. Умјесто тога, вратио се кући и рекао жени о својим плановима. Поново је отишао у Њујорк и сачекао Ленона испред његове зграде у јутарњим сатима 8. децембра 1980. године, гдје га је и убио око 11 часова. Ленон се тада враћао са супругом Јоко Оно са снимања и немарно је пришао улазу своје зграде. Чепмен  је тада према њему испалио пет хитаца, од којих су четири погодила Ленона. Чепмен није побјегао, већ је остао на мјесту злочина читајући своју књигу, па га је  полиција привела без борбе. Он је тренутно затвору у Њујорку, гдје служи казну за ово убиство.

Покушаји убиства познатих

Међу познатима који се нашао на мети опсесивних обожавалаца је и амерички глумац Хју Џекмен. Њега је уходила жена из Калифорније Катарина Турстон, која га је напала док је вјежбао у теретани у елитном дијелу Њујорка на Менхетну.

Катарина му је пришла с бријачем испуњеним својим стидним длакама и кренула да га нападне. Касније је утврђено да је она ментални болесник, а због овог напада је осуђена на казну затвора од шест година, условно на пет година. Суд је пресудио да она мора да се клони Џекмена и његове породице, а осам година треба да се подвргне лијечењу у менталној болници.

На мети напада опсесивних обожавалаца нашао се и амерички предсједник Барак Обама прије избора за предсједника. Њега је 2008. године планирао да убије амерички тинејџер Павле Шлеселман (19), члан расистичке групе "Скинхедс". Овај деветнаестогодишњак је прво планирао да побије десетине Афроамериканаца прије него што пресуди Обами.

Он је разоткривен, а са њим је ухапшен и Данијел Цоварт, 22. октобра 2008. године, непосредно прије избора Обаме за предсједника. Шлеселман је осуђен на десет година затвора.

Опсесивни напади и пријетећа писма

Џон Хинкли био је опсједнут глумицом Џоди Фостер. Године 1980. уписао Универзитет у Јејлу са експлицитном намјером да уходи ову глумицу и да је импресионира. Он је убиством америчког предсједника Роналда Регана желио да освоји наклоност Фостерове, која је паузирала од глуме и студирала на Јејлу током 80-их година.

Хинкли је Фостеровој писао љубавне биљешке и пјесме. Дана 30. марта 1981. године Хинкли је оставио Фостеровој биљешку у којој говори да је планирао да освоји њену љубав тако што ће да убије америчког предсједника Роналда Регана. Касније тог дана Хинкли је отишао у Вашингтон, гдје је испунио своју намјеру, те је пуцао на предсједника и неколико чланова његове пратње. Предсједник Реган је преживио пуцњаву. Хинкли је ухапшен, а утврђено је да "није крив због лудила". Смјештен је у болницу.

И творац "Фејсбука" Марк Закерберг имао је проблема са обожаваоцима. Он је у току 2011. године морао да затражи од суда да изда забрану приласка за свог обожаваоца Прадепа Мануконда. Овај фан Закерберга је често пратио и пријетио му, а покушао је да посјети његову сестру и дјевојку. Наводно је виђан и у сједишту компаније "Фејсбук".

Домаћа естрада пуна сталкерских прича

Шокантне вијести о насиљу над познатима све су учесталије  и у домаћем шоу-бизнису, чије су звијезде често на мети психопата. Опсједнути обожаваоци их прогоне и упућују им, обично, неостварене пријетње које им, ипак, изазивају непријатности.

Прије неколико година водитељку Наташу Миљковић опсједао је универзитетски професор који је чак покушао да се спали испред зграде РТС-а. Недавно је и Јелена Розга објелоданила да је ужасно страховала од обожаваоца који је сатима био у стању да је чека на кућном прагу.

Мање острашћене прогонитеље имали су рукометаш Влада Мандић, пјевачице Наташа Беквалац, Славица Ћуктераш, Миа Борисављевић, Мира Шкорић и Ана Николић, и скоро да нема јавне личности која се некада није пожалила да је непозната особа прати и држи на оку, што је врло чест случај и у лудом Холивуду. 

Сајбер напади у порасту

Социјални бројеви, бројеви телефона, кредитних картица и други "осјетљиви" приватни подаци познатих личности у Америци завршили су преко ноћи у јавности на једном сајту током марта 2013. године. Ова информација свијетом је одјекнула као права сајбер бомба.

На сајту са доменом "су", што би требало да представља ознаку за Совјетски Савез, објављени су и приватни подаци америчког вицепремијера Џоа Бајдена, министра правде Ерика Холдера и бившег шефа америчке дипломатије Хилари Клинтон. На том списку нашле су се и познате личности из свијета забаве, попут кћерке милијардера Парис Хилтон, пјевача Џеј Зија и поп пјевачице Бритни Спирс.

Претпоставља се да хакери до података нису дошли упадом у приватне рачунаре и мобилне телефоне поменутих личности, већ је ријеч о извјештајима Америчке кредитне агенције, која располаже информацијама о новчаним трансакцијама америчких грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана