Повратак златних година Пољске

Глас Српске
Повратак златних година Пољске

У нади да ће привући туристе Пољаци вриједно обнављају средњовјековне замкове, желећи да поврате славу из времена када је Пољска била велика европска сила, много вијекова уназад, послије којих су услиједиле окупација, ратови и страна управа.

Послије разарања које је претрпјела у Другом свјетском рату, Пољска је обновила најпознатији Варшавски краљевски замак и Стари трг које су Нијемци разорили 1944. године и који су постали симбол послијератне обнове.

Многи замкови на чијој обнови раде данас, само су руине које су остале послије шведске инвазије у 17. вијеку и бројних других ратова.

Средњовјековни замкови су пропадали током комунистичког периода у Пољској због недостатка инвестиција и грађевинског материјала. Марксистичка идеологија их је одбацивала као дио феудалне заоставштине која је величала класне разлике и експлоатацију људи.

Већина ових замкова ће, пошто буду обновљени, постати музеји, хотели или конференцијски центри, а њихови будући власници се надају да ће постати и туристичка атракција.

- Зашто Нијемци имају замкове на Рајни, Французи замкове на Лоари, зашто Чеси имају тако много замкова отворених за посјетиоце, а Пољаци да имају само руине? - пита се бизнисмен Даријуш Ласећки, који заједно са својим братом ради на реконструкцији средњовјековног замка Боболице у близини града Честохова који ће ускоро постати музеј.

За разлику од комуниста, инвеститори данас успијевају да пронађу средства за обнову старих грађевина које носе успомене на вријеме када је Пољска владала великим дијелом Европе и простирала се од Балтичког до Црног мора.

- Средњи вијек и ренесанса су златне године Пољске. То је било вријеме када се за Пољску знало у Европи, када је Пољска била важна - изјавио је за AП Јацек Назарко, који је управо завршио обнављање замка из 16. вијека који је од 1755. године био руина.

Његов замак, изграђен од црвене цигле, сада претворен у хотел, доминира у граду Тикоћин на истоку земље и у идућих неколико седмица почеће да прима прве госте.

Један од инвеститора планира да изгради културни центар у оквиру зидина старог замка из средњовјековног периода у близини града Хжелице, према граници са Чешком. Центар ће задржати само спољне зидове некадашњег замка, док ће све остало бити изграђено у модерном духу, али ће јасно бити истакнути и стари и нови елементи.

-         Настојимо да сачувамо оно што може да се сачува - рекао је архитекта Војћех Поплавски који ради на пројектима компаније ОП “Aрхитектен”, која чека на средства Европске уније за пројекте који имају циљ не реконструкцију замкова, већ очување аутентичних грађевина.

Познањ

У Познању се, такође, води дебата о реконструкцији бившег краљевског замка, али за сада се још не зна да ли је његова основа довољно снажна да издржи надградњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана