Потврђено: Канцерогени заслађивач се налази у овим производима

ГС
Потврђено: Канцерогени заслађивач се налази у овим производима

Вјештачки заслађивач, који је Свјетска здравствена организација (СЗО), означила као могући узрочник рака – аспартам, налази се у више од 6.000 производа у свијету, међу којима су најчешћи дијететски, а у Србији га углавном има на декларацијама газираних и енергетских пића, спорадичним водама са укусом и жвакаћим гумама.

Грађани, међутим, не могу увијек да знају да ли производ садржи овај заслађивач, јер су на декларацијама често истакнуте само неразумљиве шифре, а она на коју посебно треба обратити пажњу је: Е-951.

Производи који садрже вјештачки заслађивач аспартам, морају имати на декларацији истакнуту напомену. Код одређених, међутим, стоји само да „садржи извор Фенилаланина”, који је један од састојака аспартама, а најчешће пише само Е951, што значи да производ садржи овај заслађивач.

- Уколико неки производ садржи адитив, а заслађивачи су адитиви, њихово присуство у прехрамбеном производу или додатку исхрани и другим производима мора бити означено у декларацији производа пуним именом или Е-бројем (или оба). Аспартам је нискокалоријски заслађивач, Е број аспартама је 951, а то мора бити истакнуто како би потрошачи били обавештени - објашњава за Нова.рс дијетотерапеут проф. др Будимка Новаковић, редовна професорка Медицинског факултета у Новом Саду.

Она наглашава да је аспартам од стране регулаторних тијела дозвољени заслађивач, осим за особе које имају генетско обољење фенил-кетонурију (генетски поремећај), јер аспартам садржи амино-киселину фенил-аланин.

- За сваки заслађивач је одређена максимално дозвољена количина у одређеној намирници, а прихватљиви дневни унос аспартама из различитих извора је 40 мг/кг телесне масе/дан. Европска агенција за безбедност хране (European Food Safety Agency– ЕФСА) је још 2013. године објавила ревизију истраживања утицаја аспартама на здравље људи и закључак је да је аспартам погодан за људску употребу. Истраживања утицаја аспартама на здравље људи је настављено и ако се појави неки нови доказ, ЕФСА ће га објавити - каже др Новаковић.

Овај вјештачки заслађивач састоји се од двије аминокиселине и чак 220 пута је слађи од шећера. У организму се разлаже као и све остале аминокиселине, тачније има енергетску вриједност, али због високог степена слаткоће, његове калорије се могу занемарити. Као и све аминокиселине, тако се ни аспартам не смије излагати повишеним температурама, јер се кувањем распада и губи слаткоћу. Зато се употребљава за слађење хладних пића и јела, као и топлих напитака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана