Потрага на четири континента

Њујорк тајмс
Потрага на четири континента

Колико је пара Чарлс Тејлор, свргнути предсједник Либерије, изнио из те сиромашне, ратом разрушене земље, и гдје је тај новац?

Још од расписивања међународне потјернице за Тејлором, готово седам година, потрага за новцем се протегла од мочвара и налазишта дијаманата у Западној Aфрици до швајцарских банака и нафтних компанија.

Истражиоци су чак одваљивали даске на тремовима испред кућа у сиромашном главном граду Либерије, не би ли пронашли Тејлорове финансијске извјештаје. Обавили су разговоре са банкарима и владиним званичницима на четири континента. Тражили су заједничке референце међу гомилама докумената и покушали да уђу у траг трансферима милиона долара са десетина банковних рачуна.

Међутим, све је било узалуд, нису пронашли новац на Тејлорово име. Штавише, Посебни суд за Сијера Леоне у Хагу Тејлора је прогласио "дјелимично сиромашним". Иначе, бивши либеријски предсједник пред овим судом је оптужен за подстицање на убиства, силовања и сексуално ропство за вријеме ратова у Либерији и Сијера Леонеу, у којима је између 1989. и 2003. године погинуло четврт милиона људи.

Зато су земље донатори - СAД су међу највећим - покривале мјесечне трошкове адвокатских услуга од 100 хиљада долара, а цијело суђење кошта 20 милиона долара.

Међутим, истражиоци не одустају, а дијелови записа са суђења, банковних извјештаја и повјерљиви меморандуми тужилаштва, које је објавио "Интернешнел Хералд трибјун", садрже разлоге због којих истражни тимови не желе да одустану од потраге.

У неким од докумената објелодањено је како је највећа дрвопрерађивачка компанија у Либерији, умјесто у државни буџет, порез уплаћивала на Тејлоров приватни рачун. Друга документа откривају да је највећа компанија за пружање телекомуникационих услуга уплаћивала велике износе новца Тејлоровим сарадницима. Мрежа компанија и банака од Хонгконга до Њујорка била је укључена у трансфере неколико милиона долара на његове рачуне у Либерији.

- Новац би дошао до трговца оружјем или неког од саучесника, а затим би га преузела агенција која се бави новчано-менаџерским пословима, новац би затим био претворен у готовину, па онда пребачен на други банковни рачун - објашњава Томас Р. Крил, финансијски експерт из Чикага који је пет година у име Уједињених нација руководио акцијом потраге за новцем.

Aнгажован од стране либеријске владе, Крил у сарадњи са три адвокатске фирме развија нову стратегију. Према плану, поднијеће грађанске тубе против компанија, влада и међународних банака које су учествовали у Тејлоровим незаконитим трансакцијама. Након што су успјели да пронађу и "замрзну" само око осам милиона долара који су били у власништву чланова породице и сарадника, циљ истражилаца је да добију пресуду у корист Либерије, чак и ако не успију да пронађу остатак новца.

Тејлорово незаконито стечено богатство, настало углавном трговином дрвним богатствима и дијамантима и "мувањем" са порезом, процјењује се на око 280 милиона долара, мада неки тврде да износи и до три милијарде.

Прошле године, тај гиздави бивши господар рата исмијавао је тужиоце на суду, оптуживши финансијске истражиоце да желе да га дискредитују:

- Позивам било ког појединца или организацију на свијету - мислим на овој планети - да наведе један банковни рачун на коме је Чарлс Тејлор положио новац. Једино што сам чуо су безочне лажи тужиоца, који каже "Пронашли смо милионе." Покажите нам те милионе - гласио је самоувјерени Тејлоров монолог у судници.

Стивен Реп, амерички амбасадор задужен за ратне злочине и некадашњи главни тужилац у "случају Тејлор", истиче да лов на Тејлорове паре може трајати годинама:

- Никада нећете пронаћи банковни рачун на његово име. И раније је требало дуго да се заплијени новац и имовина некадашњих лидера оптужених за корупцију. Ни у овом случају не назире се крај - каже Реп.

Свргнуте предсједнике држава и војне званичнике финансијски истражиоци у жаргону зову "политички изложене особе". У том смислу, Тејлор је најзагонетнији од свих.

На тој листи су иначе били Слободан Милошевић, бивши предсједник Филипина Фердинанд Маркос, као и Сани Aбача, нигеријски војни диктатор који је путем фиктивних компанија и рачуна у швајцарским банкама у џеп стрпао пет милијарди долара.

Влада Нигерије је од 1999. године уз помоћ швајцарских истражилаца успјела да врати више од 700 милиона долара.

Лов за Тејлоровим незаконито стеченим новцем се наставља, а он је већ четири године у холандском затвору.

Бивши нигеријски предсједник некада је владао умијећем глумца, облачећи се у традиционалну афричку одјећу, "сафари" униформу у крем-бојама или бијела одијела, и присуствујући масовним молитвама 2002. године.

Сада се на суду појављује у сивим одијелима. Недавно се преобратио у јудаизам и упорно одбацује све ставке оптужнице називајући их "лажима".

Канибализам

Најозбиљније оптужбе на његов рачун изрекао је бивши командир одреда смрти Џозеф Марза. Према његовом свједочењу, Тејлор је наређивао канибализам и ритуалне обреде у којима се служило месо са лешева побијених непријатеља.

Најомиљеније "јело" били су мировњаци УН.

ПРЕВЕО: Миленко Киндл 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана