Потопљени бродови њемачке флоте код Прахова биће извађени

ГС
Потопљени бродови њемачке флоте код Прахова биће извађени

Двадесет један брод немачке флоте потопљен током Другог свјетског рата, низводно од ХЕ "Ђердап 2", биће деминиран и уклоњен, вриједност радова је око 30 милиона евра, а средства су обезбеђена из кредита Европске инвестиционе банке и бесповратних средстава WBIF фонда.

Изјава Емануела Жиофреа

Пројекат укључује деминирање и уклањање 21-ог потопљеног брода, који се налазе низводно од ХЕ "Ђердап 2", која обухвата површину од седам километара.

Мјесто гдје су бродови потопљени на Дунаву код Прахова данас су посјетили Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Србији и Алесандро Брагонци, директор регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан.

"Сви ти пројекти су важни не само за општину Неготин већ и за Европску унију и с обзиром на то да пловни, односно водни саобраћај је са једне стране економичан, са друге стране еколошки, такође и енергетски ефикасан. Даћу вам примјер, да један брод може да превезе житарица или грађевинског материјала колико стане у 120 камиона, што значи са једним бродом за превоз таквог материјала ми имамо 120 камиона мање на путевима", рекао је Жиофре, преноси РТС-рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана