Послуга краља Чарлса пред отказом

Срна
Foto: Танјуг

ЛОНДОН- Особљу које је служило краљу Чарлсу Трећем док је био насљедник британског пријестола већ је речено да би могли да изгубе посао, што је изазвало критике синдиката који је тај потез назвао "бездушним" прије него што је краљица Елизабета Друга чак и сахрањена.

Чарлс, који је наслиједио своју мајку послије њене смрти 8. септембра, и његова супруга Камила, краљица супруга, преселиће се из Кларенс хауса, њиховог лондонског дома већ деценијама, у главну званичну резиденцију монарха, Бакингемску палату.

Портпарол Кларенс хауса рекао је да су операције тамо престале и да је почео процес консултација са особљем о отпуштању.

"Наше особље је предано и лојално радило у служби и иако су нека отпуштања неизбјежна убрзано радимо на томе да нађемо алтернативне улоге за што већи број радника", истакао је портпарол.

Лист "Гардијан" пише да је око 100 запосленика добило информацију да могу да изгубе посао. Неки од тих људи радили су деценијама у Кларенс хаусу. Особље укључује личну послугу као што су лакеји, собари, гардеробери и кувари, као и свештена лица.

Они су добили ово обавјештење чак и док су помагали новом краљу током процеса преузимања трона.

Синдикат радника јавних и комуналних услуга осудио је ову одлуку о најави отпуштања током периода жалости као "бездушну".

"Иако су се неке промјене у домаћинствима очекивале, како се мијењају улоге у краљевској породици, обим и брзина којом је то најављено су крајње безосјећајни", изјавио је генерални секретар синдиката Марк Сервотка.

Портпарол Кларенс хауса рекао је да закон захтијева да особље буде упознато са ситуацијом што је прије могуће.

"Упркос свим напорима да се све одгоди до сахране, савјет је остао исти. Сваком раднику који буде отпуштен биће понуђена повећана отпремнина", навео је он.

Портпарол је додао да сви радници могу бити мирни најмање три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана