Послодавцу уз CV и слика у купаћем

Маријана Миљић
Послодавцу уз CV и слика у купаћем

Сврха писања биографије (CV, Resume) јесте да представи Вас и Ваше образовање некоме ко Вас не познаје или нема времена да Вас упозна. Наравно, биографија треба да Вас представи у најбољем могућем свјетлу, на концизан и добро осмишљен начин.

Написати добар CV није лака ствар, јер у њему требате на кратак и сажет начин да кажете довољно о себи да би вас неко ко то чита издвојио и позвао на разговор.

Нажалост, има оних којима писање биографије изгледа представља прави пакао, па умјесто да се покажу у најбољем свјетлу, послодавце оставе без текста или постану предмет подсмијеха.

 Доктор магистарских наука

"Познавање општег знања компјутера", те "доктор магистарских наука" само су неки од детаља биографија кандидата за чланове Управних одбора нишких предузећа и установа које су обављене ове године и које су изазвале прави скандал.

Кандидати су биографије написали као литерарне саставе, без поштовања и најосновнијих форми, али је многе више забринуо њихов садржај.

Тако је кандидат за предсједника Управног одбора Геронтолошког центра, навео да је "доктор магистарских наука", док је кандидат за члана Управног одбора Галерије савремене ликовне умјетности међу "посебним знањима" навео је и "познавање општег знања компјутера" и "познавање енглеског језика".

Вриједна пажње је и биографија педијатра, кандидата за члана Управног одбора Хитне помоћи који је помијешао ћирилицу и латиницу и посебно нагласио страначку припадност.

Међу својим "додатним знањима и вјештинама" један професор књижевности навео је и спортске активности рекреативног типа, зидарски занат стечен радећи током студија, те гајење воћа и производња сокова и ракија на сопственом имању.

Милан Петковић, замјеник главног и одговорног уредника нишке телевизије, доставио је биографију користећи фонт писаних слова, без слова ч, ш, ћ, ђ...

- Смеје нам се цела Србија -  прокоментарисали су одборници Скупштине града Ниша.

Министри

На порталу хрватске Владе освануо је у јуну ове године занимљив CV новог министра заштите животне средине Михаела Змајловића, о коме се писало данима.

Његова објављена биографија није пратила уобичајену форму писања јер је била написана попут домаћег задатка основаца, била је препуна правописних грешака, дугих реченица пуних самопохвала, али и података за које је потпуно нејасно што раде у биографији једног министра.

- Већ од првог разреда се требао наметнути у новој средини што је и успио. Ученици и наставници су посебно цијенили чињеницу да је Змајловић сваки дан путовао из Јаске у Загреб (што је трајало више од једног сата) и да готово никад није закаснио на наставу за разлику од ученика који су становали близу школе и редовно каснили - само је један од бисера из ове биографије која је нестала са веб странице Владе Хрватске недуго након што је по хрватским медијима настало опште исмијавање.

Да писање биографија "не лежи" ни појединим политичарима у БиХ показало се недавно и на сједници Скупштине Кантона Сарајево, на којој су именовани нови кантонални министри.

- У биографијама нових министара, које смо били у прилици да прочитамо, било је и шаљивих ствари, па су људи у прилог својих биографија стављали захвалнице Црвеног крста општинског нивоа или су писали да су као волонтери радили на важним пројектима у временском трајању од четири мјесеца - истакао је посланик СББ-а БиХ Џевад Раџо.

Бисер до бисера

Сличних примјера има широм свијета, па се тако небројано пута дешавало да послодавац добије биографију уз коју се налази и слика кандидата у купаћим гаћама.

Један кандидат је под личним интересовањима навео да донира крв, и да је дао 17 литара до сада, док је други направио детаљну листу на којој је навео како га је све бивши шеф нервирао.

Једна дјевојка је уз молбу за посао приложила писмо препоруке - од маме, а смијех је изазвала и кандидаткиња која је у одличном CV-у навела контакт имејл адресу порнстарделигхтЖ****.цом.

Послодавци нису били одушевљени ни биографијом жене која је под брачно стање навела: често, а под дјецом: разна, а  још мање кандидатом који је под разлогом за напуштање претходног посла навео: мислио сам да ће бити апокалипса.

Једна кандидаткиња је под квалификацијама навела да њена сестра близнакиња има диплому из економије.

Један од кандидата је изгледа покушао да поправи општи утисак, па је тако написао да има само основну школу, али да је неке разреде понављао више пута.

Ипак, има и оних који су приликом конкурисања забрљали, али су на крају добро прошли.

Почетком јула ове године, Канађанка Ванеса Хојда је послала мејл универзитету Јорк, аплицирајући за радно мјесто административног асистента у љетном периоду.

Умјесто да пошаље свој CV и пропратно писмо, случајно је закачила смијешну фотографију глумца Николаса Кејџа. Ову, у пословном свијету озбиљну грешку, открила је тек послије слања мејла, а тада је већ било касно.

Своју брљотину је подијелила на интернету и постала звијезда преко ноћи.

Врло брзо, медији су се заинтересовали за њу, па је добила двије понуде за посао.

Слике из кафића

Директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Мирослав Вукајловић наглашава да и наши послодавци редовно добијају биографије у којима има разноразних " бисера".

- Дешавало се да људи приложе уз биографију слику из кафића, гдје се виде голе ноге, али и алкохолно пиће на столу, које се конзумира - рекао је Вукајловић.

Додаје да због општег сиромаштва и недостатка радних мјеста људи често наводе неистине у биографијама, само како би добили посао.

Вукајловић наглашава да је биографија документ којим се кандидат представља потенцијалном послодавцу и да треба да је прати и пропратно писмо у којем кандидат мора да наведе зашто се одлучио да конкурише на одређени посао.

- Веома је важно да биографија буде урађена на прави начин и да испуњава више услова. Оно што се наведе у биографији треба да буде истинито, јер се врло лако може утврдити да ли кандидат лаже -  рекао је Вукајловић и додао да је поред тога, потребно да биографија буде уредно написана, те квалитетно и естетски припремљена.

Вукајловић је нагласио да је биографија документ који се пише сваки пут посебно у зависности од захтјева на посао који се аплицира.

- Једном написана биографија не може се слати на сто адреса - истакао је Вукајловић.

Напомиње да постоји и припрема за писање биографије и да они који конкуришу за неки посао, морају да CV-у посвете доста пажње.

Измишљање квалификација

Према истраживању које је спроведено ове године, а у коме је учествовало 25.000 људи, показало је да ће свака пета особа  слагати у својој радној биографији, ако сматра да ће му то помоћи да се свиди будућем шефу.

Најчешће се CV уљепшава измишљањем квалификација, положених испита, као и навођењем радних мјеста на којима кандидати никада нису радили. Осим тога, истраживања су  показала да у радним биографијама највише неистине износе млади који су тек завршили факултет у жељи да добију што боље плаћена мјеста.

Организатор истраживања Тони Вилмот каже да резултати јесу помало шокантни, али да када се узме у обзир, да се 80 људи бори за исти посао није изненађујуће што људи лажу како би задобили симпатије новог шефа.

Разговори

Неки од послодаваца издвојили су и највеће бисере са разговора са кандидатима који су конкурисали на радно мјесто код њих. Тако се у мору бисера нашла и реченица једног кандидата који је рекао да неће дуго моћи остати на послу, јер би ускоро могао добити неко насљедство ако му стриц умре.

Међу бисере спадају и ове реченице:

- Је л’ ме можете пребацити кући послије интервјуа?

- Стварно ми треба посао док сам на условној.

- Радите ли повремено тестове на дрогу?

- Имам пет година искуства. То је 35 у псећим годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана