Послије сарме и печења, воће и поврће

Т. Милаковић, М. Чигоја
Послије сарме и печења, воће и поврће

Сваке године у вријеме новогодишњих и божићних празника многи покушавају да одоле искушењима с празничне трпезе, али узалуд. Мало је оних који ће се током славља одрећи уживања у кулинарским ђаконијама, па чак и по цијену "набацивања" којег килограма вишка.

Када празници прођу обично неком оставе главобољу, мучнину или неку другу посљедицу неумјереног конзумирања ића и пића.

Не брините! Стручњаци кажу да постоје бројни начини да се организам успјешно очисти.

Љекари кажу да за вријеме славља, када се опсједнутост храном подразумијева, организам константно бива бомбардован алкохолом, мастима и шећерима, који обилују такозваним слободним радикалима. Велике порције хране и запостављање физичке активности доводе организам у стање шока, који прате горушица, надимање, скок крвног притиска, мигрене…

Да се то не би десило, узвратите ударац нападу слободних радикала. Послије препијања и преједања дозволите тијелу да се одмори и ослободи накупљених токсина, који се лако акумулирају приликом ремећења природног ритма организма.
Нова дијета за детоксикацију, заснована на бареном поврћу и јужном воћу, рудницима антиоксиданата, олакшаће вам посао. Уз правилну исхрану и чајеве од љековитог биља, убрзаћете процес детоксикације.

Како се одморити од празника?!

Идеално рјешење послије веселих новогодишњих журки и непроспаваних ноћи јесте да се почастите окрепљујућим сном, опуштајућом купком, релакс масажом, ароматичним уљима, маскама за лице и великим количинама зеленог чаја који ће вас прочистити изнутра.

- Третман у козметичком салону је најједноставније рјешење, али можете га припремити и сами, код куће. Ставите на лице маску која дубински чисти поре. Онима са нормалном, мјешовитом и масном кожом, пријаће и парење лица над врелим чајем, а камилица је изврсна за дезинфекцију. Такође је важно да уносите што више течности која ће тијело очистити изнутра. Зелени чај је сјајан за детоксикацију, а брусница веома здрава и јача имунитет који зими лако опадне, нарочито у јануару, послије празничног периода - кажу козметичари.

Према њиховим ријечима, додатна доза витамина A такође ће помоћи да прочистите тијело и опоравите уморну кожу, којој ће витамин Е вратити еластичност.

Дијета послије обилне трпезе

Празничној трпези тешко је одољети, јер нас разноврсне посластице неодољиво маме. Осим тога, за вријеме слободних дана и нема баш шта да се ради осим да се лијепо једе и одмара. Отприлике овако размишља већина људи која користи празничне дане како би наградила све своје хедонистичке пориве. Међутим, послије празника ствари изгледају нешто другачије - стеже нас одјећа, осјећамо се тромо и незадовољно. Како то избјећи?

Нутриционисти кажу да нема потребе за изгладњивањем за вријеме празника јер би то било - кажњавање. Препоручују да од свега узмете помало, укључујући и слаткише. Дакле, смијете да једете све, али у умјереним количинама. На тај начин спријечићете добијање вишка килограма, али и разне пробавне тегобе.

Љекари кажу да би дан требао почети са воћем, најбоље јабуком. Aко пијете кафу обавезно прије тога требали бисте појести шаку сирових бадема, ораха или љешњака, али само шаку и само плодове који нису пржени, печени и сољени.

Воће би требало јести само на празан стомак, искључиво пријесно, и то у сљедећим количинама - бобичастог воћа и грожђа једну шаку, јабуке, крушке, наранџе... два комада. Банане само ујутру, прије кафе, и то само једну дневно.

Између кафе и доручка може се попити чаша цијеђеног воћа. Aко немате времена и услова за то, онда попијте куповни сок за који сте сигурни да је без шећера, вјештачких заслађивача и конзерванса. Такође, кафу не треба сладити, чак ни смеђим шећером, а посебно не вјештачким заслађивачем.

Доручак је најбитнији оброк и зато поједите оно што ће вас дуго држати ситима. Потребно је водити рачуна да се не комбинују угљени хидрати и протеини.

Љекари савјетују...

Љекар бањолучког Дома здравља Невена Тодоровић каже да је "штету" нанесену прекомјерном исхраном најбоље рјешавати мањим и здравијим оброцима, уз обавезну физичку активност.

- Савјетујем свима који желе да скину добијене килограме да ограниче унос масне, висококалоричне хране и слаткиша уз појачану физичку активност - казала је др Тодоровић.

Она истиче да су уз срчане болести, које се уносом калоричне хране најчешће јављају, у опасности и респираторни органи.

- Кости и зглобови, те дисајни путеви такође су на удару лоших прехрамбених навика. Aли сви ови здравствени проблеми могу се превазићи придржавањем правилне исхране и кретањем - додала је др Тодоровић.

Она истиче да су људи погрешно схватили значење празника, јер они нису вријеме које треба искористити да се добро наједе и напије.

- У свему треба имати границу, а послије конзумирања ове хране потребно је узимати што више воћа, поврћа и воде. Такође, важан је редован сан, вјежбање и боравак на свјежем ваздуху - казала је др Тодоровић.

Одлазак у теретане

У бањолучким теретанама истичу да се број мушкараца, али и жена који посјећују теретане сваким даном повећава, што је, према њиховим ријечима, јако позитивно јер, осим што утиче на изглед, веома је здраво.

- Људи би данас много више пажње требало да посвете свом здрављу, јер је темпо живота веома убрзан, свакодневно су изложени новим стресовима и ово је добар начин да се тога ријеше или га барем смање - кажу тренери.

Осим за тренирање, све већи број људи у посљедње вријеме заинтересован је за медитацију и јогу, пилатес, као и неке од древних источњачких вјештина. Они који се тиме баве кажу да је и тај вид вјежбања врло ефикасан начин да се смањи стрес којем је данас све више људи изложено.

Када је у питању смањење килограма, у теретанама истичу да је то за дјевојке највећи проблем и да углавном долазе са мишљењем да ће за неколико тренинга успјети скинути вишак килограма или затегнути своје тијело да изгледа савршено.

Управо је вријеме, како истичу у теретанама, један од кључних фактора за постизање жељеног изгледа. То посебно долази до изражаја непосредно пред празнике када дјевојке желе да изгледају што боље, али и послије празника када много њих не одоли богатој празничној трпези па желе за неколико дана да доведу линију до перфекције.

- То, наравно, не може за тако кратак период и зато и савјетујемо да се за вријеме празника води рачуна о храни - кажу у теретанама.

Кретање

Празнични дани нису резервисани само за излежавање пред телевизором, спавање и сједење. Напротив! Тих неколико слободних дана можете да искористите и за кретање, које ће сасвим сигурно сагорјети калорије прикупљене током празничног ручка. Не морате нужно да идете у теретану или се исцрпљујете трчањем. Биће довољно да током дана прошетате и то барем 30 минута. Лагана шетња за вријеме хладног зимског дана помоћи ће вам да се не удебљате, побољшаће вам се циркулација, а благотворно ће дјеловати и на ваше расположење. Као што и сами видите, шетња ће вам донијети низ користи, а такву активност можете да спроведете и у друштву драге особе.

- Мислим да бисмо сви могли дневно издвојити сат или два за шетњу у природи, то је јако битно, не само за добар изглед, већ, прије свега, за добро здравље - кажу фитнес тренери.

Опрезно с алкохолом

Опште је познато да се у вријеме празника појачано конзумира алкохол. Треба да имамо на уму да су алкохолна пића врло калорична. Наравно да је у реду наздравити уз свечани ручак чашом вина, али не треба претјеривати. Осим што ћете бити мамурни, могли бисте да добијете и нежељене килограме. Aко желите да уживате за вријеме, али и послије празника - с алкохолом паметно и умјерено.

Вода је важна

Љекари истичу да је потребно попити најмање два литра воде дневно. С обзиром на количину хране која се уноси током празника, препоручује се и већа количина воде. Вода се препоручује и уз алкохол да би донекле ублажила његово дјеловање. Упркос другим занимљивијим пићима, не заборавите током празника да пијете и воду.

Добро је и прије сваког оброка попити чашу газиране воде, јер ће се на тај начин направити мање мјеста за храну која слиједи.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана