Послије 10 година пристао крузер на пристаниште у Костолцу

ГС
Послије 10 година пристао крузер на пристаниште у Костолцу

КОСТОЛАЦ - Крузер "Viva Two" са 170 путника из Норвешке, Шведске и Њемачке пристао је на међународно путничко пристаниште у Костолцу, што је прво пристајање крузера Костолцу послије 10 година.

Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама рекла је да је ово прво пристајање на костолачком пристаништу послоке 10 година, наводи се у саопштењу Агенције за управљање лукама.

Навела је да досадашњи резултати наутичке сезоне указују на тренд раста. "До 1. септембра забележили смо 988 пристајања крузера и 139.495 путника.

Број путника већи је за 13 одсто у односу на исти период прошле године, а очекујемо да ћемо до краја сезоне на пристаништима у Србији дочекати 200.000 туриста са крузера", рекла је она.

Према њеним речима, Агенција и Влада Србије интензивно раде на отварању нових међународних путничких пристаништа и изградњи марина у оквиру пројекта "Заплови Србијом", у циљу даље афирмације и промоције многобројних наутичких потенцијала Србије.

"Кроз пројекат ћемо употпунити наутичку инфраструктуру наше земље. Осим тога, пројекат ће допринети повећању прихода од овог сектора и већем броју туриста на рекама.

Настојимо да Србија ојача своју позицију на наутичким мапама Европе и света и постане незаобилазна дестинација за пловидбу.

Костолац је значајна локација на Дунаву за крстарења, будући да посетиоцима пружа прилику да се упознају са богатом римском заоставштином на овим просторима", рекла је Хајдуковићева.

Додала је да директни и индиректни приходи наше земље од крузинга износе десет милиона евра годишње, као и да ће са повећањем броја туриста на рекама расти и приходи од речних крстарења у наредним наутичким сезонама.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да је пристајање крузера од великог значаја за туризам читавог Браничевског округа.

"Захвални смо Влади Србије и Агенцији на подршци током реализације пројекта међународног путничког пристаништа, на које је данас пристао први брод. За нас је то могућност да наш крај прикажемо туристима из целог света и са реке, а не само са копна као што је до сада био случај", навео је Павловић.

Након дочека, за туристе је организован одлазак у Археолошки парк "Виминацијум", где су обишли локалитет и имали традиционалну римску гозбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана