Посланик предложио промјену назива Ноћи вјештица

Танјуг
Посланик предложио промјену назива Ноћи вјештица

МОСКВА - Предсједавајући Одбора Државне думе за друштвену политику Јарослав Нилов предложио је да се Ноћ вјештица преименује и промијени у нешто што би боље одражавало руске националне традиције.

Он је за "Раша тудеј" коментарисао најновију расправу у јавности о томе да ли празник Ноћ вјештица треба да буде забрањен у Русији.

"Предлажем да се Ноћ вјештица у Русији прославља под називом Дан страшних бајки и прича. На овај начин ћемо побјећи од везаности за западну културу и стране називе, али ћемо задржати забаву на коју је навикао велики број људи", рекао је Нилов.

Нилов је подсјетио да се сваког октобра води дебата о томе да ли треба забранити Ноћ вјештица као дио прозападне пропаганде, те да многи бране тај празник као "популарну забаву". Он је изјавио да су обје стране у праву, пошто је традиција постала популарна у Русији током претходних година, те да у овом тренутку неће бити могуће да се забрани Ноћ вјештица, празник који се обиљежава сваке године 31. октобра.

Нилов је позвао на неконвенционалне приступе, похваливши руски град Переслављ Залески, у којем се излажу гомиле бундева на Руски дан жетве, истакавши да је то прави креативан приступ алтернативи. Коријени празника Ноћ вјештица могу се пратити уназад до древног келтског фестивала под називом "Самхаин".

Тада се вјеровало да се на дан обиљежавања тог празника душе мртвих враћају својим кућама, па су се људи маскирали у костиме како би отјерали духове

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана