Породица окупљена за трпезом љубави

Д. Келеч, В. Кулага
Породица окупљена за трпезом љубави

Међу православним народом Божић се, као и празници који се вежу за њега, најсвечаније прослављају и обилују лијепим обичајима, који вријеме од неколико седмица око Божића чине најљепшим и најсвечанијим периодом у цијелој календарској години.

Управо је Божић, који се слави 7. јануара, најрадоснији хришћански празник који симболизује успомену на дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља свијета. Чињеница да је Божић празник рађања новог живота, празник дјеце и дјетињства, празник очинства и материнства, украшен је код Срба најљепшим вјерским обичајима и обредима. Сви они имају један основни смисао и своде се на један циљ: Умолити Бога да сачува и увећа породицу и имање домаћина. Све је то изражено у краткој народној здравици и молитви о Божићу: "Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дјечица, нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећава имовина у пољу, тору и обору!"

Важан смисао Бадње вечери, као празника који је посвећен породици, било је окупљање све чељади око посне трпезе. Осим тога, интересантно је да је за вечеру припреман непаран број посних јела, што, како се вјеровало, има везе са култом предака. Трпеза се спуштала на под јер се сматрало да ће тако бити најближа душама покојника. Зато је вечера протицала у миру и тишини, а ако је ко и био завађен, Бадњег дана се морао обавезно измирити. 

Посна вечера на Бадњи дан 

За Бадњу вечеру од јела на столу, поред хљеба и соли, треба да се нађе и риба пржена на уљу, кисели купус, мед, вино и пребранац, јер је ово посљедња посна вечера у оквиру божићног поста.

Сваки дио ове празничне посне трпезе има своју симболику. Бадњачка погача симболише самог Господа Исуса Христа ("Ја сам хлеб жив, који сиђе са неба; који једе од овог хлеба живјеће ва вијек; и хлеб који ћу ја дати за живот свијета" - Јован 6,51). Риба, као и хљеб, симболише Господа Исуса Христа, јер на грчком језику, преко кога су наши преци примили хришћанство, риба је ИХТИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа. Со симболизује силу божанску, која чува тијело Божје, као што со чува хљеб и рибу од плијесни и трулежи. Вино симболично представља крв Спаситељеву којом је он на Голготи дао откуп Богу за гријехе људске, док мед симболизује сладост вјечног живота.

На сто се поставља божићна свијећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све то симболично представља жељу за берићетом и добрим животом у кући. Пред оваквом вечером, домаћин се прекрсти, запали свијећу, окади трпезу, прочита молитву Господњу, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина дижу здравице. 

Божићна трпеза мора да буде обилна

Према народном вјеровању божићна трпеза мора да обилује разноврсним јелима за које је задужена домаћица куће. У рано божићно јутро, док је домаћин у шуми и сијече бадњак, домаћица мијеси бадњачки колач, погачу без квасца, познату као чесница, која се ломи, а не сијече. У њу се ставља метални новчић, одозго се боде гранчицом бадњака и та чесница има улогу славског колача на Божић. Када чесница буде печена, износи се на сто гдје су већ постављена остала божићна јела. Чесница се ломи на онолико дијелова колико има укућана.

Онај ко добије дио чеснице у којој је новчић, по народном вјеровању, биће срећан цијеле године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и сједају за трпезу.

Божићни ручак је први мрсни објед послије дугог поста и увијек је богат и разноврстан, али га обиљежавају два неизоставна елемента: чесница и печеница. Божићна трпеза, по народном схватању, морала је бити пуна и обилна. Печеницу сијече домаћин, ломећи прво лијеву плећку, главу и лијеви дио ребара. Поред свега овога, за прославу рођења Христовог, за божићну трпезу спрема се сарма, супа као и разноразне салате од којих је најзаступљенија руска. Ту су и незаобилазне посластице попут колача и торти. Пије се најчешће црно вино и домаћа ракија. На божићном столу неизоставна је божићна свијећа.

Традиционална божићна јела 

Чесница
   

Састојци: килограм бијелог брашна, једна кашика уља, пола квасца растопљеног у млакој води и мало соли.

Припрема: Млаку воду сипати у посуду у којој је брашно, додати со, растопљену маст и прашак за пециво. Замијесити тијесто и оставити да стоји. Обликовати чесницу као погачу, у њу ставити новчић и украсити је по жељи. Чесницу пећи најприје на јакој, па на слабијој ватри док не порумени. Када је печена, увити је у крпу да мало одстоји и док је још топла изнијети је на трпезу. 

Сарма

Састојци: 350 грама риже, пола килограма мљевеног меса, једна кашичица љуте паприке, кисели купус, ловоров лист, два децилитра уља, бибер у зрну, двије главице црног лука, мљевени бибер, кашика брашна, со

Припрема: Одвојити листове веће главице купуса, опрати их и припремити за сарму. У шерпи загријати један децилитар уља и пропржити ситно исјецкан црни лук, тако да порумени. Затим додати допола скувану рижу, посолити и побиберити по укусу. Све добро измијешати, па по једну кашику овог фила стављати на сваки лист купуса, мотати сарме, сложити их у шерпу и прелити сарму и оставити да се крчка на ватри. 

Печеница

Припрема: Да би печеница била што боља и укуснија, свињетину треба добро посолити и оставити да стоји два до три сата прије печења. С времена на вријеме треба је окренути, послије тога одстранити сувишну со и тек онда пећи. Месо ће тако изгледати љепше и имаће румену корицу ако га прије и једном у току спремања премажете црним вином. У плех за печење ставите решетку тако да месо непосредно не лежи у масноћи, јер ће тако пара допирати са свих страна и учиниће да месо омекша и остане изузетно сочно. 

Руска салата

Састојци: 250 грама шунке, 250 грама грашка, 250 грама шаргарепе, један већи кромпир, четири јајета, 250 до 400 грама киселих краставаца, мајонеза, сенф

Припрема: Руска салата је салата која се најчешће налази на божићној трпези, а лако се припрема. Кромпир и јаја скувати, а затим исјећи на коцкице као и шунку, шаргарепу и киселе краставце. Све заједно повезати мајонезом и сенфом и оставити да се добро охлади прије употребе. 

Божићна цицвара

Састојци: кукурузно брашно, слани (старији) кајмак, маслац или маст, со по потреби

Припрема: Ставити воду, кајмак, со и маслац да прокува. Кад вода прокува додати кукурузно брашно, смањити температуру и крчкати на лаганој ватри. Цицвара треба да је мекша и рјеђа од пуре. 

Посластице за божићну трпезу 

Боемска торта

Састојци:

Први фил: 500 милилитара млијека, 250 грама шећера, шест жуманаца, једна кесица ванилин шећера, двије кашике брашна. Други фил: шест жуманаца, 250 грама шећера, 40 грама чоколаде, 200 г путера.

Бисквит: десет бјеланаца, 260 грама шећера, 15 грама какаа, 250 грама мљевених љешника. Глазура: 200 грама чоколаде, 100 грама шећера, 75 милилитара воде, 50 грама маслаца

Начин припреме:

Бисквит: Направити чврст снијег од десет бјеланаца, додати 260 грама шећера, мијешати да се добије густа маса у коју додати 15 грама какаоа и 250 грама мљевених љешника. Масу испећи у три дијела у замашћеном плеху и посутом брашном.

Први фил: Око пола литра млијека, 250 грама шећера, 6 жуманаца, једна кесица ванилин шећера и двије кашике брашна мијешати на ватри док постане густо. Други фил:
шест жуманаца, 250 грама шећера, 40 грама чоколаде кувати на пари мијешајући док постане густа маса. Охладити га и додати 200 грама умућеног путера.

Први лист бисквита мазати првим филом, на њега други фил, па поклопити другим бисквитом. То поновити, али трећи лист бисквита прелити глазуром од чоколаде. 

Принцес крофне

За кору: чаша воде и пола чаше уља се стави у суд да проври. У то се сипа чаша брашна, добро се измијеша и сипа се једно по једно четири јајета. Ваде се мале пуслице, стављају у подмазан плех и пеку око 20 минута.

За фил: литар млијека, шест до седам кашика шећера, четири јајета, осам кашика брашна, мало маргарина, два ванилин шећера

Припрема: Ово се скува и филују се крофне које се претходно пресијеку на половине. По жељи се може додати и шлаг преко фила. 

Рафаело куглице

Састојци: 400 грама млијека у праху, 400 грама кокосовог брашна, 300 грама шећера, 250 грама маргарина, ванилин шећер, 150 милилитара воде, 100 грама печених љешника, 60 грама петит кекса

Припрема: Воду, шећер и ванилин шећер прокувати, склонити са шпорета и постепено додавати млијеко у праху, половину кокосовог брашна и на крају мљевени кекс. Добијену масу оставити да се мало охлади, а затим додати маргарин, све добро умијесити и оставити да се охлади. Правити куглице тако да у средину сваке ставити по један препечен и очишћен љешник или по избору препечен бадем. Рафаело куглице уваљати у кокос и стављати у папирне корпице. 

Ролат од банане

Састојци: шест банана, шест жуманаца, шест кашика шећера, двије кашике уља, три кашике кокоса

За фил: три цијела јајета, десет кашика шећера, двије штангле чоколаде, ванилин шећер, 200 грама маргарина, четири банане, двије кесице шлага

Припрема: За тијесто умутити бјеланца са шећером и додати жуманца, двије кашике уља, какао и брашно. Тијесто испећи, изручити из тепсије и завити као ролат, охладити и филовати. За фил умутити јаја са шећером и скувати на пари, додати омекшану чоколаду, ванилин шећер и у охлађену масу додати пјенасто умућен маргарин. Ољуштене банане прелити соком од лимуна. Ролат премазати филом, на фил у колони сложити по двије банане. Увити ролат и премазати са двије кесице шлага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана