Породица Грубиша из општине Рудо његује необичан хоби: Залеђена историја града у фиоци FOTO

Радоје Тасић
Породица Грубиша из општине Рудо његује необичан хоби: Залеђена историја града у фиоци FOTO

Рудо - Три генерације породице Грубиша из Рудог деценијама марљиво сакупљају старе фотографије овог градића на ријеци Лим.

Ова породица, како кажу њихови суграђани, има свој град у фиоци, а њихове фотографије су истинско свједочанство о настанку, развоју, успонима и падовима Рудог.

Данка Грубиша показује на хиљаде старих фотографија различитих формата и о свакој од њих има своју причу, исписану на полеђини са датумом, именом фотографа или забиљешком кад је и гдје нађена или купљена. У богатој збирци се налазе прве фотографије настале на овим просторима доласком аустроугарских власти.

- Аустроугарски фотографи су снимали грађевине које је власт подизала, као што су пруге, путеви, мостови, улице и водовод, а ту су и касарне, жандармеријске станице, школе и вјерски објекти - говори Грубиша.

Посебно мјесто у колекцији заузимају споменици које су послије  буна и ратова градили побједници, а њихови насљедници углавном рушили и на њиховим мјестима дизали "своја" обиљежја.

- Ево, овдје је био споменик српским војницима који је срушен и на том мјесту је саграђен споменик Првој пролетерској бригади. Ријетки су споменици који су сачувани, али их има - показује Грубиша.

Изузетно су вриједне и фотографије изградње ускотрачне пруге на Лиму 1906. године, гдје се налазила окретница за локомотиве парњаче.

Ту су и фотографије зграде Жељезничке станице на Увцу која је била изграђена по пројекту исте такве у Бечу, само мањих димензија, да би се сусједној Србији показала моћ аустроугарске државе. Фотоапаратима су овјековјечене и терезине, локомотиве парњаче и жељезничари који су се фотографисали поред једне од њих која је исклизнула из шина. Збирку красе и активности Српског соколског друштва "Соко". Данки су ипак најдраже породичне фотографије на којима је приказана и народна ношња тог времена, обичаји и предмети који су се користили у домаћинству.

Грубише се надају да ће Рудо некад имати свој музеј у којем ће бити изложене и њихове фотографије. За сада се за њих интересују многе институције и појединци, али их они љубоморно чувају.

Жељезничка станица Увац 1906

Старо Рудо

Мост на Лиму

Локомотива исклизнула са шина

Жене између два рата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана