Политичка лица са Фејсбук страница

В. Кулага, М. Миљић
Политичка лица са Фејсбук страница

Милорад Додик, Рајко Кузмановић, Aнтон Касиповић, .... само су неки од политичара из РС чији се профили налазе на најпопуларнијој друштвеној мрежи - Фејсбук. Неки имају и по неколико профила. Иако истичу да немају ништа против оваквог вида комуникације, већина политичара каже да су сви профили лажни, односно нису профили које су сами отворили.

Многим политичарима посао су "олакшали" њихови фанови и антифанови, који су самоиницијативно креирали странице са њиховим именима, па тако неки од њих имају клубове обожаваоца који броје и по неколико хиљада чланова, али и групе оних са потпуно другачијим ставом и мишљењем.

Тако предсједник Владе РС има неколико профила, а на једном од њих има 1.906 пријатеља.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић, чији се профил такође налази на Фејсбуку, каже да је неко у његово име отворио тај профил, али да нема ништа против таквог вида комуникације. Касиповић на Фејсбуку има 73 пријатеља.

- Нисам сигуран да се ту радило о било каквој злоупотреби и сматрам да је сваки вид комуникације добронамјерних људи добар. Ово је савремени вид комуникације који омогућава глобална мрежа и ако је добронамјеран, сматрам да олакшава живот људима. Са позиције посла који радим, ипак сматрам да Фејсбук узима много времена младима људима и чак може бити и проблематичан - рекао је Касиповић. Он је додао да је важно да млади људи користе Интернет, али да се захваљујући њему може задирати у приватност и да може бити злоупотријебљен.

- Мислим да постоји опасност да се различите фотографије младих могу наћи на Интернету, у контексту који за њих није добар - рекао је Касиповић.

Осим профила, за које кажу да их нису сами отворили, политичари из Српске на Фејсбуку имају и клубове обожавалаца. На више страница и група премијер РС Милорад Додик окупио је по неколико хиљада својих фанова. С друге стране, има и оних који га не воле и остављају негативне коментаре.

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић, који има отворен профил на интернет друштвеној мрежи Фејсбук, каже да га он није отворио.

- Тек сад чујем да имам отворен профил на Фејсбуку. Немам ништа против такве врсте комуникације, нарочито међу младим људима - рекао је Мићић и додао да не планира да креира лични профил на популарном "Фејсу".

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Милан Грубор каже да се профил овог савјета на интернет друштвеној мрежи показао много боље него пријашњи сајт на којем су обавјештавали младе о својим активностима.

- Профил на Фејсбуку смо отворили прије десетак дана и до сада имамо око 130 пријатеља. Све активности које смо скинули са сајта и ставили на Фејсбук су много посјећеније него док су биле на сајту, јер наши пријатељи много више коментаришу активности и људи се прије информишу о нашем раду него раније - рекао је Грубор.

Он наглашава да ће и у будућности профил Омладинског савјета бити обогаћен многим фотографијама и испуњен активностима у вези са радом овог савјета.

"Националистичке" групе

Међутим, Фејсбук може да шири и негативне коментаре. Формирају се групе због којих може да интервенише и полиција. Примјер је двадесетдвогодишњи Клечак, шеф дубровачког Форума младих Социјалдемократске партије, који је на сајту Фејсбук креирао групу против Санадера под називом "Кладим се да ћу наћи 5.000 фејсбукера који не воле Санадера".
Полиција га је због тога привела, а заплијењен је и његов лични компјутер.

Високи полицијски званичник у Хрватској Крунослав Боровец одбацио је критике јавности и саопштио да је полиција поступила у складу са законом, јер се на спорном сајту појавила фотомонтажа Санадерове слике у нацистичкој униформи, а хапшење због ставова изнесених преко Фејсбука покренуло је озбиљну дебату у хрватском јавном мњењу о стању људских права у земљи.

Међутим, група коју направио Клечак за само три дана успјела је да окупи више од 6.200 чланова, што је више него што је било планирано.

Политичари из Српске на Фејсбуку такође имају "антифан" клубове, па има оних који са лажних профила позивају на тјерање Додика из БиХ, уништавање РС....

Доказ да на Фејсбуку има многобројних група је и сљедећи примјер.      Без велике муке на овој друштвеној мрежи можете пронаћи и групу "Србе на врбе" на чијој првој страници крупним словима стоји парола "Убиј Србина" са усташким симболима.

Искуства из "комшилука"

Отворене профиле на интернет друштвеној мрежи Фејсбук имају бројни српски политичари, министри, посланици, представници институција, владиних и невладиних организација у Србији. Сви они се слажу да их савремени вид комуникације привлачи и да им олакшава склапање контаката. Појединци Фејсбук користе само за посао, други "сурфајући" обнављају старе, помало запостављене пријатељске везе.

Међу политичарима који су отворили профиле је и министар животне средине и просторног планирања Србије Оливер Дулић, који на мрежи има више од 5.000 пријатеља. Дулић је рекао да је налог отворио да би, прије свега, био у контакту са онима који имају одређене проблеме, потребе или идеје.

- Не ради се о комуникацији превасходно са бирачима, већ са грађанима којима на било који начин могу да помогнем и од којих могу да добијем идеју или информацију - рекао је Дулић.

Његов колега у влади, министар за дијаспору Срђан Срећковић такође има отворен профил на "Фејсу", а каже да то за њега представља један вид комуникације у савременом друштву. Срећковић истиче да путем мреже комуницира са Србима из дијаспоре, али и члановима Српског покрета обнове, те да мрежу користи за обнављање изгубљених контаката са старим пријатељима.

Међутим, да нису сви профили прави, показује и то што на мрежи постоји страница са именом предсједника Скупштине Србије Славице Ђукић - Дејановић, коју она није отворила. Она је изјавила да не стоји иза тог налога, али да размишља да, ипак, отвори профил и на тај начин јавност редовно обавјештава о активностима које прате њену функцију.

- Добро је да смо бар у нечему међу првима - рекла је предсједник парламента коментаришући истраживање блога "AдриаТалк.цом", према којем Србија са 1,4 милиона регистрованих грађана на Фејсбуку заузима прво мјесто у региону и 18. у Европи.

Лидер ДСС-а Војислав Коштуница има свој профил, који уређују омладинци странке, а на којем је регистровано више од 3.000 пријатеља који овдје могу да прочитају његову биографију, вијести о политичким активностима и погледају бројне фотографије. Са друге стране, новоизабрани хрватски предсједник Иво Јосиповић већ муку мучи са интернетом - његов профил на Фејсбуку засут је понудама за нова пријатељства на која не зна како да одговори.

- Имам 5.000 пријатеља, што је максималан број који је дозвољен на Фејсбуку. Имам их, међутим, још 7.000 на чекању и не знам како да то ријешим - рекао је Јосиповић.

Ко предњачи на Фејсбуку?

Популарна интернет друштвена мрежа Фејсбук међу својим члановима има и 566.060 грађана БиХ, што је сврстало на 26. мјесто у Европи по бројности становника на овој глобалној мрежи. Истраживање које је спровео блог "AdriaTalk", показало је да укупан број европских корисника ове друштвене мреже прелази 114 милиона, те да највише Фејсбук чланова имају Велика Британија, Турска и Француска.

Најмање Фејсбук корисника је у Естонији и Латвији. Од држава у региону Србија је са 1.423.680 корисника на 18 мјесту, Хрватска са 940.740 чланова на 22. мјесту, Македонија на 27. мјесту, а Словенија на 29. мјесту.

Aнализа броја чланова Фејсбука у односу на број корисника Интернета у појединим земљама показала је да је та мрежа најпопуларнија на Кипру, с обзиром на то да број отворених профила на Фејсбуку достиже 69,31 одсто од укупног броја корисника Интернета.

Бјегунац, полиција и "Фејс"

Један британски криминалац, који је недавно побјегао из затвора, стекао је велику популарност на онлајн друштвеној мрежи Фејсбуку, коју користи да би се ругао полицији.
Двадесетосмогодишњи Крејг Лејзи Линч, побјегао је у септембру из затвора на истоку Енглеске, гдје је издржавао седмогодишњу казну због тешке крађе. Он је током божићних празника на Фејсбук поставио фотографију на којој позира уз печену ћурку и божићне украсе. Група коју на Фејсбуку чине његови обожаваоци броји око 30.000 људи. На Божић, 25. децембра, окачио је поруку: "Срећан Божић".

2009. година - година Фејсбука

Прошла година била је година Фејсбука. Чак и према стандардима самог Фејсбука посљедњих 12 мјесеци били су одлични, а страница је учврстила своју позицију као најомиљенија социјална мрежа те достигла врх профитабилности. Стручњаци тврде да је пред Фејсом нова серија изазова, а да је највећи проблем како очувати приватност чланова уз тако брз раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана