Полицијом и булдожерима на голоруке станаре насеља Речник

Њујорк тајмс
Полицијом и булдожерима на голоруке станаре насеља Речник

Булдожери су дошли под окриљем ноћи, "ојачани" полицијским одредом за посебна дејства и то под пуном спремом. Њихов задатак био је јасан: порушити трошне кућице малог московског насеља Речник и то на захтјев градоначелника. Није било милости за становнике насеља, који су се у ситне сате нашли на улици, на хладноћу испод нула степени.

Градоначелник Јуриј Лужков тврди да су живјели на земљи која им не припада. Међутим, како је у протекле двије седмице рушен дом за домом - неки су били као уџерице, неки мало боље саграђени - то је изазвало неочекивано оштар револт, што је једног од најмоћнијих руских политичара оставило без даха. Политичари, активисти за људска права, медији, па чак и неке националистичке и анархистичке групе стали су у одбрану московског кварта. Легална градња или не, рушење кућа превршило је мјеру, кажу критичари.

- Начин рјешавања овог питања је потпуно неприхватљив - каже Владимир Лукин, омбудсман за људска права кога је именовала руска влада. Он је позвао државног тужиоца да испита случај и истражи, како је рекао, "ужасно кршење руског закона".

Прије неколико дана станари кварта и њихове присталице блокирали су улаз у Речник и тако спријечили наставак рушења кућа и станова.

До сада је са земљом сравњено више од десет домова, а московски званичници изјавили су за руске агенције да ће се акција, упркос свему, наставити.

Сергеј Миронов, предсједавајући Горњег дома руског парламента, рекао је да је Москва саму себе дискредитовала:

- Веома сам узнемирен чињеницом да су градске власти Москве једноставно одлучиле да избаце те људе на улицу, упркос хладноћи и температури од -20 степени Целзијуса - написао је Миронов на свом блогу.

Чак су и телевизијске станице под контролом власти, које већину властитог програма троше на покривање догађаја у вези са првим људима "естаблишмента", објавиле прилоге о несрећним становницима кварта, који су тупог погледа или сузних очију посматрали како булдожери руше куће у којима су доскора.

Некада је Речник био љупки кварт од око 200 породичних кућа, чије су прозоре временом почеле да заклањају стамбене зграде. A сада, постао је поприште дугогодишње правне битке између власти и власника кућа, а све због противрјечних руских закона о посједовању.

Совјетска влада је још педесетих година прошлог вијека то земљиште на обалама ријеке Москве намијенила за изградњу стамбеног насеља. Становници кварта тврде да им тапије на земљиште издате у том периоду, које су многи или купили или наслиједили од бивших власника, дају право на власништво над том земљом и кућама које су ту саграђене. Међутим, градске власти тврде да су тапије неважеће и да не подразумијевају изградњу великих кућа или трошних кућица које су изникле на тим парцелама.

Градоначелник Лужков, који у 18 година столовања Москвом није дозвољавао било какво супротстављање властитом ауторитету, остао је при својој одлуци. У интервјуу објављеном у листу "Московски комсомолац", становнике кварта назвао је уљезима који су заузели земљиште предвиђено за парк:

- Те колибе саграђене су у еколошки заштићеној зони. Град је годинама упозоравао да је изградња на том подручју противзаконита - рекао је Лужков.

Да би показао одлучност, обећао је да ће идући пут послати булдожере на сусједни блок, у којем се гради неколико вила, у којима живе министри.

Опоненти оптужују градоначелника, чија је жена стекла милијардерско богатство тргујући некретнинама, да помоћу примјене контроверзних закона жели да приграби првокласно земљиште и да га затим препрода приватним лицима. Прије само годину, у једном од оближњих квартова срушено је неколико кућа са сличним правним статусом.

Руски предсједник Дмитриј Медведев, који има овлашћења да смијени Лужкова, за сада се није оглашавао, као ни премијер Владимир Путин, који је Лужкова и поставио за градоначелника. Послије дугогодишњих пријетњи и правних заврзлама, полицајци под пуном спремном 21. јануара у три ујутро упали су у насеље и привели грађане који су својим аутомобилима покушали да спријече пролазак екипа за рушење.

Булдожери су наставили рушење кућа. Неколико старијих становника је хоспитализовано због болова у грудима, а неки су пријавили да су их полицајци тукли пендрецима.

Специјалци

- Звали смо полицију да питамо зашто су послали специјалце на нас. Рекли су нам да изводе специјалну операцију, као да смо терористи у Дагестану - каже Константин Штојко, један од становника насеља.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана