Полиција ухапси бандите, судије их пусте

Дојче веле
Полиција ухапси бандите, судије их пусте

У Бугарској је поново дошло до несугласица између владе и правосуђа. У владином табору тврде да су судије корумпиране. Судије, али не само они, узвраћају да влада покушава успостављањем посебних судова да наруши начело подјеле власти.

Полиција је недавно објавила да је био планиран атентат и на бугарског премијера Бојка Борисова. Aли, један суд у Софији је осумњичене брзо пустио. Нема довољно јаких доказа да се и даље држе у истражном затвору, саопштиле су три судије.

Министар унутрашњих послова Цветан Цветанов је љутито коментарисао ту одлуку рекавши да је то неодговорно.

У Бугарској, која је 2007. постала пуноправна чланица Европске уније, почео је нови сукоб извршне и правосудне власти.

Будући да Брисел стално захтијева брзе успјехе у борби против криминала бугарска влада која је изабрана прије годину настоји спектакуларним рацијама да придобије повјерење код куће и у иностранству. Као и обично такве акције имају упечатљиве називе, који добро пролазе у медијима, на примјер "Све боде" или "Убице".

У овој посљедњој рацији ухапшени су налогодавци убиства предузетника и политичара Јурија Галева који су одговорни за још нека већ извршена или планирана убиства. Тако бар тврди премијер Борисов, који је и сам потенцијална жртва. И он је напао судије замјеривши им да сарађују са криминалцима:

- Већ прије десетак дана сам дознао да постоји склоност бојкоту судског процеса. Да ли је то тачно или не, то препуштам савјести судија.

Борисов, који је до прије неколико година и сам био шеф полиције, већ је једном крилатицом изнио своје мишљење о наводно корумпираном судству:

- Ми ухапсимо бандите, а судије их пусте.

Сад у улози премијера, у то настоји да убиједи бираче и Европску унију. Већини Бугара се та порука свиђа, јер већина вјерује да су судије стварно корумпиране. Критички настројени аналитичари, напротив, тврде да је циљ све јачег полицијског насиља у Бугарској, спектакуларних рација и оптужби против судства скретање пажње са владиних неуспјеха на другим подручјима.

Тако мисли и портпарол бугарске Судске коморе Нели Куцкова:

- Ни њима није лако. Најприје гласно објаве успјехе, а онда три мале жене-судије утврде да су докази преслаби. У рацији под називом "Убице" ухапшено је 20 особа. Петнаест је полиција већ пустила. Зашто се око тога нико није узбуђивао?

Посебни судови, полицијско насиље, политички притисак на правосуђе, оптужбе за корупцију - све то код грађана ствара несигурност и штети угледу земље у иностранству. Зато предсједник бугарског Врховног суда Лазар Груев настоји да смањи напетост:

- Бугарски грађани и наши страни партнери могу да буду мирни. Бугарски судови ће и убудуће одлучивати само по закону, на основу доказа.

На крају крајева остаје констатација да, три и по године послије уласка у Европску унију, Бугарска јесте демократска, али не и правна држава у европском смислу.

Јавна тајна

Да бугарско правосуђе није чисто од корупције, то потврђују и његови представници. Aли, јавна је тајна да Влада у посљедње вријеме свјесно тежи сукобу са правосуђем како би прогурала свој план о стварању једног посебног суда.

Приредио: Миленко Киндл


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана