Пола милијарде дебелих

Глас
Пола милијарде дебелих

ВAШИНГТОН - У свијету има најмање пола милијарде одраслих који имају прекомјерну тјелесну тежину, а више од 700 милиона људи се сматра да су гојазни, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО), преноси Бета.

- У свијету је запажено повећање употребе висококалоричне хране, као и глобално помањкање вјежбања. Изгубити тежину није тако једноставно као и добити је - наводи СЗО, а преноси “Глас Aмерике”.

Организација је навела да добијање прекомјерних килограма постаје глобални проблем и за одрасле и за дјецу, додајући да најмање 20 милиона дјеце млађе од пет година такође има прекомјерну тежину.

У студији коју је објавио СЗО, научници су пратили 1.600 пацијената који су имали прекомјерну тежину. У истраживању је коришћен дневник хране као помоћ људима током периода дужег од 30 мјесеци.

Научник Виктор Стивенс рекао је да је студија установила да су они који су записивали све што су појели изгубили двоструко више од оних који нису водили евиденцију.

- Упитали бисмо учеснике шта им се није допало. Они би рекли: није нам се допало да водимо евиденцију хране. Онда шта вам је највише помогло? Одговарали су да је то евидентирање хране - рекао је Стивенс.

Према његовим ријечима, испитаници су постали много свјеснији ризика од хране која им није потребна.

Учесници студије старији од 25 година узимали су лијекове за смањење нивоа холестерола и крвног притиска. Јели су око три оброка воћа и поврћа дневно и проводили готово два сата у умјереној или јачој физичкој активности сваке седмице.

Дневник

Истраживачи су истакли да су учесници, водећи дневник о исхрани и уз више вјежбања, били у стању да промијене понашање и изгубе тежину много лакше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана