Побјећи на одмор у егзотичне земље

Жељка Добрић
Побјећи на одмор у егзотичне земље

За све оне који не воле хладноћу, снијег, скијање, клизање и остале зимске радости, и који су зиму провели у топлим домовима, вријеме за одмор и провод тек почиње.

Са љепшим и топлијим данима веће је и интересовање за прољећна путовања и егзотичне дестинације.

Популарне су и оне мало мање егзотичне али једнако лијепе због сунчаних, дужих дана и природе која се тек буди.

У бањалучким туристичким агенцијама свако може да пронађе неки аранжман за себе који би био прихватљив и са становишта буџета, а добра вијест је и та да у многим агенцијама трошкове путовања можете да плаћате у ратама.

Шеф пословнице "Унис турса" у Бањој Луци Гордана Шобот рекла је да ова агенција има много програма за априлски распуст и прославу Првог маја, било је велико интересовање и за њихове аранжмане које су нудили за прославу Осмог марта.

- Наша понуда се састоји од неких старих, добрих и квалитетних програма, али смо изашли и са програмима који су нови на нашем тржишту и обухватају нове и интересантне дестинације - рекла је Шобот.

Како су рекли у овој агенцији, сви програми су доста атрактивни и тражени, а нарочито путовања на Aзурну обалу, у Рим, Грчку, или путовање у Праг са Минхеном и дворцима Баварске.

Они који не желе да путују тако далеко да би се мало одморили могу да одаберу одмор у некој од бања Републике Српске или хотела на Јахорини, а свако су повољнији од путовања у далеке земље.

Повољни аранжмани

Цијене аранжмана у "Унис турсу" крећу се од 260 па до 900 марака, а уколико се одлучите за бање у Српској или хотеле на Јахорини, потребно је да издвојите од 25 марака по дану за полупансион, па до 90 марака.

- Наша најповољнија понуда за путовање ван земље била је за аранжман Сјеверна Грчка са обиласком Солуна, Катеринија и Метеора. Тај програм смо нудили са промотивном цијеном од 269 марака - рекла је Шобот.

Она каже да се у прољеће грађани највише интересују за путовања у велике европске градове као што су Рим, Париз, Aтина, Праг, Берлин, те да је овог прољећа било највеће интересовање за путовања од кад њихова агенција постоји.

- Већ сад можемо да сумирамо бројна стања за путовања "Прољеће 2009" и у посљедњих десет година рада наше агенције ове године је највећа заинтересованост за овакву врсту одмора - рекла је Шобот.

Она каже и да је туристичка година тек почела, па је и рано да резултате пореде са претходним годинама, али да поред великог интересовања за прољећна путовања, већ имају резервације за љетовање.

Шобот је рекла да је зимска сезона била нешто лошија него претходних година, а да је главни кривац снијег који је касно пао али и нешто више цијене аранжмана него претходних година.

Смањена тражња

Међутим, има и оних којима цијена одмора није битна.

И док криза пријети и нашој земљи, поједини политичари одлучили су да себи дају одушка. Од кризе ће се одморити, ни мање ни више него на Карибима. Ово задовољство коштаће их 7.500 марака, колико је цијена аранжмана за двије особе.

- На Карибе је прије неколико дана отпутовало око десет Бањолучана, а међу њима има и политичара. Осјети се рецесија и људи су се уплашили, али ко има, има - рекла је радница туристичке агенције "Себастијан турс" из Бање Луке.

У сарајевским туристичким агенцијама кажу да је у овој години дошло до смањења потражње за аранжманима за чак 50 одсто.

У сарајевском "Aтлас турсу" рекли су да је потражња за путовањима нешто мања у односу на ранији период, а да је најскупљи аранжман који је код њих уплаћен путовање у Лондон. Провод у кишној метрополи два сарајевска пара коштаће између 800 и 900 евра. Осим тога, доста купаца се одлучује на крстарења.

- Најскупље дестинације које нудимо, Хургада и Каиро, су попуњене. Доста људи се одлучило за купање и сунчање за 8. март, а то их је задовољство коштало 999 марака. Осим тих дестинација, тражило се мјесто више за Венецију - изјавили су у сарајевском "Релакс турсу".

Додали су још како су ове године цијене прилагођене стандарду, а међу путницима су углавном били обични грађани.

Савјети за успјешан одмор

Како бисте уживали у своме путовању и избјегли непријатне ситуације које би могле да вам покваре одмор, из туристичке агенције "Себастијан турс" нуде неколико препорука и практичних савјета.

Кажу да у кофере никада не треба да спакујете оружје или копије оружја, односно играчке било да су металне или пластичне. Нису пожељни ни ножеви, па ни маказе, нити прибор за бријање, односно, жилети и бритвице.

На пут никако немојте да носите алат или било какве запаљиве материје.

Пожељно је и да прије путовања провјерите да ли Ваше путно осигурање покрива све трошкове лијечења, уколико вам се деси нека незгода, или само одређене трошкове, као што су  трошкови лијекова и слично.

Битно је да се информишете и које услуге транспорта, у случају незгоде обухвата ваше путно осигурање - да ли подразумијева превоз хеликоптером у случају хитности или слично превозно средство, те да ли покрива трошкове транспорта кући у случају смрти.

Прије поласка на пут купите повратну карту, провјерите датум и вријеме поласка и повратка, бројеве летова, вријеме поласка и повратка и - пакујте кофере.

Најбитнији су новац и пасош

У "Себастијан турсу" препоручују да прије поласка на пут обавезно провјерите да ли ваш пасош вриједи шест мјесеци од уласка у страну земљу у коју путујете. Пожељно је да га фотокопирате и да копију држите одвојено од пасоша.

Уколико вам је за жељену дестинацију потребна виза, прије него што почнете да се радујте путовању, провјерите да ли имате слободну страницу у пасошу за уписивање визе.

Ипак, најбитније је да будете сигурни да имате довољно новца за покривање ваших планираних трошкова, провјерите до када вам важе кредитне картице и забиљежите бројеве својих картица.

Није добро да, уколико их имате више, све картице носите са собом. Оставите их у хотелском сефу.

Када сте већ стигли на жељену дестинацију, са собом носите само онолико новца колико вам је потребно за тај дан. Aко морате да носите већу количину новца, подијелите је са неким ко је са Вама, ставите новац у новчаник или у сигуран џеп са унутрашње стране одјеће, а остатак новца оставите у хотелском сефу.

Aко вас, ипак, покраду док сте на одмору нестанак или крађу пријавите најближој полицијској станици и тражите писмену потврду. Уколико вам је нестао новац или картице, назовите своју банку око трансфера новца и поништавања кредитних картица.

Уколико на вријеме нисте у хотелски сеф оставили авио карте и ваучере контактирајте туристичку агенцију.

И на крају, из "Себастијан турса" поручују да прије путовања избјегавате додир са дрогом јер су казне велике, а у неким земљама укључују и смртну казну!

Уколико идете својим возилом, не прелазите границу у друштву непознатих особа, на примјер, аутостопера.

Избор

Уколико немате ни слободног времена, нити довољно новца да отпутујете у неку далеку земљу или једноставно не желите силне компликације ради неколико дана ужитка, имате и друго рјешење.

Ма гдје у Републици Српској да живите, сигурно је да у близини има нека лијепа дестинација, предио, водопад, пропланак или манастир који још нисте видјели, за чији обилазак вам не треба много новца или непотребне муке.

Свакако немојте да пропустите да бар један викенд проведете у природи која се буди.

Криза и у Прагу

Хотели у једној од омиљених дестинација туриста из цијелог свијета, па и из Републике Српске, Прагу, забиљежили су у прва два мјесеца ове године за 30 одсто мању посјету него у исто вријеме прошле године, објавило је Удружење хотела и ресторана Чешке.

Мањи број гостију у директној је вези са економском кризом, али и већим број луксузних хотела у Прагу него раније, за које многи немају новца.

Према подацима Чешке агенције за статистику, у Прагу је 2007. године био 31 хотел с пет звјездица.

Подаци показују и да је због изразитог смањења броја гостију, ове године затворено више од 40 прашких ресторана.

Главни град Чешке је прошле године посјетило рекордних 4,6 милиона туриста, 2,5 одсто више него годину дана раније.

Ове године ће према процјени стручњака пословање хотела бити још слабије него лани. Осим све веће понуде смјештајних капацитета, на то ће утицати прије свега свјетска економска криза и мањи број међународних конгреса.

Aвион

Уколико на пут идете авионом, јако је битно да на аеродрому, ради Ваше сигурности будите стрпљиви приликом контроле пасоша и додатног пртљага, поручују из агенција. Треба да понесете само један комад ручног пртљага.

Битно је да провјерите вријеме пријаве на лет које захтијева Ваш авио превозник, како бисте на вријеме стигли обавити све формалности. На домаћи лет дођите минимално сат времена прије, а на међународни минимално два сата прије полијетања и немојте да вас брине што сте "поранили" јер радње и ресторани на аеродрому готово увијек су отворени и тамо можете скратити вријеме до поласка Вашег авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана