По младу на други крај земље

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
По младу на други крај земље

Мону и Сандип сједе испред куће и картају да им прође вријеме. Њих двојица имају исти, озбиљан проблем. Још су увијек нежење, а слаби су изгледи да ће се ускоро оженити. Јер у њиховом селу Пехавару у сјеверном дијелу Индије има пуно више мушкараца него жена.

- Многи младићи су неожењени - објашњава Мону.

Село Пехавар се налази у индијској савезној држави Харјани, а тамо је веома примјетан вишак мушкараца. Према најновијем попису становништва, у Харјани на 1.000 дјечака долази тек 830 дјевојчица.

- Истина је да се пуно жена одлучује на побачај ако носе женско дијете. Већина жели да добије сина. То није случај само у нашем селу, наравно да је такав начин размишљања прилично споран - прича Сандип.

Неколико кућа даље живи пољопривредник Ишвар Шарма. Он је за двојицу својих одраслих синова дуго тражио жене. У околини није могао да их пронађе. Зато је преко познаника "набавио" и из једне друге удаљене индијске покрајине у своје село довео двије дјевојке.

- Одувијек сам се бојао да моји синови овдје неће наћи дјевојке. На срећу, неколико сам година живио и радио у другим дијеловима Индије, па сам преко контаката које сам тада створио успио да пронађем своје двије данашње снахе - објашњава Шарма.

Његови синови су у међувремену и сами постали очеви. Млађи је чак добио и једну дјевојчицу. Он зна да многи не желе да добију кћерку, јер ће за њу кад тад морати да скупљају велике миразе. За разлику од тога, син може да преузме родитељску кућу и даље води домаћинство.

- Мени је било свеједно да ли ћу добити сина или кћерку. У сваком сам случају, желио сам само једно дијете, јер се о једном дјетету можете боље бринути него о више њих. Ја сам са својом кћерком срећан - прича Ишваров син.

Док су некад дјевојчице непосредно послије рођења често бивале убијане, данас постоји друго рјешење - ултразвук. Додуше, у Индији је забрањено користити ултразвук за одређивање пола дјетета. Aли многи љекари се не држе тог правила и нуде овакве услуге за 500 рупија. То је отприлике осам евра.

- Људи раније нису знали ни за ултразвук ни за абортус. Данас имају те могућности и користе их, иако је то кажњиво. У градовима је стопа побачаја због женске дјеце чак и виша него на селу - објашњава Сема Дахија из Медицинског истраживачког института у Ротаку.

За структуру становништва у Индији то не значи ништа добро. У многим покрајинама мушкарци неће моћи да нађу жене за удају.

С друге стране, можда овај мањак дјевојака дугорочно може да доведе до тога да индијски мушкарци размисле и мало промијене своју слику о женама.

Лоза

Многи индијски парови на селу али и у градовима желе да имају прије свега некога ко ће наставити лозу, дакле дјечака, који ће наставити да носи породично име.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана