Плаше се делфина, папира и лептирова

Маријана Миљић
Плаше се делфина, папира и лептирова

Већина нас има неки облик ирационалних страхова, попут страха од воде, великих висина, инсеката… Али, ако је тај страх толико велики да ремети свакодневне животне активности, у питању је фобија - неуобичајени и претјерани страх од специфичних ствари или уобичајених околности које су генерално безбједне.

Процјењује се да неку од фобија има 11 одсто свјетског становништва.

Панични страхови и фобије нису резервисани само за "обичне" људе, већ од њих пате и многе познате личности, а неки од њих су, благо речено, веома необични.

Фобије

Напад панике је врста фобије која је посљедица анксиозности и, у новије време, назива се још и социјалном или друштвеном фобијом. Уједно, ово је и најчешћа врста фобије која погађа свјетске звијезде, међу којима су Шер, Никол Кидман, Николас Кејџ, Џони Деп, Берт Рејнолдс и многи други.

Аранхофобија је страх од паука, а од ове фобије пате тенисер Андре Агаси, Џастин Тимбрлејк, глумац Џони Деп и глумица Венди Ричард.

Страх од летења је фобија која понекад толико паралише да људи никада не полете авионом. Познати који имају овај страх су, поред осталих, и Џенифер Анистон, Џесика Алба, Кендра Вилкинсон, Шер, Вупи Голдберг, Витни Хјустон и Колин Фарел.

Клаустрофобија је страх од затвореног простора, а она оптерећује Парис Хилтон и Уму Турман, док, са друге стране, агорафобија или страх од отвореног простора погађа Арету Френклин, Ким Бејсингер и Дерил Хана.

Иако током наступа дјелује неустрашиво и самоувјерено, Мадона би се најрадије сакрила испод ћебета чим загрми. Наиме, популарна пјевачица има бронтофобију, па за вријеме олује дрхти попут дјетета.

Кармен Електра, глумица која се појављивала у једној од најпознатијих "водених" серија икада, "Baywatch", панично се плаши воде.

- Престрављена сам сваки пут када се налазим близу воде. У питању су прави напади панике - открила је.

Страх од животиња

Међу славнима има и оних који се плаше животиња.  Кантри пјевач Лајла Ловета плаши се крава, а ништа мање није чудна ни фобија славног супермодела Тајре Бенкс, која у својој близини не може да поднесе делфине.

Звијезда "Сумрак саге" Роберт Патинсон дрхти испред коња, а његов колега, глумац Орландо Блум, плаши се свиња.

Један поглед на свињу довољан је да смртно преплаши звијезду, а његов страх све више добија на интензитету. Када је једна од ових животиња доведена ради потреба снимања филма "Краљевство небеско", глумац је наводно истог тренутка побјегао са снимања.

Скарлет Јохансон има панични страх од бубашваба од када се једне ноћи пробудила, а једна јој је ходала по лицу.

Никол Кидман се плаши лептирова и то још од дјетињства.

- Има нечег заиста језивог у њима - тврди Никол, која доживи панични страх при сваком сусрету са овим маленим створењима. Стручњаци сматрају да је такво стање повезано са страхом од мољаца познатим као мотеофобија.

Стивен Кинг, аутор популарних хорор романа, открио је студентима на предавању које је одржао на Универзитету Масачусетс да се више од свега плаши паукова, змија и таште.

Глумица Кејти Холмс је недавно у јавности признала своју помало чудну фобију. Наиме, посједује снажну анксиозност према ракунима! Гостујући у емисији "Tonight Show" код Џеја Леноа, Кејти је објаснила да је страшно изгледао њен сусрет са овом животињом.

- Стајао је право испред мене. Гледала сам у њега и он се ниједног тренутка није уплашио. Изгледало је као да се спрема да ме пребије! Од силног страха устала сам и буквално почела да лајем на њега, послије чега је побјегао! - испричала је.

Глумац и музичар Џастин Тимбрлејк има троструку фобију. Он се панично плаши ајкула, змија и паукова.

Најнеобичнији страхови

Међу славнима има и оних који имају паничан страх од прилично неочекиваних ствари.

Глумица Памела Андерсон има велики страх од огледала, а у питању је еисоптрифобија, заснована на сујевјерном страху и концепту да огледало одражава душу.

Млада глумица Кристина Ричи боји се собних биљака, а овај страх у науци је познат као ботанофобија.

- Највећи проблем за мене представљају затворене просторије. Избезумљује ме сама помисао да се око мене налазе биљке. Ако бих још морала да их додирнем, мислим да бих заиста полудјела - објаснила је свој страх Кристина.

Звијезда "Трансформерса" Меган Фокс има великих проблема када треба да прочита сценарио, јер пати од неуобичајене фобије од папира. Када треба нешто да прочита, глумица крај себе држи чинију са водом, у коју умаче прсте послије окретања сваке странице.

Суперстар Том Круз, који важи за једног од најсексепилнијих глумаца у Холивуду, панично се плаши да ће изгубити ту титулу када почне да ћелави. Глумац често стоји пред огледалом провјеравајући да ли му се коса прориједила.

Били Боб Торнтон никада неће боравити у хотелу са старинским намјештајем, јер има фобију од намјештаја који је произведен прије педесетих година прошлог вијека. Звучи чудно, али од истог поремећаја пати чак 250.000 Американаца, а Билијеви пријатељи су убијеђени да га је неко претукао столицом у прошлом животу.

- То је заиста чудна фобија, која ме непрекидно прати - објашњава глумац, додајући да је управо то разлог што никада није смио да одсједне у старим лондонским хотелима.

Глумац Метју Меконахи успаничи се сваки пут када треба да уђе у тунел, а плаши се и кружних врата.

Ријалити звијезда Кели Озборн не подноси да је неко додирује јер тиме "загађује њен лични простор". Довољан је благи додир да почне да дрхти и да јој се кожа најежи. Кели је патила и од паничног страха од зубара, али је ту фобију превладала.

Иако се на филмском платну појављивао у улози кловна, Џони Деп признаје да их се у стварном животу веома плаши.

Он није једини, јер се и музичар Паф Деди и глумац Данијел Редклиф такође плаше кловнова.

Благо речено је необичан страх глумице Алексе Чанг, која се плаши маслина. Један несрећан инцидент био је довољан да код Алексе пробуди невјероватан страх од њих.

Испричала је да је једном приликом испијала виски са маслинама док се наједном "та мјешавина није претворила у отров".

- Било је страшно. Не желим више никада да видим та малена зелена чуда! - открива Алекса.

Старлета Кејти Прајс, познатија и као Џордан, страхује од одласка на WC сама.

Ипак, најчуднији од свих је славни фудбалер Дејвид Бекам. Он броји лименке "пепси коле" како не би претрпао свој фрижидер, а ако осјети да их има превише, одмах реагује и неколико их одвади. 

Разлике

Да би постојање страха указивало на фобичан поремећај, потребно је да страх омета свакодневно функционисање особе, или да особа због њега трпи. Значи, особа не болује од фобије ако се читав живот бојала, на примјер, змија, али јој тај страх није сметао. О фобији се говори онда кад страх ствара поремећаје у понашању и онемогућава обављање уобичајених животних функција. Када особа која пати од фобије дође у контакт, или зна да ће ускоро доћи у контакт са стварима и ситуацијама којих се боји, добија напад који се манифестује брзим лупањем срца, губљењем даха, болом у грудима, црвењењем и знојењем, осјећањем болести и слабости, дрхтањем руку или цијелог тијела, сметеношћу, сувим устима.

Вуди Ален

Када би се одржавало такмичење у фобијама, побједник би сигурно био сценариста, редитељ и глумац Вуди Ален. Страх од рака, разних инсеката, сунчевог свјетла, паса, јелена, јарких боја, дјеце, висина, малих просторија и гужви само су неки.

Ту су и фобије од гравитације, предмета са десне стране, преласка пута и од таште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана