Планине, ријеке и културна добра мамац за туристе

Јелена Бјелица
Планине, ријеке и културна добра мамац за туристе

Ако овог љета нисте у могућности да одете на море или на неку познату дестинацију, не значи да свој одмор не можете да проведете квалитетно. Република Српска обилује природним љепотама и културним добрима у којима заиста може да се ужива.

Одлазак на неку планину, ријеку или бању у Српској, обилазак манастира, параглајдинг, рафтинг… само су неке од могућности за одмор, забаву и заборављање на свакодневицу. Мјеста за одмор, релаксацију, али и авантуризам има свуда око нас.

Цијене туристичких аранжмана у Српској крећу се од 100 до 500 марака, али и сами можете да организујете путовање. Када је ријеч о смјештајним капацитетима, Српска располаже са око десетак хиљада пријављених мјеста.

Ријеке и планине

Авантуристички и екстремни спортови су и овог љета главна туристичка понуда Српске.

- И  страни туристи уживају у нашем рафтингу, параглајдингу, планинарењу. Српска се данас све више издваја као значајна дестинација авантуристичког туризма, који на наше просторе привлачи све већи број страних и домаћих туриста. Најатрактивније дестинације авантуристичког туризма свакако су токови Врбаса и Таре, али и планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине, Лисине, Озрена - каже директор Туристичке организације РС Нада Јовановић.

На подручју Бањалуке и Фоче се, на примјер, највећа пажња посвећује управо развоју авантуристичког туризма и екстремним спортовима, као што су параглајдинг, рафтинг, пјешачење, планинарење и падобрански скокови.

Невјероватне тренутке они који су по природи авантуристи могу да доживе спуштајући се најљепшим дијеловима кањона Врбаса и Таре, на ријекама које представљају топ рафтинг дестинације.

Посебна атракција је Крупа на Врбасу, 25 километара од Бањалуке, гдје се може уживати у готово свим екстремним спортовима, али и посјетити Стрикина пећина, стара црква брвнара, стари град Гребен, манастир посвећен Светом Илији и уживати уз рјечицу Крупу коју красе воденице.

И љубитељи риболова могу да уживају на бројним водотоцима Српске, као што су ријеке Плива, Рибник и Угар, које представљају праве ревире за љубитеље флај-фишинга.

“Флај-фишинг центар Рибник - Плива” је, по мишљењу многобројних туриста из Јапана, Европе и Америке, једна од најбољих флај-фишинг дестинација на Старом континенту.

Ту су виле, бунгалов, ресторан у којем могу да се пробају разни специјалитети припремљени на традиционалан начин, као и јела из свјетских кухиња. Посебна су атракција село у етно-стилу и подрум вина.

Етно, бањски и вјерски туризам

Јовановићева напомиње да су током љетних мјесеци атрактивни и етно, еко, бањски и вјерски туризам.

- Код вјерског туризма акценат се ставља на источну Херцеговину, тачније Требиње. Туристичка организација овог града у своју понуду је уврстила туристичку туру која укључује обилазак средњовјековних манастира овога краја - Тврдош, Добрићево, Дужи, Петропавлов манастир и Херцеговачка Грачаница - рекла је Јовановићева.

Етно-село “Станишићи” из године у годину остварује рекордан број посјета, а госте привлаче квалитетна гастрономска понуда, бројни спортски терени, добри смјештајни капацитети, лијепо осмишљен и уређен простор, садржајна понуда вјерског туризма... За преноћиште углавном бирају етно-куће, са старинским ентеријером.

Пажњу туриста све више привлачи и еко-етно насеље “Краљевско село Котроманићево”, које је саграђено на двадесетом километру од Добоја. Ту су постављене стогодишње кућице, такозвана уџере.

Све је познатије и подручје Шипова и његове околине. У близини Шипова налази се излетиште Јањски отоци, легендарни спој природне силе и љепоте, као и извор Пливе, гдје се заиста може уживати у несвакидашњем амбијенту и укусној храни.

Дан можете да проведете и на атрактивном излетишту “Еко-центар Љекарице”, између Бањалуке и Приједора или у “Млинској ријеци” код Челинца.

За љубитеље природе ту је Зеленковац, планинско излетиште које се налази поред села Подрашница у Мркоњић Граду.

Излетиште је сачињено од долине истоименог потока, на којем је прије неколико вијекова изграђено петнаестак воденица. Једну од њих је 1985. проширио и преуредио у свој атеље сликар Борислав Јанковић.

Да је туристичка понуда РС свестрана и да су на располагању дестинације и за оне који воле мирнији одмор, показују бројни бањски центри у Српској.

Богату понуди имају бања Врућица у Теслићу, бања Слатина, бања Дворови у Бијељини, Вишеградска бања…

Јовановићева истиче да је бањски туризам све популарнији.

- Бањски центри Српске остварују велики број посјета домаћих и страних туриста, првенствено базираних на пружању здравствених услуга - казала је Јовановићева.

Има и оних који у бање долазе искључиво због одмора. Бањски центар “Бања Врућица” у Теслићу, осим услуге лијечења, располаже ексклузивним велнес и конгресним центром, а бања “Дворови” нуди базене са љековитим и термалним водама, отворене базене и спортске терене.

Национални паркови и пећине

Јовановићева наглашава да су и национални паркови Козара и Сутјеска веома интересантне туристичке дестинације.

- Посјетиоци ових природних оаза могу да уживају у разноврсним садржајима, као што су планинарење, шетња уређеним пјешачким стазама, лов, риболов... Посјета овим парковима може имати и едукативни карактер, захваљујући бурним дешавањима која су се одиграла на њиховом тлу - нагласила је Јовановићева.

У оквиру Националног парка “Сутјеска” прави изазов за туристе представља прашума Перућица, највећи очувани прашумски резерват у Европи.

Љубитељи авантуризма могу да обиђу и неке од пећина у РС које су под заштитом Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС. Најдужа пећина је Велика пећина.

Ту су и пећина Орловача у општини Пале, као и највећи ледени подземни објекат у Републици Српској - јама Ледана у општини Рибник.

У пећини Под липом откривени су палеолитски гравирани цртежи који су најстарији на простору Српске. Ту су откривене и камене алатке и оруђа, артефакти који су датирани у доњи, средњи и горњи палеолит.

Непроцјењиво благо не само општине Србац него и цијеле РС представља надалеко позната Бардача, резерват природе са 11 језера. Бардача има бројне могућности за рекреативни туризам, а сваке године ту се одржава и традиционални гастрофест.

Бара Громижељ, код Бијељине, стара је 450 милиона година и представља дестинацију коју обавезно треба да обиђу љубитељи природе. То је мјесто са живим пијеском и стаништем ријетке врсте рибе Умбра крамери.

Нећете погријешити ни ако одете у Фочу да бисте видјели спектакуларне пјешчане пирамиде.

Култура и забава

У Требињу се може обићи неки од евидентираних 29 националних споменика, као и Музеј Херцеговине у којем се налази огромно археолошко благо. Ту су и кула Бранковића из 14. вијека, куле у Буговини, Скочова кула у Гомиљанима.

Туристи могу да обиђу и српски средњовјековни национални споменик Стари град у Сребреници, Ђурђевац код језера Перућац, средњовјековни манастир Пресвете тројице у Сасама, а у Рогатици мост на Жепи, некрополу са стећцима Борак, Ретеп-пашину кулу, као и још 87 локалитета са 2.628 стећака... Обавезно треба видјети и Амбарине у дервентском селу Детлак.

У Добоју пажњу привлачи споменичка цјелина “Каструм”, а у Бањалуци тврђава Кастел.

Фестивали, спортска такмичења, културне, забавне и бројне друге манифестације један су од начина на који се многи туристи одлучују да упознају љепоте и дух Српске.

Ту су  “Демофест” и “Љето на Врбасу” у Бањалуци, “Зворничко љето”, Међународни рукометни турнир у Добоју, Дервентски вашар... На Пливи ће се и ове године одржати Умјетничка колонија “Плива” у организацији галерије ЛТГ, од 25. јула до 5. августа. Учесници ће имати прилику да стварају и уживају у бајковитом амбијенту на извору Пливе.

Андрићград

- Туристи ће имати јединствен доживљај када посјете Андрићград, туристички, културни, административни и едукативни комплекс. Смјештен је на полуострву између ријека Дрине и Рзава, на неких 300 метара од вишеградске ћуприје. Овај град од камена настао је инспирисан дјелима и ликовима нобеловца Иве Андрића - истакла је Јовановићева.

Посјетиоци могу да прошетају главном улицом - Корзом, погледају грађевине Андрићевог института, Градске куће, хотела, робне куће, као и друге објекте грађене по узору на грађевине из доба средњовјековне српске историје и времена аустроугарске владавине.

Јовановићева напомиње да је у понуди Вишеграда и вожња бродицама прелијепим кањоном ријеке Дрине.

- Посебан доживљај је пролазак испод Вишеградске ћуприје старе пет вијекова - истакла је Јовановићева.

Туристи не треба да пропусте ни вожњу популарним “ћиром”, који саобраћа на релацији од Мокре Горе, преко Добруна до Вишеграда.

Бројке

Јовановићева наглашава да се из године у годину биљежи тренд раста посјета и ноћења туриста у Српској, па се тако и ове године у периоду љетњих мјесеци очекује повећање броја, како долазака, тако и ноћења страних и домаћих туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана