Пинк Пантери са Балкана

Вања Штрбац
Пинк Пантери са Балкана

Кипарски суд одгодио је изручење члана криминалне групе "Пинк Пантери" Рифата Хаџиахметовића (41) Шпанији.

Ријеч је о организованој криминалној групи која окупља око 200 разбојника са Балкана.

Хаџиахметовић је ухапшен 18. марта док је намјеравао да уз помоћ фалсификованог бугарског пасоша напусти Кипар.

Овог држављанина Црне Горе, Интерпол сумњичи да је као припадник "Пинк Пантера" организовао многобројне крађе драгоцјености у Бахреину, Јапану и Уједињеним Aрапским Емиратима.

Сматра се да су припадници ове групе од своје прве акције, када су 2003. године оробили златару у елитној лондонској четврти Мајфер, до данас, организовали више од 120 провала.

- Хапшење Рифата Хаџиахметовића је примјер резултата који се могу постићи, када снаге реда широм свијета размјењују информације преко Интерпола, након чега полиција може да дјелује на терену - изјавио је извршни директор Интерпола Жан Мишел Луботен.

Он је похвалио темељан рад кипарске полиције и казао да је Хаџиахметовић идентификован на основу отисака прстију.
Неки чланови "Пинк Пантера" су већ у затвору, укључујући тројицу Срба који су 2005. осуђени због пљачке у Јапану.

У њиховом плијену налазила се и огрлица вриједна 27 милиона долара. Остали су још на слободи.

Једну од својих најспектакуларнијих пљачки група је извела децембра 2008. године када је њен припадник, прерушен у жену, одшетао са робом вриједности 85 милиона евра из јувелирнице "Хари Винстон" у центру Париза.

Нишанећи пиштољем преплашено особље, пљачкаш је више од 20 минута празнио сефове и витрине, а да то није примијетио нико од пролазника.

Осигуравајући завод је понудио награду од милион долара за информацију која би довела до хапшења групе.

Претпоставља се да су чланови ове групе, њих око 200, углавном са простора Балкана, односно бивше Југославије, људи са војним искуством. Главни су осумњичени у серији пљачки драгуља вриједних више од 150 милиона долара током минуле деценије у Европи, Aзији и Персијском заливу.

За разлику од највећих банди, полиција сматра да "Пинк Пантери" немају чврсту организацију, већ ту банду чине мале, покретљиве групе.

Омиљени су им луксузни сатови које је лакше продати него јувелирске уникате.

Полицајци из толико међусобно удаљених земаља, као што су Јапан, СAД и Швајцарска, састали су се да би размијенили фотографије, отиске прстију и информације у нади у напредак истраге.

- Још не знамо да ли сами препродају украдену робу, ни да ли се баве и шверцом дроге и оружја, или фалсификатима - рекао је замјеник директора Интерпола за криминал и шверц дроге Емануел Леклер.

Неки од сумњичених да су чланови "Пинк Пантера" су хапшени током протеклих година, око 40 их је у затворима неколико земаља, али полицајци кажу да нису ни близу уништавању банде.
- Оду у затвор, па изађу. То никако да престане. У принципу нису причљиви, и бојим се да ће бити немогуће истовремено их све стрпати иза решетака - рекао је шеф јавне безбједности Монака Aндре Мулбергер.

Крадљивци дијаманата

Назив је групи дала британска полиција већ послије прве пљачке 2003. године, у стилу крадљивца дијаманата - џентлмена из високог друштва, представљеног у филму "Пинк Пантер" из шездесетих година прошлог вијека. Истина је, међутим, како тврди замјеник директора Интерпола за криминал и шверц дроге Емануел Леклер, сасвим другачија. То су тешко наоружани насилници који се не устежу да запуцају ако упадну у тешкоће, мада до сада никога нису убили - рекао је Леклер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана