Пинк Пантери локалне легенде

Associated Press
Пинк Пантери локалне легенде

Њихов надимак долази право од Питера Селерса и инспектора Клузоа, али не постоји ништа што би могло да их повеже са прављењем грубих грешака.

Претпоставља се да је у пљачкама од Лондона преко Париза до Токија, криминални прстен кога Интерпол зове "Пинк Пантери", "зарадио" четвртину милијарде долара у накиту и луксузним сатовима.

Вјерује се да многи од чланова долазе из мале балканске земље са 600.000 људи, Црне Горе.

Легенда је започела прије седам година у кутијици креме за лице.

Милан Јоветић био је у групи која је опљачкала Граф продавнице у Лондонској ексклузивној Њубонд улици, а украдени су дијаманти вриједни 30 милиона долара.

Ухваћен је неколико дана касније, а Скотланд јард је пронашао милион долара вриједан дијамантски прстен, који је наводно добио за свој дио посла.

Био је сакривен у кутијици креме за лице његове дјевојке, истом мјесту које је као скровиште користио лопов у филму "Пинк Пантер" из 1963. године, а који је свијету представио славног шепртљу инспектора Клузоа.

Британске новине назвале су разбојнике "Пинк Пантери", а што је слиједило више пљачки, појавио се узорак понашања што је Интерполу било довољно да их назове "Пројекат Пинк Пантери".

- Радимо на 190 случајева у 27 земаља на четири континента велики истрагу - рекао је Јулија Виедма, директор Интерполових операција.

На суду је Јоветић тврдио да је само уговорио логистику за шта је плаћен дијамантским прстеном. Осуђен је на пет и по година затвора, од чега је одлежао четири. Сада је поново у малом црногорском граду, Цетињу, а згодни тридесетогодишњак са црном зализаном косом дође нешто као славна личност.

Док гура своју кћерку у колицима низ прашњаву улицу, питају  га да ли је он заиста Јоветић Пантер, а он кроз смијех одговара: "Да ли вам ја изгледам тако?"

Aли, када су га упитали за прстен, он промрмља: "Немате ви толико новца да разговарате са мном", и одшета даље.

Цетиње, сиромашни град са 15.000 становника, "произвео" је велики број ухапшених под сумњом да су чланови "Пинк Пантер" удружења, каже Интерпол.

Осиромашен од ратова послије распада Југославије, Цетиње има мало шта да понуди осим младих, незапослених људи, који се друже у кафићу чији је власник Јоветић.

Чини се да се ту укоријенило мишљење да је "Пинк Пантер" нешто као Робин Худ, краде од богатих и даје сиромашнима. Aли осим неколико "BMW"-а и "мерцедеса" паркираних испред појединих кафића које посјећују припадници подземља, нема назнака да било шта од богатства долази до најсиромашнијих.

Човјек који се представља само као Зоран испија еспресо у кафићу поред пута и тражи разумијевање за Пантере: "Они нису никог убили. Само су хтјели да избјегну ово мјесто које је и Бог заборавио."

Заиста, иако су разбојници често наоружани, они не пуцају ни на кога.

Званичници Интерпола су опрезни са повезивањем сваке спектакуларне пљачке драгуља у свијету са Пинк Пантерима. То им повећава атрактивност, рекао је један званичник, тражећи да остане анониман, јер није овлашћен да говори за медије.
Међутим, званичници вјерују да Пинк Пантери стоје иза око 150 пљачки још од касних 1990-тих.

Кажу да су извршили око 25 хапшења у посљедњих неколико година, а испитано је око 400 људи за које се сумња да су чланови или прикривачи, али да језгро групе броји око 40 чланова.

Међу ухапшенима влада закон ћутања, које покушавају да збуне како би банда била разбијена.

- Нема сумње да ови људи и неколико жена... углавном долазе из Србије и Црне Горе - каже Дејан Aнастасијевић, новинар из Србије који истражује Балкански криминал и који је морао да побјегне у Белгију након што је избјегао експлозију.

- Немамо појма ко ангажује ове људе, да ли италијанска, руска или јапанска мафија, или неко други - рекао је он.

Тактике пљачки су једноставне, наводе званичници Интерпола. Добро обучен човјек улази у продавницу и упери пиштољ на радника. Прате га неколико маскираних лица који носе чекиће и остали алат. Разбијају кућишта накита и прозора и одлазе за неколико минута, бјежећи у украденим аутомобилима.

У марту 2004, у највећој пљачки драгуља у Јапану, два разбојника са перикама на глави упала су у токијску радњу, онеспособила чувара спрејом и украла благо, укључујући 27 милиона долара вриједну дијамантску огрлицу.

У децембру прошле године, три Пинк Пантера, два мушкарца и жену, српски суд осудио је због крађе 31,5 милиона долара вриједног накита, укључујући и 125-каратну огрлицу, двије дијамантске минђуше и седам дијаманатских прстенова.

Тај накит, као што је често случај у овим пљачкама, никада није нађен, што подиже сумњу да је банда украла накит за људе који имају новац да купе украдене драгуље.

Хари Леви, потпредсједник Лондонске дијамантске берзе, рекао је да дилери у Лондону, Паризу, или Њујорку могу да уоче украдене дијаманте високог профила, али " је лако промијенити тежину и облик сјечењем и преобликовањем камена. .. због чега се могу лако продати у мјестима као што су источна Европа и Aзија, који имају мање прописа".

Пљачка у Дубаију

Типична пљачка десила се у Дубаију у априлу 2007.

Два аутомобила довезла су се у предворје Вафи тржног центра. Један пљачкаш био је подршка кроз прозор златаре. Три маскирана мушкарца одвезла су се са накитом вриједним око 3,5 милиона долара.

Цијелу сцену мобилним телефоном снимао је посматрач и снимак објавио на "Јутјуб". Полиција из Дубаија идентификовала је осам осумњичених као "Пинк Пантери", због чега су ухапшени неки са Интерполове потјернице, док су остали у бјекству.

Превела: Драгана Ћосић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана