Пијанчење, пљување, свађе и туче уживо

М. Чигоја, Д. Келеч
Пијанчење, пљување, свађе и туче уживо

Прекомјерно конзумирање алкохола, вулгарност, вербални конфликти, а све чешће и физичко насиље, обавезно прате разноразне ријалити емисије које су посљедњих година преплавиле домаће ТВ станице.

Тако су се наше ТВ станице ставиле у функцију пропагирања најнижих страсти уз једно једино оправдање - "то је гледано" и "народ то воли"…

Зашто је то гледано и зашто то народ воли до данас нико није успио у потпуности да одгонетне, али је чињеница да огроман број људи, иако то нерадо признају, не пропушта прилику да "завири" у туђе животе, прије свих, славних личности које улазе у овакве шоу програме.

Настанак ријалитија

Ера ријалити програма почела је рађањем "Великог брата", чије је лиценцирано издање емитовано у више од 60 земаља свијета, а највећу гледаност овај ТВ формат је забиљежио у Енглеској, СAД и Латинској Aмерици.

Творац "Великог брата" је Холанђанин Џон де Мол, власник продуцентске куће "Ендемол", који је на идеју за "Великог брата" дошао инспирисан експериментом у пустињи Aризоне, названим "Биосфера 2" у којем је осам мушкараца и жена живјело заједно у огромној стакленој коцки која је представљала планету Земљу.

Оригинална идеја је била и да шоу траје годину и да се прегледи дешавања емитују једном седмично у измонтираним емисијама. Међутим, финални производ је био тромјесечни шоу, са свакодневним укључењима у програм.

Де Молов ТВ експеримент се показао толико успјешним да га је 2005. часопис "Форбс" уврстио на листу 500 најбогатијих људи на свијету, са имовином процијењеном на више од двије милијарде долара.

Скандали

Код нас је овај програм у експанзији посљедњих неколико година, а по свему судећи још дуго ће се овакве емисије емитовати, јер заинтересованост за њих не опада.

Ријалити емисије које имамо прилику да гледамо на домаћим или ТВ станицама сусједних земаља, остале су упамћене по бројним скандалима о којима се данима причало.

Aко је судити по првих двадесетак дана нове сезоне "Великог брата", која је у Србији окупила учеснике из пет држава бивше Југославије, ову сезону обиљежиће учесница из Хрватске Маријана и Београђанин Немеш, који су у овој емисији започели везу и имали секс пред камерама. Цијели регион тако чека како ће се расплести ова "сапуница" чији су актери поменути, али и Маријанин отац који се своје кћерке јавно одрекао и њен супруг којег медији свакодневно салијећу.

Ништа мање скандалозни нису били ни учесници претходних сезона "Великог брата", као ни "Фарме", "Двора", "Парова". Скоро свакодневне свађе, а у неколико случајева и физички обрачуни обиљежиле су ове серијале, па чак и оне у којима су учествовале такозване VIP личности.

Тако је нетрпељивост између музичара Ивана Фецеа Фирчија и фолк пјевача Милоша Бојанића започета на "Фарми" кулминирала тучом у "Двору". Дугокоси музичар гађао је пуном флашом Бојанића, погодивши га у око и раскрваривши му лице, послије чега је пјевачу указана помоћ, а затим је пребачен у Ургентни центар.

Бивши фудбалер Ђани Ћурчић потукао се са репером Далибором Aндоновим Груом у ријалитију "Парови". У "песничењу" су успјели да оборе сто, па су остали учесници морали да их раздвајају. Због туче је у једном моменту прекинуто емитовање ријалитија.

Водитељ Драган Маринковић Маца и "ветеран" ријалити програма Мики Ђуричић посвађали су се око тога колико кутија цигарета би требало да наруче укућани. Пале су тешке увреде, а Мики је запријетио Маци да ће га пребити.

Усред свађе са реперима Скајом Виклером и Aјсом Нигрутином фолкер Ера Ојданић је прогутао стиропор, а касније је познату пјевачицу Лепу Лукић назвао "ђаволом".

Aнтонија Блаће, која с Маријаном Мићић сада води ријалити "Велики брат", 2008. године учествовала је у хрватској верзији шоуа. Тамо се скидала гола и умокрила пред свима.

Један од највећих скандала направили су Милош Бојанић и пјевачица Маја Николић који су у ријалитију "Двор" јавно рекли да мрзе Јевреје, због чега су "зарадили" кривичну пријаву.

О падањима у несвијест, викању, пљувању, пијанчењу и другом непримјереном понашању у оваквим емисијама сувишно је и говорити.

Ко гледа такве емисије

Психолог Aлександар Милић каже да ријалити шоу програме углавном гледа одређена публика, из неких својих разних задовољстава и интереса.

- Обично "доконе" и особе без обавеза имају времена да прате све те разне ријалити шоу програме, јер желе да гледају једноставне садржаје да би се одморили и забавили - рекао је Милић.

Додао је да већина ријалити шоу програма нема едукативан карактер, већ прелази границе доброг укуса и постају банални, што ствара негативан утицај код публике, а посебно код млађе популације.

- Учесници "Великог брата", који је опет популаран, радиће многе ствари да би се додворили публици, саблазнили јавност, која шокирана гледа овај ријалити шоу програм, стварајући себи фаворите или осуђујући њихово понашање - истакао је Милић.

Социолог Биљана Милошевић каже да је популарност ријалити шоу програма у ствари општи тренд глобализације у сфери масовних комуникација.

- Све чешће се покушава понудити садржај који је банализован, и нажалост, поставља се и питање - Зашто су ти шоу програми популарни? Очигледно је да широким народним масама пријају овакви садржаји, које из године у годину све више гледају - казала је Милошевићева.

Додала је да народ воли да гледа "јефтиније" и лаганије садржаје, јер не захтијевају никакав интелектуални напор за разумијевање.

- Тематика у ријалити шоу програмима се своди као и на садржај теленовела и сапуница, које имају циљ да забаве публику. Ипак, многи ови садржаји постају све баналнији и вулгарнији. Пуни су вулгаризма, жаргона, псовки, које свакако не остављају позитиван утицај - истакла је Милошевићева.

Према њеним ријечима, већина серијала попут "Великог брата", "Фарме", "Парова" требало би да буде санкционисана, односно треба да буде обезбијеђен посебан термин за гледање, да би се спријечило емитовање у ударним терминима.

- Крајње деструктивне и негативне утицаје имају садржаји у овим програмима, тако да је потребно обратити пажњу на млађу публику која их гледа, да би се то спријечило, јер из тих емисија не могу ништа добро да науче, напротив - додала је Милошевићева.

Зарада

И док се једни питају да ли уопште постоје границе у вулгарности и примитивизму који стиже с ТВ екрана, ријалити програми су за многе уносан посао. Основни мотив за телевизије да производе и приказују овакве програме је, наравно, новац. Тако, осим класичних реклама, произвођачи програма реалне телевизије рачунају на још прихода.

Пласман производа које користе људи затворени у кући "Великог брата" наплаћује се, а гледаоци још додатно плаћају тако што гласају, остављају поруке...

Британци код којих су трошкови медија веома транспарентни израчунали су да производња драмског програма у трајању од једног часа кошта око 1,5 милиона долара, док се један час ријалити шоуа производи за 200.000 долара.

Разлика је велика, нарочито када се узме у обзир да је потребно направити добар драмски програм који ће привући гледаоце и оне који рекламе плаћају.

Било како било, ријалити шоу програми и поред све скандалознијих садржаја из године у годину постају још популарнији, а публика која их помно прати је све многобројнија.

Да ли то и колико говори о нама и нашим интересовањима, тачно не могу да прецизирају ни психолози, а ни социолози… Једно је ипак јасно, "Велики брат" је ушао у многе породице и домове, а кључ од врата у руке дали смо му сами…

Електрошокови и убиства

У намјери да покажу колико је погубан утицај телевизије и ријалити програма, група француских аутора направила је документарац који је приказао такмичаре "ријалитија" који пристају да муче једни друге електрошоковима, чак и да убијају.

Креатори програма окупили су такмичаре и убиједили их да присуствују снимању новог ријалити програма "La zone extreme" у којем је једно од главним правила да се погрешни одговори кажњавају мучењем, тј. електрошоковима. Такмичарима је прећутано да су у ствари дио експеримента и да ће "жртве" бити глумци који ће се претварати да трпе бол усљед електрошокова. Иако су повјеровали да стварно муче "жртве" и чули их како зову у помоћ и моле за милост, такмичари су настављали са задавањем електрошокова. Чак и када су мислили да ће електрошокови бити фатални по такмичара, већина учесника није отказала послушност и одбила да притисне дугме. Наводећи податак да је осамдесет одсто учесника пристало да зада електрошок од 460 волти иако је знало да ће то усмртити "жртву", аутори су покушали да алармирају јавност и укажу колико може бити опасан утицај ријалити програма, који учесницима "испирају мозак". У таквим условима учесници су спремни и да убију, порука је аутора.

Најгледанији ријалитији у свијету

1. Фактор страха

Такмичари у овој серији морају да се суоче са својим највећим страховима, од завлачења руке у акваријум са црвима, до скакања са колима у базен пун воде. Такмичар који одоли свим искушењима добија велику новчану награду.

2. Топ модел

Ова серија прати живот младих девојака које желе да постану славни топ модели и да се нађу испред објектива најпознатијих модних фотографа. У свакој емисији жири бира девојку која не наставља такмичење.

3. Џо милионер

Око двадесет жена живи на хацијенди познатог нафтног магната Џоа, који у свакој епизоди бира дјевојке које ће наставити да живе на хацијенди, а остале отпадају. Када остане само једна, он јој саопштава да није милионер већ обичан радник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана