Петар Ђокић: ОБA и SIPA морају да спријече екстремниe исламистe у БиХ

Мирослав Филиповић
Петар Ђокић: ОБA и SIPA морају да спријече екстремниe исламистe у БиХ

Безбједносне и обавјештајне службе БиХ треба хитно да реагују како би спријечиле остваривање циљева екстремних вехабистичких и селефистичких група, јер имамо поуздане информације да су њихове активности у овом тренутку озбиљна пријетња уставном поретку и стабилности земље.

Изјавио је ово у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Одбора за одбрану и безбједност Народне скупштине Републике Српске Петар Ђокић.

- Подаци МУП-а РС неспорно потврђују да су радикалне исламистичке групе бројне и да имају изграђену инфраструктуру у РС и БиХ. Зна се ко су припадници тих покрета, ко су њихове вође, гдје су њихова сједишта и гдје се састају - казао је Ђокић.

* ГЛAС: Како оцјењујете рад обавјештајно-безбједносних служби БиХ када је ријеч о праћењу активности радикалних исламистичких група?

ЂОКИЋ: Нисам задовољан. Чини ми се да се не покрећу озбиљне акције на спречавању дјеловања ових група. Aгенција за истраге и заштиту (SIPA) и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБA) не достављају нашем Одбору информације о истрагама у вези са дјеловања вехабија и селефија. Опасно је ћутати о томе. Није ми јасно зашто Срби у овим службама имају пасиван однос према овом веома озбиљном проблему и нису спремни да одлучније дјелују. Крајње је вријеме за озбиљну акцију јер ове групе угрожавају политичку и безбједносну стабилност. Оне су пријетња уставном поретку. Оне су деструктивне посебно по интересе српског, али и свих народа у БиХ.

* ГЛAС: У посљедње вријеме веома су активне и бошњачке "патриотске снаге" предвођене "Патриотском лигом БиХ" које позивају на "одбрану БиХ, спречавање геноцида и рушење Караџићевог пројекта"? Ко манипулише тим људима?

ЂОКИЋ:  Очигледно је да одређене политичке снаге у БиХ не желе да прихвате реалност која је настала примјеном Дејтонског споразума. Неки сарајевски политичари константно, од Дејтона до данас, настоје да га прилагоде својим интересима, а прије свега интересима бошњачке политике. Циљ је уставно и територијално преуређење БиХ, укидање ентитетског уређења, а самим тим и Републике Српске. Зато одређени политички центри манипулишу радикалним бошњачким организацијама ради свјесног продуковања кризе, нарушавања међунационалних односа, отежавања функционисања институција... Томе доприносе и ставови и иступу појединаца из међународне заједнице.

* ГЛAС: Зашто се у БиХ тако олако ствара политичка и безбједносна криза. Говорило се и о могућности избијања нових ратних сукоба?

ЂОКИЋ: Зато што дио бошњачких лидера неће да прихвати реалност и чињеницу да је РС трајни дио БиХ. У томе им помажу и појединци из међународне заједнице који желе на силу да промијене уставно уређење земље. Све док постоје такве жеље на овим просторима ће се лако стварати криза, јер земља је дубоко национално и вјерски подијељена. Сви који говоре о рату у БиХ нису пријатељи ни Српске ни ФБиХ. Ти људи гријеше. Поготово то не би смјели да говоре они који живе у земљи. Морамо одлучно устати у одбрану мира и достигнутог нивоа стабилности и супротставити се било ком покушају који има за циљ да земљу доведе у неку врсту сукоба. Домаћи политичари и представници међународне заједнице морају да се боре са стабилност земље упркос неслагањима и споровима којих је било и биће, али морамо радити заједно због општег добра. Много тога је учињено у области повратка избјеглих и расељених, економског развоја... Треба наставити радити на томе, а не на стварању кризе која никоме не може донијети ништа добро.

* ГЛAС: Зашто сарајевским политичарима смета Република Српска?

ЂОКИЋ: Српска је посљедњих година знатно ојачана. Постала је стабилна политичка и економска заједница. Достигнут је значајан ниво економског развоја и као таква постала је равноправна неким европским регијама. Наравно да то смета људима чији је животни и политички циљ унитарна БиХ. Иза тога стоји воља да се о свему пита и да о свему одлучује Сарајево. Тим људима не одговара јака РС и отворено позивају на њено укидање иако за такве ставове немају никакве аргументе. Ти ставови су у супротности са животом и стварношћу ове земље. То је суштина проблема у БиХ.

* ГЛAС: Колико су у таквим условима погубна и забрињавајућа посљедња дешавања у SIPA?

ЂОКИЋ: Сва та дешавања су искомпромитовала ову агенцију која је требала да буде модерна, професионална безбједносна служба спреман да одговори изазовима борбе против организованог криминала и тероризма. Међутим, на примјеру достављања извјештаја против премијера РС и других јавних личности из РС, гдје је било много нејасних и чудних дешавања, показано је да SIPA није то што је требала да буде. Да није било адекватне реакције из РС и њених представника у Сарајеву посљедице би биле веома штетне и сада бисмо имали јако сложену и напету ситуацију. То је показало да у SIPA постоје паралелне структуре. То је недопустиво. Наш уставни систем не познаје такву могућност.

* ГЛAС: Имају ли институције снаге и капацитета да надвладају те "паралелне центре"?

ЂОКИЋ: Дешавања у SIPA су додатно оптеретила ситуацију у БиХ. Продубљено је неповјерење. Догодио се непотребан поремећај. Изјава помоћника директора SIPA Драгана Лукача да сви криминалци на крају заврше на гробљу или затвору је страшна. Осим дозе дрскости и суровости, ова изјава је најгрубљи облик провокације коју је послије рата упутио један државни службеник. То се не може толерисати. То показује да је систем мањкав, да има много недостатака, да су у њега увучени људи који нису били квалификовани, али су очигледно били политички подобни OHR-у. Сада ти људи праве проблеме и јако тешко ће бити поправити стање. Вјерујем да је то могуће, али биће тешко.

* ГЛAС: Упркос таквим иступима Лукач још званично није санкционисан?

ЂОКИЋ: Нажалост и о томе се у SIPA ћути. У тој агенцији о свему ћуте. То није добро. Не смију се проблеми гурати под тепих.  Институције се морају позабавити овим проблемима.

* ГЛAС: Јавност у Српској је стекла утисак да је замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан био директно укључен у ова дешавања и активности SIPA?

ЂОКИЋ: Изненадило ме да је Грегоријан овим дешавањима приступио на тај начин. Својим изјавама и поступцима покретао је неку врсту енергије коју су неки користили за акцију, други за реакцију. Његово понашање је изазивало одређену врсту активности које је постало проблематично у БиХ.  Прије тога, Грегоријан је учинио доста добрих ствари за земљу.

Прислушкивање

* ГЛAС: Има ли Одбор за одбрану и безбједност НСРС нових сазнања о нелегалном прислушкивању телефонских разговора?

ЂОКИЋ: У БиХ је на више локација инсталирана опрема која се може користити за пресретање телекомуникација. То је увијек актуелно питања. Инсистирамо да се ти системи користе искључиво у складу са законом и на основу надлежних судова. То, нажалост, није пракса, јер до одређених информација које се појављују у неким медијима могло се доћи само незаконитим прислушкивањем телефонских разговора. Све то указује да се ови системи злоупотребљавају или да, што је још опасније, мимо званичних институција, постоје паралелни системи за прислушкивање које користе неке групе или појединци. То мора бити спријечено и ми ћемо инсистирати на томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана