Петар Ђокић: Ганићев злочин покренуо крвави рат

Мирослав Филиповић
Петар Ђокић: Ганићев злочин покренуо крвави рат

Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић мора бити изручен Србији, јер је директно наредио масакр над припадницима ЈНA.

Aко буде било права и правде, осим њега, за овај злочин биће судски процесуиран и Харис Силајџић, који је такође одговоран за ликвидацију војника у Добровољачкој улици.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Социјалистичке партије и Одбора за безбједност Народне скупштине РС Петар Ђокић.

- Хапшење Ганића у Лондону веома је важна страница у коначном почетку процесуирања бошњачких ратних лидера осумњичених за ратни злочин над Србима у протеклом рату, јер је Ганићев злочин заправо покренуо крвави рат - рекао је Ђокић.

Он каже да хапшење Ганића, чија је одговорност за злочин који му се ставља на терет неспорна, показује да међународно право, ипак функционише и да расте кредибилитет Србије у међународној заједници.

* ГЛAС: У Сарајеву и ФБиХ тврде да је у конкретном "случају Ганић" ријеч о политичком прогону и "наставку агресије на БиХ"?

ЂОКИЋ: Сарајево чим осјети да су угрожени бошњачки и интереси њихових лидера реагује бурно, покушавајући да скрене пажњу са суштине на небитне ствари. Желе да одрже лажну тезу да су Бошњаци једини били жртве, а да су сви други у рату били џелати. То никако није тачно. Сарајево и федерални медији упорно политизују "случај Ганић", што је правно питање које је коначно отворено, а требало је бити много раније. Постоје бројни докази, видљива су страдања ЈНA, имамо тонске и видео-записе о ликвидацији војника ЈНA, који су тада нажалост наивно вјеровали договору о њиховом повлачењу из Сарајева.

* ГЛAС: Да ли је лидер СБиХ Харис Силајџић у страху да би, послије Ганића, могло бити покренуто и питање његове одговорности за злочине у Сарајеву?

ЂОКИЋ: Наравно да је у страху. Не само он већ и многи други одговорни за те злочине. Галамом због Ганићевог хапшења, Силајџић, у ствари, покушава да се амнестира одговорности за злочине у Сарајеву почетком рата. У паници је и реагује из осјећаја сопственог страха, јер је свјестан да је политички одговоран за те злочине. Злочини у Добровољачкој улици и касније у Тузланској колони су догађаји који су заправо покренули рат у земљи.

* ГЛAС: Како гледате на то да се заједничке институције БиХ политички инструментализују и стају у одбрану појединца осумњиченог за ратни злочин?

ЂОКИЋ: То је опасна игра. Србија води легалан и легитиман кривични процес против Ганића и институције БиХ не треба да се у то мијешају. То је злоупотреба институције БиХ. Бошњаци се тиме покушавају ставити у позицију господара заједничких институција БиХ. Осим тога, Силајџић, такође, покушава да "случајем Ганић" оживи своју посрнулу политику, која је доживјела пораз у ФБиХ.

* ГЛAС: Ипак, BBC је прије неколико дана угостио Силајџића, који је свједочио о политичкој ситуацији у БиХ. У тој емисији о стању у БиХ је говорио и бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун?

ГЛAС: Тиме се покушава одржати лажна слика о стању у БиХ код међународне јавности. Незамисливо је да о стању у БиХ говоре Силајџић, ратни лидер одговоран за многе злочине, човјек који је срушио уставну реформу 2006. године и Ешдаун, који је харао БиХ и огњеним мачем смјењивао легално изабране функционере, режући по ткиву домаћих институција.

* ГЛAС: Како оцјењујете захтјев Тужилаштва БиХ да Ганић буде изручен БиХ ради даљег процесуирања?

ЂОКИЋ: Лицемјерство је блага ријеч да се оцијени овакав захтјев Тужилаштва БиХ, јер је годинама игнорисало чињенице и опструисало процесуирање Ејупа Ганића. Има велику резерву према свим њиховим најављеним потезима у овом случају. Показали су да су пристрасни и да имају игнорантски однос према српским и хрватским жртвама.

* ГЛAС: Каква су сазнања Одбора за безбједност Народне скупштине РС о дјеловању вехабија у БиХ?

ЂОКИЋ: Одбор изражава озбиљну забринутост због постојања радикалних исламистичких група, какве су вехабије и селефије. Процјењује се да у БиХ има 100.000 вехабија и да су распоређени у готово свим већим градовима у ФБиХ, а да имају тежње да се прошире и по Српској. То представља нову реалност у земљи, јер су, према полицијским подацима, пријетња безбједносном систему земље и њеном правном поретку. Вехабије су реална пријетња заједничком животу у БиХ у будућности.

* ГЛAС: Има ли Одбор информације о резултатима полицијске акције "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој је ухапшено неколико припадника вахабијског покрета, па потом пуштено на слободу?

ЂОКИЋ: Чини ми се да је то више била показна полицијска вјежба и режирана представа за јавност и медије него стварна акција сузбијања дјеловања и планова радикалних исламиста. Мислим да се том акцијом није добило ништа конкретно у тој борби. Логично је да 600 полицајаца није могло наћи више оружја и доказа, јер се о Горњој Маочи, као вахабијском уточишту, говори већ годинама.

* ГЛAС: Ипак, остаје нејасно како уопште федерална полиција дозвољава да вехабије на пункту контролишу улазак у то село?

ЂОКИЋ: Федералне институције очигледно толеришу дјеловање вехабија, јер је незамисливо да они дјелују супротно законима земље у којој живе.

* ГЛAС: Шта мислите о останку Канцеларије високог представника у БиХ (OHR) у земљи до октобарских избора, а по свему судећи и мјесецима послије тога?

ЂОКИЋ: Та је одлука очекивана, јер су прије тога све учинили да створе услове за сопствени останак. Напрасно су створили драматичну ситуацију у вези са пописом имовине и другим питањима, упорно оптужујући власти РС за застој на европском путу земље. То је већ устаљен метод рада OHR-а. Ово што OHR ради у земљи нема нигдје у свијету. Крајње је вријеме да нас оставе на миру.

* ГЛAС: OHR отворено даје подршку "новим идејама" и позивају грађане БиХ да "искористе бонска овлашћења" на сљедећим изборима?

ЂОКИЋ: То је наставак њиховог непримјереног односа према легално изабраним представницима ове земље. То су пријетње које неће моћи бити остварене. Међутим, логично је да OHR-у највише смета стабилна власт у Српској. Прије актуелне власти у РС, која је веома стабилна, навикли су да сваке године мијењају власт у РС и доводе подобне људе. То вријеме је прошло.

Избори

* ГЛAС: Шта конкретно СП очекује од сљедећих избора?

ЂОКИЋ: Очекујемо значајан раст подршке грађана СП, јер та подршка расте из дана у дан и то је видљиво на терену. СП очекује знатно већи број посланика и одборника на свим нивоима власти. СП ће послије избора бити важан стуб власти у сљедеће четири године. Грађани ће сигурно препознати наше принципијелне ставове.

Коалиција

* ГЛAС: Бивши функционери партије тврде да је СП изгубио идентитет и да слијепо слиједи ставове СНСД-а.

ЂОКИЋ: То није тачно. СП има препознатљив став и идентитет. СП се бори за социјалну правду, за економски развој, права радника и ратара. Злонамјерни то говоре, као и они калкуланти, који су некада у СП видјели шансу за остваривање својих личних интереса. Зато су морали да оду из партије. Не служимо појединцима и њиховим интересима, већ грађанима РС и такву ћемо политику водити и даље. Ми смо лојални нашим коалиционим партнерима и поштујемо договорено. Зар има нешто вредније него имати карактер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана