Пељешио наивне богаташице

Миленко Киндрл
Пељешио наивне богаташице

Швајцарски жиголо, оптужен да је на превару узео милионе евра најбогатијој Њемици, прије неколико дана осуђен је на шест година затвора.

Свједочење и исповијест Хелга Згарбија (44), који је на завођењу и уцјенама богатих и усамљених жена широм Европе изградио уносну каријеру, поштедјела је његове жртве појављивања у судници и свједочења против њега, пише британски "Дејли мејл".

Због признања кривичног дјела досуђена му је прилично блага казна од шест година иза решетака. Међутим, нема шансе за пријевремено пуштање из затвора, јер ипак није желио да ода гдје је сакрио седам милиона евра, које је извукао од Сузане Клатен, кћерке покојног BMW магната Херберта Кванта, која посједује 46 одсто дионица овог аутомобилског гиганта. Исто тако, није хтио ни да зуцне гдје се налазе додатна 2,4 милиона евра које су му на ласкања и лијепе ријечи дале три друге несрећно заведене жене.

Остала је непозната и судбина "врућих" снимака начињених за вријеме његових љубавних сусрета са дотичним дамама, којима их је својевремено и уцјењивао.

Очекивало се да ће суђење Згарбију - засновано на пријави покушаја уцјене у износу од 48 милиона евра - трајати мјесец дана, међутим све се завршило за само пет сати, колико је трајало његово свједочење и неочекивано признање.

Згарби, који се похвали да "чита жене као ауто-мапу, јер је јасно видљив знак за свако скретање", изјавио је са оптуженичке клупе суда у Минхену: "Упућујем јавно извињење свим дамама којима сам учинио нешто нажао."

Овај преварант, рођен у Швајцарској, који се "упуцавао" многим женама тврдећи да је тајни агент, признао је кривицу за превару, покушај преваре и покушај изнуђивања.

Згарби, који се једно вријеме мувао у свијету банкарства, крстарио је свим европским монденским мјестима - од Монте Карла, преко Баден-Бадена до аустријских бања и скијалишта - у потрази за жртвама које би, заведене слаткорјечивошћу, финансирале његов живот на високој нози: страст за брзим аутомобилима, шампањцем, луксузним апартманима и путовањима авионом у првој класи.

Једна од његових жртава била је и времешна грофица Верена д'Паскије, која му је дала више од 30 милиона евра. Међутим, када су њени пријатељи запријетили да ће га пријавити полицији, вратио јој је скоро све. Ова богата Францускиња умрла је 2003. у 83. години живота.

Међутим, ниједна од његових жртава није била ни до кољена истинској премији. Јер, поуздане процјене говоре да је госпођа Клатен са почетка приче "тешка" више од девет милијарди евра.

Оволико богатство, али и њени родитељи, усадили су у њу подозрење према онима који би макар и покушали да се приближе стеченом изобиљу. Породично богатство у почетку је стицано израдом униформи за војнике аустроугарског цара, у вријеме нацизма посједовали су фабрике за израду оружја, а данас су сувласници њемачког произвођача аутомобила - BMW.

Међутим, Згарби је умијеће завођења развио до савршенства, у чему би му могао позавидјети и један Казанова.

Госпођа Клатен, удата мајка троје дјеце, била је тог 19. јула 2007. у елитној бањи Лансерхоф, а Згарби је тад одлучио да свој генијални план проведе у дјело.

Неколико дана прије акције стрпљиво је чекао, размјењујући са њом тек понеки смијешак за вријеме доручка.

Када јој је пришао поред базена, Сузана Клатен је, у баде-мантилу, опуштено испружена на лежаљци, читала "Aлхемичара" Паула Коеља.

- То је моја омиљена књига - рече јој тад Згарби, док је примицао столицу. Након чашице необавезног разговора, Сузана га је упитала: "A чиме се ви бавите?"

- Ја сам специјални савјетник швајцарске владе. И то за ванредне ситуације - слагао је као из топа.

- Није ли то опасно? - запитала га је она, већ "упецана" на његову причу. Добила је лаконски одговор: "Понекад."

И тако је жена, која је сједила у управним одборима BMW-а и Aлтане, њемачког гиганта хемијске индустрије, загризла мамац.

Сљедећи састанак заказали су након четири седмице у соби 629 хотела "Холидеј ин" близу Минхена. И док су водили љубав, неко их је снимао из сусједне собе.

Убрзо послије тога кренуо је у операцију изнуђивања новца. Сузана Клатен касније је навела разлог његове "унутрашње туге" која ју је толико привукла. Према његовим ријечима, патио је од - осјећаја кривице.

Након свог посљедњег путовања у Мајами тврдио јој је да је у аутомобилској несрећи убио кћерку мафијашког плаћеног убице.

Полиције Швајцарске, Италије и Њемачке, које су широм Европе истраживале домет његових превара, утврдиле су да је причу о саобраћајној несрећи успио да "прода" још бар три пута. A Сузани Клатен је тврдио да мафија као одштету од њега тражи 10 милиона евра или ће га "изрезати у комадиће".

У први мах од Сузане је добио три милиона. Након што је као мало размислила, убрзо му је дала и остатак.

Њене илузије су се распршиле након само мјесец дана, када јој је Згарби предложио да напусти мужа и троје дјеце и да оснује фондацију у коју би уплатила 300 милиона евра, што би им омогућило да "започну нови живот".

То је био шамар који је богату и навину Сузану Клатен вратио у стварност.

Убрзо је стигао захтјев за 48 милиона евра, уз поклон CD са фотографијама њихових страствених тренутака и напомену да, уколико не пристане, слиједи постављање "врућих" снимака на Интернет.

- У том тренутку ми је све било јасно. Ја сам жртва и морам да пружим отпор, иначе то никада неће престати - објаснила је Сузана.

Све је испричала супругу, а он је одласком у полицију одлучио да на коцку стави породични углед и јавно исмијавање.

У међувремену, Сузана је Згарбију рекла да ће платити 14 милиона евра, што је био мамац због којег је на крају и завршио у затвору.

Након одлежане казне Згарби ће засигурно провести угодан остатак живота, а Сузана Клатен и друге жртве његових превара научиле су болну лекцију.

Барета

Италијанска полиција оптужила је 63-годишњег Ернана Барету за саучесништво и то због снимања Згарбијевих авантура. Барета пориче било какво учествовање у свему томе.

Међутим, неки италијански листови тврде да је Згарби био један од 30-так сљедбеника вјерског култа који је основао управо Барета, а који је тврдио да може да хода по води.

Полиција сматра да би Барета могао да буде организатор цијеле преваре, јер је у његовој кући пронађено неколико милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана