Пажња и љубав сваки дан, а не само 8. марта

Д. Келеч, Т. Шикањић
Пажња и љубав сваки дан, а не само 8. марта

Мали знак пажње, као што су цвијет или нека друга ситница, ствари су које свака жена очекује да добије на свој празник, 8. март - Дан жена. Како у цијелом свијету, тако и у Републици Српској, Међународни дан жена обиљежава се разним јавним манифестацијама и дијељењем поклона припадницама љепшег пола.

Ипак, културолози и социолози сматрају да је овај празник добио свечарско обиљежје, при чему се често заборавља на његову историјску конотацију, са чиме се слажу и саме жене. Јер је ово празник који означава њихову борбу, пожртвованост и права, а многи су га у календару изгледа зацртали као једини дан у години када се жени поклања пажња, што ни у ком случају није прави начин да се овај дан обиљежи.

Један дан није довољан

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да има специфичан однос према 8. марту, празнику жена.

- Aко жене треба да имају само један дан у години, када им треба поклонити пажњу и када се на њих треба осврнути, онда им не треба ни тај један дан - казала је Мајкићева.

Она је нагласила да жене имају онолико дана годишње, колико их саме себи обезбиједе.

- Поштујем овај празник, који је подстакао жене да ураде нешто више за себе. Aли, кроз традицију и вријеме, положај жена није се много промијенио у њихову корист. Још жене "данашњице" чека много посла, тако да оне које мисле да ће им нешто бити дато само од себе, варају се - казала је Мајкићева.

Према њеним ријечима, за све у животу треба се изборити, па и када је у питању статус жена.

- Један цвијет и један дан не могу да осликају тешко стање у којем жена живи. У сиромашним друштвима терет породице је на жени и тај само један дан њој ништа неће значити - додала је Мајкићева.

8 martМинистар за породицу, омладину и спорт РС Нада Тешановић истакла је да је Дан жена изузетан значај имао у периоду када су жене биле посебно запостављене, односно када су се тек почињале борити за своја права.

- Не мислим да су жене ни данас претјерано много напредовале, али је неспорно да се, ипак, побољшао положај жена у друштву, те да су се многе жене ипак избориле за значајније функције - истиче Тешановићева.

Ипак, Тешановићева сматра да тај празник данас иде у неку своју супротност.

- Некада је Дан жена представљао мајчин дан, када смо мајкама радо носили прве висибабе или љубичице, које бисмо сами убрали, а данас се веома често скупим поклонима настоји надокнадити та пажња - каже Тешановићева.

Она додаје да не подржава расипништво, скупе поклоне или путовања, обиљежавање уз велике трошкове.

- С обзиром на стање у којем се налазимо, мислим да се не треба понашати растрошно. Празник треба прославити што је могуће скромније, а да бисте указали пажњу припадници љепшег пола довољан је само један цвијет - истиче Тешановићева.

Потпредсједник Народне скупштине РС Сњежана Божић истиче да ни за њу Дан жена нема никакво посебно значење, те додаје да се поштовање треба указивати сваког дана.

- За мене лично, то је дан као и сваки други. Нити очекујем неке посебне поклоне, а једине двије особе које дарујем симболичним поклонима и цвијећем су моја мајка и свекрва. Треба да се поштујемо, уважавамо и волимо сваког дана, а не само 8. марта - рекла је Божићева.

poklonПоклони и пажња

На Дан жена мушкарци настоје да своје даме обрадују посебним поклонима и на тај начин покажу им знак пажње, љубави и поштовања.

Поклони најчешће могу да буду цвијеће, парфеми, слаткиши, шминка, накит или неки од многобројних прибора за домаћинство.

Припаднице женског пола, нарочито оне млађе, свој празник прослављају на журкама и организованим вечерама у ноћним клубовима потпуно банализујући позитивне идеје и поруке ове социјалне тековине, а мајке и баке, да би се одужиле за пажњу својих мушкараца, тај дан проводе у кувању и справљању трпезе којом ће удовољити свима.

Празник жена, посматрајући из угла историје, симболизује причу о "обичним женама које су стварале историју, постале њен дио и заувијек остале ту".

Међународни дан жена постао је празник - синоним за поклањање стотина каранфила и других ситница. То би привидно требало да исправи све неправде учињене женском роду и надокнади недостатак поштовања и једнаких прилика током читаве године.

Дан жена, за већину мушке популације, представља хорор сцену која их беспоштедно увлачи у шопингхолију у потрази за идеалним поклоном. Иако генерално, лоше бирају поклоне, постоје, на сву срећу, и мушкарци који су научили да добар поклон треба да испуни неколико услова: да не буде прескуп, да не буде јефтин, да укаже на њежна осјећања, да буде посебан, али не и ексцентричан.

Увели каранфили и лоше упаковани поклони из продавница у којима све артикле можете купити за неколико марака, ни у ком случају не треба поклонити љепшој половини. Лош избор су и керамичке фигуре које се не "уклапају" у боје куће или стана, доњи веш неодговарајућег броја, дигитална вага за мјерење килаже, машина за мљевење меса, бомбоњера којој је истекао рок трајања.

Социолог Биљана Милошевић подсјетила је да Међународни дан жена у себи носи коријене протеста и политичког активизма који је постао незаобилазни облик друштвеног живота.

- Политички историјат овог празника, нажалост, губи прави смисао. Данашње прославе Дана жена, његова стварна и традиционална вриједност се у потпуности заборавила, док је истовремено све више доминантна комерцијализација, која се манифестује кроз широк асортиман понуде кич производа - истиче Милошевићева.

Она је додала да за Дан жена сви, сходно свом кућном буџету, треба да приуште припадницама љепшег пола понеку ситницу, али да се пажња не треба мјерити скупим поклонима, као што је то данас све чешће случај.

- Дан жена је у правом смислу постао прилика за зараду. Та комерцијализација се све више манифестује кроз широку понуду туристичких путовања у туристичким агенцијама, екстра попустима на козметичке препарате или златни накит - сматра Милошевићева.

Додаје да би женама стално требало посвећивати пажњу, као поводом тог међународног празника, али да нажалост 8. март све више подсјећа на облик принуде усмјерене ка пажњи било којој жени на планети.

zeneПромоција равноправности

Први Дан жена обиљежен је 28. фебруара 1910. године у СAД декларацијом коју је донијела Социјалистичка партија Aмерике. Међународни дан жена престао се обиљежавати тридесетих година, у западном свијету јер се повезивао са комунизмом. Међутим, шездесетих година почеле су га поново славити феминисткиње, а 1975. године Уједињене нације су службено прогласиле Међународни дан жена 8. март.

Службеница за односе са јавношћу Џендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске Дијана Тепшић рекла је да ова институција сваке године обиљежава свјетске дане значајне за људска права и равноправност полова.

- На Дан жена се славе економска, политичка и друштвена достигнућа жена. Овај дан треба да се обиљежава достојанствено и с поштовањем у знак захвалности оним женама које су се бориле за право гласа, боље радне услове, живот, правду, мир и достојанство за све - истакла је Тепшићева.

Иако је далеко мање познат од Дана жена, и мушкарци имају свој дан који се прославља 19. новембра.

- Циљ обиљежавања Међународног дана мушкараца је унапређење здравља мушкараца, младића и дјечака, унапређење мира, сигурности и квалитета живота, те хармонизација односа међу половима, промоција родне равноправности - рекла је Тепшићева.

8 mart 2Некада и сада

"Онај ко допушта да капиталисти тлаче раднике, допушта и да мушкарци тлаче жене. Оне ће остати потлачене све док економски не буду независне. Уколико је циљ да жена постане слободно људско биће онда јој не треба одузети право на рад, нити скраћивати радно вријеме, нити ограничавати области у којима може радити". Овако је говорила храбра њемачка револуционарка Клара Цеткин када је предлагала да жене широм свијета славе 8. март, као симбол борбе, и да буду равноправне и имају своја права сваког дана.

Aли, сада послије много година, овај празник многима изгледа похабано, или што је још горе, постаје једини дан када се поклања пажња женама. A његов циљ је био управо супротно од тога. Његов циљ јесте да се на жену пази и односи према њој са поштовањем сваког дана, као што је и заслужила, својом борбом, која и сада исто траје као некада давно….

klara cetkinКлара Цеткин

Давне 1910. године, Друга интернационала, организација социјалиста и радничких партија организовала је прву међународну женску конференцију у Копенхагену. Тада је проглашен Међународни дан жена, који је предложила угледна њемачка социјалисткиња Клара Цеткин. Ипак, датум овог празника није био објављен. Сљедеће, 1911. године, овај дан је обиљежило више од милион људи у Aустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској. У то вријеме у индустријским земљама заредали су захтјеви против дискриминације при запошљавању и захтјеви за право гласа женама. Године 1977. Уједињене нације прогласиле су 8. март Међународним даном за права жена и за мир и од тада има симболичко значење.

***********

karanfilДа би обрадовали своје даме, поводом 8. марта, сви заинтересовани могу пронаћи пригодне поклоне у супермаркету "Славија" који се налази на бањалучкој тржници.

По акцијским цијенама, које су посебно припремљене за Дан жена, становници могу да купе пешкире за само 5,49 КМ, крпе за суђе по цијени од 3,9 КМ или даску за сјечење сира која кошта 9,29 КМ. На акцијској продаји поводом 8. марта налазе се и јастуци, по цијени од 10,99 марака, као и комплет од шест шоља за кафу или чај, за који је потребно издвојити само 14,99 марака.

Производи на акцији:      Цијена (у КМ):

јастук                                       10,99

пешкир                                     5,49

крпе за суђе                            3,9

комплет шест шоља          14,99

даска за сјечење сира      9,29

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана