Патријарх би да лети у небо

Миленко Киндл
Патријарх би да лети у небо

Кирил, патријарх московски и цијеле Русије, не бави се само духовним стварима него је недавно изразио жељу да - лети у космос!

Према ријечима Aнатолија Пермикова, директора Руске федералне космичке агенције "Роскосмос", патријарх Кирил је то рекао у Звјезданом граду, око 20 километара удаљеном од Москве, гдје је освештао Преображенски храм.

Како је објаснио свештеник Георги Рошин, портпарол Руске патријаршије, видјети Земљу кроз прозор свемирског брода није само дјечији сан, већ и жеља патријарха Кирила, који свим срцем подржава руске космонауте.

У Звјезданом граду је центар за обуку космонаута, основан прије педесетак година, пренијела је вјерска информативна агенција.

Представник Патријаршије потврдио је да је патријарх Кирил прије 11 година, док је био митрополит смоленско-калињинградски, у Смоленску имао обуку за пилотирање војним борбеним авионом "миг". Патријарх је тада имао 19 тренинга и добио је и сертификат о томе. Тај податак помиње се и у његовој званичној биографији.

Он је такође у младости био и падобранац и извео је много скокова.

Московски патријарх има 64 године, али стручњаци сматрају да то није препрека за лет у космос. До сада најстарији космички путник, Aмериканац Денис Тито, имао је 61 годину када је летио у космос.

Космонаути "Сојуза ТМA-20", који ће 15. децембра полетјети у свемир, са собом ће први пут понијети Библију, као и крст и једну икону.

Критичари патријархове жеље да лети у свемир кажу да је та иницијатива апсурдна. Према њиховим ријечима, прије само неколико деценија појмови "истраживање свемира" и "религија" били су неспојиви. Скептици кажу и да је приближавање цркве и космонаутике помало луцкасто.

Међутим, портпарол Рошин истиче да су у питању неутемељене тврдње:

- Црква пажљиво прати резултате истраживања свемира и подржава сваки напредак на том пољу. Ти подухвати су веома корисни за човјечанство јер нам отварају нове видике о свијету око нас и помаже нам да схватимо смисао живота. На примјер, научници су послали у свемир сонде са биљкама да проучавају како се понашају у различитим условима, истражује се шта се налази иза нашег, Сунчевог система. Све то нам може помоћи да ријешимо многе проблеме са којима је суочен људски род - каже Рошин.

Према његовим ријечима, управо из тих разлога Црква са одобравањем гледа на таква истраживања.

Подршка

Московски патријарх Кирил пружио је подршку и дао благослов запосленима у Звјезданом граду, астронаутима и свима који су на било који начин повезани с руским свемирским програмом. Руска православна црква иначе благосиља и све ракете и друге летјелице прије полијетања у свемир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана