Парламентарни избори у Црној Гори под лупом политичких аналитичара: Велика излазност руши изборну математику ДПС-а

Вељко Зељковић
Парламентарни избори у Црној Гори под лупом политичких аналитичара: Велика излазност руши изборну математику ДПС-а

Црна Гора је од свог постојања имала само три “владара”. Први је био краљ Никола, други Јосип Броз Тито и трећи Мило Ђукановић, који посљедњих 30 година суверено ведри и облачи овом омаленом медитеранском земљом. Судећи према посљедњим процјенама политичких аналитичара, и то би се ускоро могло промијенити, те би парламентарни избори који се одржавају 30. августа у Црној Гори по много чему могли бити историјски.

Владајућа Демократска социјалистичка партија (ДПС) и њен лидер Мило Ђукановић никада нису имали мањи рејтинг и подршку у народу од стицања независности ове земље. До сада су грађани, мање-више, толерисали многобројне корупционашке афере и поновно давали шансу Ђукановићевој екипи, која је играла на националну карту, измишљајући спољне и унутрашње непријатеље и стварајући у јавности слику како су једино они искрени чувари црногорског националног идентитета у земљи. Међутим, у тим политичким играма које трају још од 2006. године, када је Црна Гора постала независна држава, владајући ДПС је у посљедње вријеме отишао мало предалеко, а поготово када је на силу прогурао спорни Закон о слободи вјероисповијести и “ударио” по СПЦ, а онда и потпуно отворио карте саопштавајући да је крајњи циљ власти прављење некакве “црногорске православне цркве”.

Ови избори управо долазе у вријеме највећег народног бунта против оваквих потеза власти, али и изузетно тешке економске ситуације настале због потпуног фијаска туристичке сезоне. Да ли ће све ово бити довољно да Ђукановић, који носи титулу најдуговјечнијег европског владара, буде “кажњен”? На ово питање покушали су да дају одговор саговорници “Гласа Српске”, при томе анализирајући све могуће изборне комбинаторике, али и проблеме са којима се сусрећу политички и идеолошки супротстављене стране у Црној Гори.

 

Пут за Спуж

 

Политички аналитичар и колумниста Михаило Меденица сматра да ови избори нису само историјски већ и судбоносни. Ово су, како је рекао, и избори између немањићке, Његошеве, часне и чојствене Црне Горе и Монтенегра Мила Ђукановића, Секуле Дрљевића и Макса Лубурића.

- Што се оно каже: “Чему је вакат - томе је и време...” Е па задњи је час да се изборимо за Црну Гору какву смо је од праотаца наследили и да је за потомке сачувамо. Био бих кукавица и лицемер да нисам апсолутно уверен у његов пад. И не само пад. Није циљ само истерати га из фотеље, већ и утерати га у Спуж, на много година, због свега што је учинио како Црној Гори, тако и Црногорцима и Србима, подједнако. Нажалост, понекад нас је исувише лако и куповао и продавао. Показао је да зна одлично да тргује људима и њиховим животима. Али, оно што му је свакако обезбедило деценије тиранске власти јесте западна политика, која га је чувала и сачувала све ове године, као једног од најбољих и најажурнијих извршилаца њихових агенди - каже Меденица.

Додаје и како је убијеђен да је свему томе томе дошао крај, јер нема више тог запада који би га сачувао у фотељи и подалеко од дугогодишње робије за сва зла која је учинио: од крађе на референдуму о самосталности Црне Горе, бесрамног уласка у НАТО, напада на свету Српску православну цркву и све српско, до неопростивог гријеха - признања завјетне светиње КиМ као некакве независне државе.

Истиче да дио кривице за тренутно стање у Црној Гори сноси и сама опозиција, која је година била подијељена.

- Већину лидера опозиције познајем и ја сам њихов највећи критичар, јер 30 година Ђукановићеве владавине није само његова заслуга, већ и њихова. Није он три деценије толико јак колико су они били слаби, разједињени, испосвађани, опхрвани сујетама и амбицијама. Сада су ствари другачије и то не искључиво захваљујући њиховој трезвености, већ зато што је Српска православна црква поставила стожер крај којег су се сви окупили, нашли снаге, мира и мудрости да у што ширем строју наступе на изборима - истакао је Меденица, поручујући како је дошло крајње вријеме да Ђукановић оде са политичке сцене Црне Горе.

 

Изборна рачуница

 

Да ли ће тако и бити на изборима који се одржавају 30. августа, требало би да одлуче грађани који ће бирати између шест коалиција и шест партија. Није тајна да ће се главна изборна борба водити између владајућег ДПС-а и коалиције “За будућност Црне Горе”, коју чине Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет и Права Црна Гора.

Остатак гласова требало би да се расподијели између опозиционих коалиција “Демократске Црне Горе” и “Црно на бијело” коју предводи грађански покрет “УРА”, али и СДП-а и ДП-а, партија које су политички и идеолошки ближе позицији. И, наравно, ту су и мале мањинске партије Бошњака, Албанаца и Хрвата, чија улога у читавој овој причи није нимало занемарљива.

И поред свих негативних трендова и све мањег рејтинга, челни људи ДПС-а и даље вјерују да ће им грађани поново поклонити повјерење, како би они могли да заврше започети процес заокруживања државности Црне Горе.

- На овим изборима грађани имају једноставан избор, да подрже прогресивну политику која је допринијела очувању мира, стабилности и мултиетничности или ону политику која ради против интереса своје државе, а уз здушну подршку одређених параполитичких и иностраних елемената - саопштили су из ДПС-а.

Њихови политички противници сматрају да је ипак дошло вријеме, али и да су створени сви услови да се коначно промијени власт која, према њиховим ријечима, већ 30 година економски, политички и цивилизацијски пустоши земљу.

- Мило Ђукановић је у суштини један политички конвертит, без јасне идеологије и националног идентитета. Он је злоупотребом државне моћи створио систем који је до сада функционисао на националним подјелама и тражењу унутрашњих и вањских непријатеља. Када је било потребно да буде Србин, он је то био. Када је процијенио да је боље да буде Црногорац дукљанског типа, он је и то преко ноћи постао. Мислим да је већина народа то схватила и препознала и да ће га због свега тога казнити на овим изборима, а поготово због његовог односа према СПЦ - истакао је један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић.

Он је изразио и наду да ће опозиционе коалиције “За будућност Црне Горе” и “Демократска Црна Гора”, заједно са грађанским блоком “Црно на бијело”, који предводи “УРА”, на крају када се подвуче црта, имати довољан број гласова и мандата да направе нову парламентарну већину.

Кнежевић овај свој оптимизам гради и на посљедњим истраживањима јавног мњења, а које је спровео ЦЕДЕМ, агенција која је до сада била блиска власти. Према њиховим пројекцијама, “просрпски” опозициони блок, како је он назван у дијелу јавности, могао би да освоји чак 42 одсто гласова. Око 35 одсто гласова отишло би владајућем ДПС-у, три до четири мандата Бошњацима, а два албанским странкама. Ако један мандат буде хрватски - може се доћи до математичких калкулација које показују да ће бити “натегнута” ситуација и да ће заправо од резултата партија које се боре за 12-13 одсто преосталих “грађанских гласова” зависити читав исход предстојећих парламентарних избора. За ове гласове требало би да се боре Социјалдемократска парија (СДП) и Социјалдемократе (СД) са једне стране и опозициона коалиција “Црно на бијело” са друге. У зависности од тога колико оне успију да добију гласова, можда би на крају то могло и одредити ове изборе.

 

Потрага за гласовима

 

Ово је само једна од теорија и изборних математика, али многи упозоравају да Мило Ђукановић и даље има шансу да остане на власти уколико излазност бирача не буде већа од 60 одсто. Према ријечима политичког аналитичара Луке Радоњића, Црна Гора је земља са малим бирачким тијелом, па се тако апсолутна већина може освојити и са 180 до 200 хиљада гласова, што није велика цифра уколико нека странка, као што је ДПС, годинама узурпира и злоупотребљава државне ресурсе у изборне и логистичке сврхе.

- Поред тога, људи су готово свакодневно изложени разним притисцима, пријетњама и хапшењима. И све су то елементи које једно друштво чине нестабилним и погодним за вишегодишњу владавину. Наравно, не треба заборавити поменути ни проблематичне изборне спискове. Према процјенама појединих медија, постоји чак 50.000 фантомских бирача чије гласове ДПС већ годинама користи. Гласање је омогућено чак и онима који већ одавно не живе у Црној Гори. И то је један значајан број људи. Недавно су објављена имена људи са Косова и из Луксембурга. Режим наводно спрема довођење и више хиљада Рома из Италије, Њемачке и Холандије. У ДПС-у су постали свјесни да више немају довољну подршку и сада панично покушавају намакнути што већи број гласова, обраћајући се за помоћ дијаспори, али и онима који су само формално уписани у бирачке спискове - рекао је Радоњић.

Оно што никако не иде наруку владајућим сигурно јесте велики бунт народа због покушаја отимања православних светиња. Радоњић каже како је увјерен да су литије пробудиле велики број “спавача”, који би послије година апстиненције сада ипак могли изаћи на изборе и помрсити рачуне Ђукановићу и његовој екипи.

- Наравно, не треба заборавити поменути и да се већина опозиционих партија ујединила у овој борби против садашњег режима. Да је којим случајем Црна Гора нормална и демократски уређена земља, резултати избора би можда већ сада били мање-више познати. Рејтинг ДПС-а је сваким даном све мањи. Мислим да им је подршка пала и испод 30 одсто. Али, могло би се показати да у читавој овој причи и није толико битно колико ће они освојити гласова, већ да ли ће СДП и СД успјети у пакету да уђу у парламент. Ако само једно од њих то не успије, онда ће Ђукановић имати велики проблем - истакао је Радоњић, додајући да би ови избори могли понијети епитет историјских, јер све од 1990. једна те иста партија влада Црном Гором, што ову некадашњу југословенску републику чини јединственом земљом у Европи.

 

Непознанице

 

Сличан став има и Драгиша Јањушевић из Центра за политичку едукацију. Каже да у овој политичкој слагалици још увијек много математичких непознаница да би се са сигурношћу могао доносити или наслутити коначни побједник ових избора.

- Црна Гора има мало бирачко тијело које се лако контролише са једног институционалног нивоа. То је један феномен који сигурно Ђукановићу даје предност. Али, све оно што се посљедњих мјесеци дешавало око литија довело је у питање све то. Тешко ће ДПС поновити резултате са посљедњих избора када је имао око 160.000 гласова, а поготово не након што им је и један број гласача и локалних одборника окренуо леђа након усвајања спорног закона. Да ли ће они и даље остати лојални партији или ће направити дистанцу од ње и гласати за неку другу политичку опцију? Ја сам ближе трећој опцији, да ће они “бојкотовати” ове изборе - каже Јањушевић.

Све ово, према његовим ријечима, додатно компликује положај владајућег ДПС-а, јер да би дошли у позицију да поново направе парламентарну већину, треба им подршка Бошњачке партије, албанских партија, Хрватске грађанске иницијативе уколико она задовољи мањински цензус од 0,3 одсто, али на крају и СДП-а и СД-а.

- Коалиција “Црно на бијело” ће сигурно наћи своје мјесто у новом сазиву. Ко ће јој се још придружити, заиста је тешко прогнозирати, а поготово што су СДП и СД окренути истом бирачком тијелу. Тешко да ће све три опције прећи изборни цензус, што овим изборима доноси једну неизвјесност која до сада никада није виђена - закључио је Јањушевић.

Једино што је тренутно извјесно јесте да Ђукановић неће тако олако препустити свој трон, јер док год је на њему, и он ће бити безбједан и моћи ће да настави тамо гдје је стао, а то је да путем државних институција које контролише “покрије” институционални криминал, али и настави са реализацијом своје докторске дисертације “Раскидање свих веза Црне Горе са СПЦ и свиме што има српски предзнак”.

Шема са Косовом

Према писању појединих медија, најпогодније тло за изборне махинације је у Рожајама и Плаву, који се ослањају на тзв. Косово, па се очекује да ће велики број Албанаца доћи у Црну Гору, прије или на сам дан избора, што је наводно “шема” која је примјењивана и на референдуму 2006. године. Исти извори наводе да се очекује и значајан прилив бошњачке дијаспоре, уз познате аранжмане, плаћене авионске и аутобуске карте и сличне погодности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана