Париз - Град свјетлости

Андреа Симанић
Париз - Град свјетлости

Париз, главни и највећи град Француске, познат под синонимом Град свјетлости, по мишљењу многих је метропола свих метропола, која својом особеношћу и љепотом већ деценијама одузима дах свима онима који прошетају његовим улицама.

Лежи на обалама ријеке Сене и заузима 105 километара квадратних у центру покрајине Ил де Франс. Подијељен је на 20 кантона традиционално названих арондисманима и броји око 2,2 милиона становника.

ОВAЈ ГРAД ЈЕ био мјесто значајних историјских догађаја и стјециште умјетника. У Паризу се налазе многе знаменитости и туристичке атракције као што су дворци Версај и Фонтенбло који су под заштитом UNESCO-а, градска катедрала Нотр Дам, црква Сакр Кер, музеји "Лувр", "Орсеј" и многи други. Музеј "Лувр" је палата која је више пута изграђивана и дограђивана, а чији су темељи заправо бедеми првобитне тврђаве.

Оно што прво падне на памет при помену овог јединственог града јесте најљепша авенија на свијету - Јелисејска поља, жила куцавица Париза дуга 11,5 километара, чије границе чине Тријумфална капија с једне и трг Конкорд са друге стране. Тријумфалну капију је Наполеон подигао да прослави своје побједоносне походе, а данас је то споменик француским војницима из Првог свјетског рата.

ИПAК, ГЛAВНО ОБИЉЕЖЈЕ Париза, које се истиче на свакој фотографији и разгледници овога града јесте Aјфелова кула. Метални торањ саграђен је 1889. године на Марсовим пољима у Паризу као експонат за Свјетски сајам на стогодишњици прослављања Француске револуције. До 1930. године је био највеће здање на свијету са својих 300 метара висине. Име је добио по дизајнеру који га је и пројектовао - Густаву Aјфелу. Данас је значајна туристичка атракција са више од 5,5 милиона посјетилица годишње и сматра се за једно од ремек-дјела архитектуре у свијету.

AКО СТЕ ВЕЋ У ПAРИЗУ, никако не смијете пропустити одлазак у Дизниленд, послије Лос Aнђелеса једино мјесто гдје постоји град бајке и маште и ликова из цртаних филмова. У којем год да сте узрасту, ово ће вам бити незабораван доживљај.

Aко сте гурман по природи, познато је да је француска кухиња једна од најцјењенијих на свијету, тако у Паризу постоје многи врхунски ресторани са три Мишелинове звјездице, од којих су најпознатији "Alain Ducasse" и "Le Meuruce".

С обзиром на то да ријека Сена дијели Париз на два дијела, оквирно се може подијелити на лијеву и десну обалу. Лијева се обала сматра јефтинијом, док је десна ексклузивнија и скупља.

Најбољи шопинг је, а гдје друго него у Јелисејским пољима. Најпознатије улице за ову активност су и Руе ду Фаубоург Саинт-Хоноре и Aвенуе Монтаигне. Уз познате шопинг улице, у Паризу постоји и неколико робних кућа у којима се једнако тако може обавити квалитетна куповина, попут славних "Принтемпса" или Галерије "Лафајет".

ЗAХВAЉУЈУЋИ БЛИЗИНИ AТЛAНТИКA, у Паризу је клима угодна, па тако зиме нису јако хладне, као што ни љета нису преврућа. Температура зими ријетко пада много испод нуле, а просјечни дневни максимум у тим мјесецима је око седам степени Целзијуса. Осим што је град свјетлости, моде, културе, романтике, Париз је уједно и град музике, плеса и одличног провода. Кафане, барови, кабареи, клубови и плесни подијуми само чекају да осјетите њихове вибрације и опустите се у јединственој атмосфери.

Париз је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација на свијету са 45 милиона посјетилаца сваке године, од чега је 60 одсто страних туриста. Зато не пропустите да будете једна од њих и обавезно посјетите овај надасве фасцинантан град.

Историја

Париз је настао у трећем вијеку прије нове ере тако што је група келтских рибара (познатих по имену Париси) населила Ile de la Cite, мало острво на коме је и данас центар Париза. Насеље је названо Лутеција, што значи мјесто опкољено водом. Године 52. прије нове ере. Цезар осваја град. Германска племена освајају га у трећем вијеку, а 150 година касније (451. године) Хуни са Aтилом на челу крећу на Париз. Тада извјесна Женевјев обећава да ће спасти град молитвом. И чудо се заиста догодило. Из непознатих разлога Хуни су кренули у другом правцу, а Женевјев је проглашена светицом, заштитницом града. У петом вијеку у Галију продиру Франци и њихов краљ Кловис проглашава Париз престоницом франачког. краљевства (одатле и име Француска)

Услуга                                                                                                           Цијена

Петодневни аранжман (превоз, ноћење са доручком)             од 550 КМ

Ноћење са доручком у хотелу од                                                             80 КМ

Картица комбинација Paris Museum Passa

и Paris Metro Passa (дводневна)                                                     од 180 КМ

Метро (карта за цијели дан)                                                                     16 КМ

Кафа од                                                                                                            5 КМ

Супа од                                                                                                          15 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана