Пандемија вируса корона подстакла насиље над женама

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Свака трећа жена у Европској унији сматра да је пандемија вируса корона подстакла повећање физичког и психичког насиља над њима, показала је анкета Евробарометра чији су резултати објављени данас.

Анкета, коју је наручио Европски парламент уочи Дана жена 8. марта, показује да 77 одсто жена у ЕУ сматра да је пандемија изазвала пораст родног насиља у њиховим земљама, а то је изјавило девет од 10 испитаника у Грчкој и Португалији.

На питање како се овај проблем треба рјешавати, 58 одсто анкетираних жена је рекло да би требало олакшати пријављивање родног насиља.

Око трећине жена у ЕУ сматра да је пандемија негативно утицала на њихов лични доходак, према анкети која се заснива на узорку од скоро 27.000 жена старости 15 или више година из свих 27 земаља ЕУ.

"Резултати истраживања Евробарометра потврђују оно што већ знамо: пандемија вируса корона је несразмјерно погодила жене и дјевојчице на безброј начина“, рекао је Роберт Биедрон, који предсједава одбору Европског парламента за права жена и родну равноправност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана