Палата постаје мјесто за забаве

Дојче веле
Палата постаје мјесто за забаве

Хиљаде туриста који дрхте на хладноћи и чекају на старом, каменом поплоченом дворишту палате Версај. Дом француске монархије од времена Луја Четрнаестог, Версај је споменик краљевских размјера. Ускоро, ово би мјесто могло да постане познато и као луксузни хотел с пет звјездица.

Микаел Ошам замјеник је управника Палате. Он отвара предња улазна врата будућег луксузног хотела. То је велелепна, али помало пропала зграда, стотињак метара удаљена од главне зграде. Позната под именом Хотел ду Гранд Цонтроле, зграда је изграђена 1680, да би служила као службене просторије и дом краљевском ризничару.

Током Француске револуције, заједно с остатком Версаја, зграда је била евакуисана.

- Дијелови зидова овдје се потпуно осипају. Многи су дијелови ове палате у врло оштећеном стању. Јако нам је тешко, јер наш је задатак да спасимо ову културну заоставштину - жали се Ошам.

Обнова ће коштати седам милиона долара. Ошам каже да Палата тог новца нема:

- Кад стојите овдје у соби и отворите прозор, онда имате прелијеп поглед. Одавде се види "Оранжери". A можете видјети и сам дворац.

"Оранжери" је стакленик у којем је Луј Четрнаести током зимских мјесеци држао својих 1.700 стабала наранџи и палми. Цијена ноћења и оваквог погледа почиње са око 600 долара. Постотак од зараде добијаће и Версајска палата.

Луј Грер води овај пројект за белгијску хотелску фирму Ивџ Интернатионал:

- То је прилично нова идеја у Француској и није једноставно добити право за покретање оваквог пројекта - претварање историјског споменка ове категорије у један економски пројекат.

У Француској је до сада била права ријеткост да се дио драгоцјеног јавног насљеђа преда приватној фирми у руке. Ни сада нису сви одушевљени овом идејом. Aли на улицама Версаја људи су задовољни, каже Дениз Мосе:

- Прво ме изненадило. Aли ако немамо новаца за обнову, боље овако него да све пустимо да пропада.

У близини палате Серж Бесије, власник књижаре, сматра да ће нови хотел бити прекрасно мјесто за ноћења, али и за посебна славља. То се уосталом одлично уклапа у амбијент: славља и забаве су дио версајске традиције:

- Луј Четрнаести никад се није уморио организујући богата славља и гозбе, да би показао да је он "Краљ сунце", те да би га сви обожавали - каже Бесије.

Гозбе

Сљедећег прољећа, када хотел буде готов, његови гости моћи ће оживјети гозбе, пити шампањац и шетати вртовима Версаја, први пут послије 200 година.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана