Пад наталитета у Европи повезан с ковид карантинима

Анадолија
Foto: Илустрација

АНКАРА - Истраживање проведено у Европи показало је како је пад наталитета на овом континенту посљедица карантина током пандемије вируса корона.

Пандемија ковид- 19 утицала је на наталитет. Дуготрајне карантине довеле до пада наталитета, наведено је у истраживању објављеном у часопису "Human Reproduction", пише Би-Би-Си.

Највећи пад наталитета биљеже Литванија с 28 посто и Румунија с 23 посто, а забиљежено је да је наталитет остао на истом нивоу у Шведској, гдје није провођена мјера полицијског сата током пандемије.

Ова открића "могла би имати дугорочне импликације на демографију Западне Европе, посебно са становништвом које стари", навели су истраживачи.

Мјере социјалног дистанцирања, страхови од вируса и посљедична друштвена и економска криза могу бити "фактори који индиректно играју улогу у одлуци парова да одгоде идеју о рађању дјеце", наводи се такође у истраживању.

Енглеска и Велс доживјели су пад наталитета од 13 посто у јануару 2021. у односу на јануар 2018. и 2019., док је број беба рођених у Шкотској пао за 14 посто. Наталитет је пао за 14 посто у Француској и 23 посто у Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана