Пацифички тепих од смећа као пола САД

Агенције
Пацифички тепих од смећа као пола САД

Лондон - Пацифички тепих од смећа много је већи него што се раније мислило, а он сада покрива површину од 4,5 милиона километара квадратних, што је скоро половина површине САД, показало је најновије снимање из ваздуха.

Извиђање из ваздуха извела је фондација "Ocean Cleanup" коју финансирају филантропи из цијелог свијета и холандска влада, која планира да до 2020. године започне чишћење огромне количине пластичног отпада који кружи океанима.

- Уобичајено је да се прво извиди са чиме имате посла и то је био задатак прије него што почнемо са чишћењем. Међутим, ово што смо видјели нисмо очекивали. Количина смећа нас је потпуно изненадила. Бизарно је видјети толико отпада у ономе што би требало да буде чист океан - истиче оснивач фондације Бојан Слат.

Центар великог пацифичког тепиха од смећа је миран дио Тихог океана, а морске струје које круже око њега доносе смеће. То узрокује акумулацију плутајућег смећа које шири "џиновску флеку". То смеће раније је било биоразградиво, али данас се у великом пацифичком тепиху скупљају пластика и остали неразградиви материјали.

Дио пацифичког тепиха смећа који је сниман из ваздуха је онај од Хаваја до Калифорније. Главна концентрација покрива површину од милион километара квадратних, а периферија још 3,5 милиона километара квадратних.

Према подацима УН, пацифички тепих од смећа расте таквом брзином да постаје, попут Великог кинеског зида, видљив из свемира.

Прошле године, "Ocean Cleanup" је послао 30 бродова кроз џиновску депонију како би процијенили величину проблема. Међутим, ново извиђање из ваздуха показује да су потцијенили размјере проблема.

- Већи дио отпада је крупна пластика. Морамо да радимо брзо јер ће се у наредних пар деценија распасти на ниво микропластике, која касније доспијева у ланац исхране - објашњава Слат. (Агенције)

"Џиновска канта"

Фондација "Ocean Cleanup" започеће пројекат чишћења распоређивањем прототипа џиновске "канте" у облику латиничног слова В, која ће користити морске струје да покупи смеће. Уколико се прототип покаже успјешним, 2020. године ће у океан поставити огромну 100 километара дугачку "канту".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана