Овог викенда креће зимско рачунање времена, не заборавите вратити казаљке на сату

Г.С.
Овог викенда креће зимско рачунање времена, не заборавите вратити казаљке на сату

У ноћи с 26. на 27. октобар почиње зимско рачунање времена те ће се казаљке на сату помјерити један сат уназад.

Пракса је да се сат помјера сваког посљедњег викенда у октобру чиме се са љетног прелази на зимско рачунање времена.

Враћањем на зимско рачунање времена сунце ће раније излазити, али и залазити, док ће у ноћи када се враћају казаљке, многи људи спавати један сат дуже. Такођер, дани ће имати мање свјетла у поподневним сатима.

Увођење тзв. љетног рачунања времена изворно је предложено ради штедње енергије као Дејлајт Сејвинг Тајм (ДСТ). То је први предложио Бењамин Франклин 1784. године у есеју који је послао уредницима једног париског листа. Прелазак је први пут службено проведен у дијелу Канаде 1908. године, а потом су га слиједиле остале земље.

У БиХ су се казаљке почеле помјерати 27. марта 1983. године, док је још била под саставом бивше Југославије.

Европски парламент још у марту 2019. године изгласао укидање правила љетног и зимског рачунања времена. Гласање је прошло и напредовало до Европског савјета, али је ту и заустављено те до примјене одлуке никад није дошло.

Љетно рачунање времена креирано је да људима пружи сат времена више дневног свјетла, али стварност је да многи људи, како се ближи зима и ноћ раније пада, започињу и завршавају свој радни дан у мраку, уз малу могућност да проводе вријеме на сунчевој свјетлости.

Управо оваква промјена може учинити да се поједини људи осјећају депресивно. Стручњаци појашњавају да је сезонски афективни поремећај (САД) врста депресије која долази и пролази са промјеном годишњих сезона, преноси Кликс.

Помјерање сат може пореметити хормоналну слику и узроковати низ тегоба попут главобоље, нервозе и депресије, али и узроковати хронични умор и осјетљивост на промјену времена.

Веома је важно да пратите свој природни унутрашњи сат. Стога се, савјетују стручњаци, током дана што више излажите свјетлу, а навечер користите свјетло које вас неће разбуђивати. Осим тога, избјегавајте тешке оброке и алкохол у вечерњим сатима, јер они неповољно утичу на равнотежу хормона.

Како бисте избјегли несаницу кафу попијте најкасније до пет сати поподне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана