Ово су најстарије валуте на свијету: Од српске старије само двије

СРНА
Ово су најстарије валуте на свијету: Од српске старије само двије

Историја је препуна занимљивих чињеница, али и својеврсни показатељ богатства традиције неког народа. Србија је земља веома богате историје а томе свједочи податак да је њена валута динар међу три најстарије на свијету које су још у употреби.

На свијету постоји око 180 валута, што довољно говори о томе колико је овај податак занимљив.

Ако сте се икада питали које су то најстарије валуте које су још увијек у употреби у наставку вам доносим девет од њих.

9. Патака

Патака је валута Макаоа (МСАР), подржана хонгконшким доларом. Ова валута је замијенила је шпански амерички сребрни долар 1894. године у бившем португалском Макау, португалској колонији од 1557. до 1999. године, када је Република Кина преузела суверенитет.

Новчанице издају двије комерцијалне банке, Банко Национал Ултрамарино и Банка Кине. Због колонијалне прошлости, новчанице су штампане на португалском и кинеском у апоенима од 10, 20, 50, 100, 500 и 1.000.

8. Јен

На осмом мјесту најстаријих валута нашао се јапански јен. Уведен је Законом о новој валути из 1871.

Често коришћене новчанице су од 1.000, 5.000 и 10.000 јена, а на свим се налазе важне особе из историје Јапана.

Упркос бројним кризама у протеклих 150 година, јен је успио да опстане до данас.

7. Доминикански пезос

Иако је званична валута Доминиканске Републике тек од 2011. године, доминикански пезос је уведен још 1844. када је ова држава повратила свој суверенитет од Хаитија.

Уз пезос, амерички долар се такође легално користи за све монетарне трансакције.

6. Фунта Фокландских острва

Фунта је званична национална валута Велике Британије и британске прекоморске територије у јужном Атлантском океану, Фокландских острва. Острва користе стерлинге, фунту и пени од 1833. када им је враћен суверенитет.

Ознака за фолкландску фунту је иста као и за британску, а новчанице од 5, 10, 20 и 50 фунти имају краљице Елизабете Друге.

5. Гуд

Званична валута Републике Хаити је гуд, а она је у употреби више од 200 година, односно чак од 1813. године.

Тада је замијенила француску колонијалну валуту, а први новчићи су ковани од сребра.

Ова валута је доживјела неколико ревалоризација, прву 1870. с увођењем нових Г10 и Г25 апоена. Други је био 1870. године, када је повезана с француским франком ради лакше процјене. Новчанице у оптицају су 10, 25, 50, 100, 250, 500 и 1.000.

4. Амерички долар

Иако данас доминантна у свијету, амерички долар је валута која се на листи најстаријих нашла тек на четвртом мјесту.

Амерички долар је уведен 2. априла 1792. године, када је амерички Конгрес усвојио Закон о кованом новцу и прешао са континенталне валуте и фунте на долар.

Долар је био заснован на шпанском сребрном долару.

Највећи апоен који је икада штампан на амерички долар био је 10.000, али ова новчаница је ријетка у оптицају јер се већина налази у музејима.

3. Српски динар

Много, много старији од долара је српски динар, званична валута Србије.

У оптицају је од владавине краља Стефана Немањића 1214. године. Први модерни динар настао је 1868. године на захтјев кнеза Милоша Обреновића.

На данашњим новчаницама динара налазе се ликови најистакнутијих личности из историје Србије, али и Срба који су промијенили читав свијет - попут Николе Тесле.

2. Руска рубља

Колико је историјско богатство Србије велико можда и најбоље свједочи да је руска рубља од њеног динара старија свега 15-ак година. Наиме, рубља, као друга најстарија валута на свијету, према појединим изворима потиче још из 1200. године.

Рубља је кроз историју прошла кроз разне ревалоризације, а једна од посљедњих догодила се 1992. године, када је совјетска рубља постала руска рубља.

Руска рубља је једна од главних валута  у трговини нафтом и природним гасом, посебно након санкција Запада.

Иначе, Русија је међу првим земљама које су објавиле  дигиталну валуту Централне банке 2017. године, односно дигиталну рубљу.

Вриједност обичне рубље је идентична вриједности дигиталне рубље, а Банка Русије има око 12 дигиталних банака које већ раде.

1. Британска фунта

Најстарија валута је британски стерлинг, односно фунта и у оптицају је више од 1.200 година, односно негдје од 800. године.

Централна јединица стерлинга је фунта, отуда и надимак, и има симбол £, који потиче од латинске ријечи која значи вага.

Британски стерлинг је  четврта валута којом се највише тргује у свијету, одмах након америчког долара, јапанског јена и евра. Прве папирне новчанице британске фунте стерлинга издате су 1694. године, и биле су руком писане.

Историјски гледано, британски новчићи су имали различите надимке, као што су танер, боб или квид. Назив "фунта" долази од мјерног система који се некада користио за израчунавање вриједности кованица када је 240 стерлинг новчића тежило једну фунту. Име се задржало након тога, а користи се и данас, пише портал "Сада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана