Ово је једна од најбизарнијих прича у историји човjечанства: Умjесто дjеце, жена рађала зечеве

Агенције
Ово је једна од најбизарнијих прича у историји човjечанства: Умjесто дjеце, жена рађала зечеве

Мери Тофт (1701-1763) из градића Годалминга из Велике Британије сигурно је једна од најчуднијих жена које су ходале овом планетом. Она је 1726. године затруднила, а родила је зечића.

"Из Годалминга нам долази невјероватна прича. Несрећна мјештанка родила је прошлог мјесеца зечића, а њен пород на свет је донио Џон Хауард, еминентни љекар, уз помоћ бабице. Жена је на свет донијела створење налик зецу, али његово срце и плућа расли су ван тијела. Жена је родила зеца и 14 дана касније, неколико дана касније родила је још четири зеца! Исто се десило и у петак, суботу, недјељу - сваког дана по једног зеца. Сав пород помро јој је чим га је донијела на свијет", извјештавао је лист Мистс Недељни журнал 19. новембра 1726. године.


Мери је у вријеме порођаја имала 25 година. Била је неписмена служавка, удата за младог калфу кројача, са којим је већ изродила троје дјеце. Она је била трудна, али је због свог материјалног положаја морала да ради тешке физичке послове, због чега је побацила. Тог дана када је побацила радила је у пољу и тврдила је да је видјела зеца чији ју је изглед веома узнемирио.

Побацила је почетком августа неколико комада ткива, за које је тврдила да су били велики попут њене руке. Њен "порођај" услиједио је 27. септембра, када је из ње изашло неколико дијелова животиња. У "порођају" јој је помагала комшиница, која је, запањена оним што је видјела, то показала прво мајци дјевојке Ани Тофт, која је била бабица, а Ана је то просљедила тадашњем врло познатом хирургу Џону Хауарду. Хауард је ту вијест примио као обичну будалаштину. Ипак, на усрдне молбе Ане Тофт, пристао је да сутрадан обиђе њену ћерку. Детаљно ју је прегледао и није нашао ништа чудно.

У наредним данима, Мери је прошла кроз још пар "порођаја", а вијест је почела да се шири. Заинтригирани Хауард ју је поново посјетио, и према његовом извјештају, Мери је 9. новембра "родила" три мачје шапе, једну шапу зеца, утробу једне мачке, а у утроби је нађена јегуља. У наредним данима, Мери је "родила" још дијелова зечева.
Прича је дошла и до самог краља Џорџа I (1660–1727), који је послао свог изасланика Хенрија Давенанта. У међувремену, и Хауард је повјеровао у Мерину причу, и преселио ју је код себе, нудећи свим "невјерницима" да присуствују неком порођају и сами се увјере у бизарну причу. Давенант је, по наредби краља, био у редовном контакту с Хауардом како би се распитивао о стању Мери Тофт. Толико је интересовање на двору владало поводом тог случаја да је 15. новембра краљ послао свог љекара, Натанијела Анреа, родом из Швајцарске, и Самјуела Молинеа, свог секретара, како би се и они увјерили у ову причу.

Краљеви изасланици нису били разочарани. Присуствовали су Мерином рађању торзоа зеца. Натанијел, дворски љекар, био је ријешен да провери да ли је зец и даље жив. Потопио му је плућа у воду и испоставило се да плутају! Анре и Молине су се вратили на двор фасцинирани.

Краљ је одмах за њима послао свог личног хирурга, Циријакуса Ахлера. Он је посјетио Мери 20. новембра и закључио да жена нема физичке симптоме трудноће. Такође је посумњао да је све лаж јер је Мери стално држала кољена приљубљена, као да се боји да ће нешто испасти из ње. Сумњиво му је било и Хауардово понашање, јер му није дозвољавао да и сам помогне при порођају. Ипак, увјерио их је да потпуно вјерује у њихову причу, а затим се са дијеловима зеца вратио у своју лабораторију. Тамо је утврдио да су дијелови зечева сјечени инструментима, а међу њима је нашао и траву. Одмах је обавијестио краља да је у питању превара.

Хауард је, очито, осјетио да се нешто спрема, пошто је Ахлеру послао писмо у коме тражи да му врати дијелове зеца. Краљ је био толико фасциниран причом да у први мах није могао да повјерује да није стварна, те је поново послао Анреа до Мери. Тамо је Анре сазнао да је Мери опет родила пар зечева, али да је сада у страшним боловима. Конкретно, тврдила је да је стално боли десна страна стомака. Узбуђен, краљ је наредио Анреу да Мери доведе у Лондон како би јој пружио најбољу могућу његу. У Лондону ју је дочекао Ричард Менингем, славни љекар коме је додијељена и титула витеза! Он је утврдио да јој је десна страна абдомена благо увећана. У његовим рукама, Мери је поново имала порођај - овог пута родила је бешику дивље свиње. Менингену је цијела ствар била сумњива јер је бешика смрдјела на урин, али није дао никакав званичан коментар. Недјеље су пролазиле, а прича се надувавала, и постала главна тема цијеле земље.

Цио балон лажи пукао је 4. децембра.

Политичар Томас Онслоу покренуо је истрагу на своју руку и утврдио да Мерин муж, Џошуа, већ мјесецима навелико купује зечеве. Притиснуо је Хауарда, који је на суду признао да га је Мерина сестра подмитила да учествује у превари. Мери је ухапшена, али је одбацила оптужбе за превару, а њена сестра говорила је да су зечеве набављали само за исхрану.

Дуго је трајало то порицање, а онда је Менингем изгубио стрпљење и запретио Мери да ће над њом извести стравичну операцију. Напокон је Мери Тофт признала све. Након побачаја, док јој је грлић материце још био проширен, убацила је у материцу дијелове мачке и главу зеца. И прича о зецу који ју је толико узбудио да је побацила била је измишљена. Окривила је све редом - од мајке до комшинице, да су је наговориле на ту лаж.

Ништа јој није помогло, осуђена је за обмањивање и завршила је у затвору, а много је угледних љекара заувијек изгубило муком стечени углед, преноси Дневно.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана