Ове мјере спасавају животе: Како се треба понашати током невремена

ГС
Ове мјере спасавају животе: Како се треба понашати током невремена

БЕОГРАД - Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије данас је поново апеловало на грађане да се током невремена придржавају мјера, било да се налазе на отвореном или затвореном простору.

- Ако се грађани налазе у затвореном простору за време олује, потребно је да обезбеде све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане - наводи се у саопштењу.

Осим тога, потребно је обезбиједити и прозоре и спољна врата, затворити сва унутрашња врата, као и избјегавати контакт са кухињским и славинама у купатилу, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.

Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је да се склоне од било каквих високих структура - јарбола, стубова, торњева и имају у виду да је сигурно растојање једнако њиховој висини.

- Важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон - наводе из МУП-а.

Уколико се грађани нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог на отвореном простору.

- Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, нити пливати - наводе из МУП-а.

Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама и треба избјегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.

- Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе - наводи се у упозорењу МУП-а Србије.

Уколико грађани нађу у аутомобилу за вријеме јаке олује, потребно је да зауставе аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на возило, остати у аутомобилу

док не прође олуја, затворити прозоре, не додиривати металне предмете и избјегавати поплављене путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана