Отворио боловање на скијању, послодавац послао детектива да га прати

ГС
Отворио боловање на скијању, послодавац послао детектива да га прати

ЗАГРЕБ - Менаџер једне хрватске банке отпуштен је након што је отишао у Француску на скијање иако му није био одобрен годишњи одмор. Отпутовао је почетком јануара, а банка је за њим послала приватног детектива.

С обзиром на то да је скијање уплатио у цијелости, одлучио је отићи од 5. до 8. јануара како му уплата не би у потпуности пропала, али 8. јануара морао је отворити боловање. На хитном болничком лијечењу завршио је 10. јануара те је премјештен у болницу. С лијечења је пуштен 15. јануар те се вратио у Хрватску, наводи "Даница". 

Банка му је уручила ванредни отказ након што је примила детективски налаз. С обзиром на то да је случај завршио на суду, представници банке тамо су казали:

"Он се уопште није разболио, а свакако се није разболио 7. јануара јер је тај дан провео на скијалишту, већ је у позадини свега то да је он реализовао свој план да у периоду за који је уплатио приватно путовање, без обзира на обавезу рада, отпутује и одмара се. Након што је стекао сазнање да је банка иницирала контролу његовог боловања, на самом путовању у Француској почео је прикупљати медицинску документацију којом је настојао доказати оправданост свог боловања". 

Мушкарац је описао како је прве знакове вирозе осјетио 7. јануара послијеподне.

"Отишао сам до локалног љекара у Вал Торенс који ме је одмах возилом хитне упутио у болницу на одјел интензивне његе, а сутрадан сам премјештен у већу болницу у Шамберију ради коронарографије гдје је на крају утврђено да сам боравећи на планини развио висинску болест“, бранио се.

Судија је закључила како он "није злоупотријебио боловање у периоду од 8. до 18. јануара, а што је био разлог за доношење ванредног отказа уговора о раду". Такође, ангажовање приватног детектива "за праћење у његово приватно вријеме те у периоду у којем он обавља рад и није привремено неспособан за рад" оцијењено је претјераним задирањем у приватни живот.

Судија је наложила банци да менаџеру исплати 14.240 евра одштете те му покрије 1500 евра трошкова. Пресуда је неправомоћна и банка се на њу може жалити у законом предвиђеном року, преноси "Вечерњи лист".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана