Откривени крокодили који су ловили ране људе

Танјуг
Foto: Илустрација

АЈОВА - Научници са Универзитета Ајова у САД открили су двије нове врсте крокодила које су живјеле прије између 18 милиона и 15 милиона година и вјероватно су ловиле ране људе, што баца више свјетла на наша сазнања о еволуцији гмизаваца, објављено је у часопису "The Anatomical Record".

Ови крокодили су, претпоставља се расли и преко 3,5 метра у дужину, а насељавали су источну Африку прије него што су „необјашњиво изумрли“, кажу научници из Ајове.

Ове врсте, окарактерисане као џиновски патуљасти крокодили сличне су патуљастим крокодилима пронађеним у централној и западној Африци.

Међутим, док патуљасти крокодили ријетко расту дуже од метар и по, научници кажу да су њихови праисторијски преци могли достићи дужину и до 3,6 метара. Сама њихова величина их је сврставала у најозбиљније пријетње за било коју животинњу на коју наиђу, па и за ране људе.

„Ово су били највећи предатори са којима су се наши преци суочили. Били су опортунистички предатори, баш као што су крокодили данас“, рекао је коаутор студије Кристофер Брочу, професор на Одсјеку за науке о Земљи и животној средини на Универзитету у Ајови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана