Откриће гробнице Тутанкамона прије стотину година шокирало свијет: Фараонова клетва и даље сије страх

ГС/Агенције
Откриће гробнице Тутанкамона прије стотину година шокирало свијет: Фараонова клетва и даље сије страх

Прошло је стотину година откако је британски археолог Хауард Картер открио посљедње почивалиште египатског фараона Тутанкамона. То откриће је тада изазвало глобалну „египтоманију“, а неке легенде су живе и данас.

Шест година је археолог Хауард Картер узалуд копао пустињски пијесак у „Долини краљева“ у потрази за Тутанкамоновом гробницом. Његов финансијер, лорд Карнавон, постао је нестрпљив, али је Картеру ипак дозволио још један покушај.

И тада је дјечак Хусеин Абд ел Расула, који је носио воду радницима, на једној каменој степеници испод рушевина наишао на камену плочу затрпану камењем. Било је то прије сто година, 4. новембра 1922.

Сам Картер касније је причао да је дјечак, опонашајући европског археолога, лупкао штапом по камењу.

„Видиш ли нешто?“ –„Чудесне ствари“

Радници су наставили да копају и открили су укупно 16 степеница, а пронашли су и два печата с краљевским симболом Тутанкамона. Али тек када је лорд Карнавон стигао из Енглеске, Картер је 26. новембра отворио предворје гробнице. „Видиш ли нешто“, питао га је лорд. „Да, чудесне ствари“, одговорио је Картер.

Археолози су наишли на неописиво благо које људске очи нису видјеле више од 3.000 година.

- Имали смо утисак да гледамо у просторију за реквизите у опери - описао је касније своје прве утиска Картер.

Додао је да су детаљи унутрашњости коморе полако израњали из магле, чудне животиње, скулптуре, злато. Свјетлуцаво злато на све стране.

Одушевљење фараоном

Глас о сензационалном проналаску брзо се проширио и покренуо глобалну „Египтоманију“.

- Архитекте су радиле фасаде у египатском стилу. Женске торбице, паковања за кекс и флаше за сокове украшаване су симболом позлаћене краљеве маске -пише Картеров биограф Хери Виктор Фредерик Винстоне.

Могле су се купити чак и Тутанкамонове блузе, док је произвођач аутомобила „Џенерал моторс“ купцима нудио своје возило у облику фараонског пројектила.

У самој Долини краљева, бројни посјетиоци долазили су на мјесто ископавања. Мјештани, али и туристи из читавог свијета жељели су да баце поглед на благо антике и евентуално се докопају неког сувенира.

Картер и његов тим имали су проблеме да задрже људе на дистанци.

Гробницу је чувао бог смрти, Анубис

Десет година су британски археолог и његови помагачи педантно пописивали сваки предмет из гробнице. Сваки појединачни примјерак је фотографисан и запакован. Већи експонати су малом железницом превезени до Нила и тамо укрцани на бродове. Најважнији се сада налазе у Египатском музеју у Каиру и Луксору.

Најпознатији од око 5.400 пронађених предмета је фараонова плаво-златна посмртна маска, тешка једанаест килограма. Картер ју је пронашао у гробној комори. Окружен с четири светишта од позлаћеног дрва, у каменом саркофагу у којем су била три ковчега уметнута један у други, балзамовани фараон лежао је у ковчегу тешком 225 килограма од чистог злата. Лице му је прекривала посмртна маска.

У једној другој комори био је кип египатског бога мртвих, Анубиса. Он је чувао ковчег у којем се налазила Тутанкамонова утроба.

Слабашно дијете, краљ 18. династије

Тутанкамон је био син фараона Ехнатона. Његова мајка није била Нефертити, како се често погрешно тврди - иако она јесте била Ехнатонова главна жена. Тутанкамон је био дијете конкубине, вјероватно његове сестре.

Ступио је на престо са осам година. У почетку су га звали Тутанхатон – „Жива слика Атона“ – јер се приликом његовог рођења славио бог Атон. Касније, када су свештеници почели да се моле богу Амону, он је промијенио име у Тутанкамон.

Тај краљ-дијете из 18. династије Новог царства умро је 1323. године прије Христа, са само 18 или 19 година. Нека истраживања мумије указују на то да је умро од посљедица несрећног случаја, али то није јасно доказано. Сигурно је, међутим, да је млади фараон за живота био прилично слабашан. Прије неколико година је један међународни научни тим установио да је боловао од тешке болести костију и маларије, као и од генетских деформација попут расцјепа непца и згрченог стопала.

Фараоново проклетство

Мада Тутанкамон за живота није био моћан фараон, данас његово име зна читав свијет. Његова гробница је и данас је магнет за туристе, јер за разлику од гробних прилога, саркофаг с мумифицираним тијелом фараона још увијек почива у гробној комори. Величанствене слике на зидовима илуструју живот и смрт Тутанкамона.

И дан-данас се прича о „фараоновом проклетству“, којим је заштитио свој гроб од уљеза. Јер, недуго након отварања комора, Картеров налогодавац Лорд Карнавон је умро, а услиједиле су и друге мистериозне смрти у окружењу археолога.  Међу копачима и радницима на локалитету
Тутанкамонове гробнице, послије смрти лорда Карнарвона завладала је права паника. Узрок томе је била мала глинена плочица, коју је Картер нашао у преткомори. Након дешифровања, установљено је да натпис гласи : "Смрт ће
својим крилима прекрити сваког ко наруши мир фараона". Ова плочица је
касније нестала и из пописа и из фундуса, а да нико није успио да
одгонетне како и гдје. То је подстакло праву медијску хистерију, мада је сам Картер те легенде о „фараоновом проклетству“ назвао „потпуном глупошћу“. Има много прича које говоре о катастрофама и несрећама које задесе све оне који учествују у ископавању и откривању фараонских остатака, таква је и прича једног Енглеза Пола Брејтона који се затворио у соби краља Хофо и ту провео читаву ноћ.
Ујутро када је устао обавијестио је присутне како је видио духове и огромну сахрану. Све оно што је видио и осјетио личи у потпуности на стање онога који узима дрогу која изазива халуцаницију, а издисаји су га гушили све док није умро.

О проклетству Тутанкамона снимљено је на десетине филмова и написано исто толико књига, а новинари су избројали 22 смрти под чудним околностима.

 

Нема мира за Тутанкамона

Након што је била изврсно сачувана више од 3.000 година, туризам је озбиљно угрозио мумију. Током година су комбинација прашине, осцилација у влажности и великог броја посјетилаца који су улазили у малу комору оставили траг.

Иако данас поклопац од плексигласа штити саркофаг од спољних утицаја, требало је нешто хитно подузети. Зато је од 2009. до 2021. тим рестауратора почео да ради како би поправио штету. Сада старе зидне слике блистају у новом сјају, постављене су нове баријере, инсталиран софистицирани систем вентилације и изграђена нова платформа за посјетиоце.

Стота годишњица открића Тутанакамонове гробнице требало је да буде обиљежена 4. новембра 2022. отварањем новог Великог египатског музеја (ГЕМ). Ради се о гигантском здању с површином већом од 40.000 квадратних метара. Међутим, датум отварања је помјерен и музеј ће вјероватно отворити врата посјетиоцима тек сљедеће године.

У њему ће по први пут бити изложено свих 5.400 предмета из Тутанкамонове гробнице – уз бројне друге древне експонате, од којих неки никад до сада нису били представљени јавности.

До сада је највећи дио поставке био у потпуно претрпаном Египатском музеју на тргу Тахир у центру Каира. Но, Тутанкамонова мумија се неће ту уселити. Он и даље почива у својој гробној комори – сада већ више од 3.200 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана