Откази и јавна срамота због Фејса и Твитера

Драгана Келеч
Откази и јавна срамота због Фејса и Твитера

"Фејсбук" и "Твитер" скупили су за неколико година више од милијарду корисника, али неки од њих још нису научили да на овим друштвеним мрежама не може писати и објављивати баш све и свашта.

Многи су се тако због постова, твитова и фотографија поштено осрамотили, а има и оних који су због несмотрености на друштвеним мрежама упали у велике невоље.

Незнање

"Rain Over Me" је позната пјесма још познатијег америчког репера Питбула. Ипак, извјесна Амра, вјероватно велики фан фолк пјевача Бобана Рајовића, на свом "Фејсбук" профилу недавно је подијелила линк за Питбулову пјесму, уз срце и коментар "Бобан Рајовић, цоол пјесма на енглеском", сматрајући вјероватно да је њен омиљени пјевач снимио пјесму на енглеском језику.

Убрзо су је њени пријатељи искритиковали због ове грешке, али и исмијали и пост је нестао, али не толико брзо. Остао је сцреенсхот који се великом брзином шири интернетом.

Једна сасвим обична фотографија постављена на "Фејсбук" постала је велики хит и биљежи огроман број дијељења. На први поглед рекло би се да нема ништа необично. Четири пријатељице сликале су се у мање-више обичној пози и једна од њих је ту фотографију поставила на свој зид.

Оно што је цијелу ствар претворило у хит заправо је позадина фотографије и један коментар на ту позадину.

- Да ли си ти из Париза? - питање је које је поставио један младић дјевојци која је поставила фотографију.

Он је наиме далеководни стуб у позадини фотографије замијенио са Ајфеловим торњем, симболом главног града Француске.

Да и "Фејсбук", баш као и папир трпи свашта, показала је и једна дјевојка из БиХ која је недавно на тој друштвеној мрежи објавила да јој је "умрла нана". Када су пријатељи почели да јој изјављују саучешће, написала је да је нана умрла прије шест или десет година, али да тада није имала "Фејсбук" профил да то објави. Овај статус је истог трена постао прави хит, а залеђени снимак мјесецима је кружио интернетом.

Познати

Почетком ове године цијели свијет се смијао играчу америчког фудбала Ендију Левитру, који је постао права сензација након што се осрамотио на "Твитеру".

NFL играч који наступа за "Бафало Билсе" је наиме нашао један дрес и одлучио да га подијели са фановима путем фотографије. Објавио је фотографију на "Твитеру", али није видио да је на њој и његова гола дјевојка Кети Ризник која се у тим тренуцима пресвлачила.

Свој профил је Левитр избрисао, али фотографија и даље кружи интернетом.

Кети Ризник је бивша је навијачица овог клуба, а у јавности ће остати позната по овом малом скандалу.

Многи се још смију славном нападачу Манчестер јунајтеда Вејну Рунију који се прије двије године прописно осрамотио објавивши на "Твитеру" слику са одмора на Барбадосу.

Руни се на тој друштвеној мрежи похвалио упознавањем са славним музичарем Џеј Зијем, а уз објављену фотографију написао је са "Ја и Џеј Зи одмарамо се на Барбадосу".

И све би то било у реду да је амерички музичар заиста особа која је на фотографији загрлила фудбалера. Мушкарац на слици, међутим, ни не личи на Џеј Зија.

Ништа боље није прошао ни француски министар индустрије Ерик Бесон, који се осрамотио пославши супрузи поруку путем "Твитера" у којој је позива да га чека у кревету послије посла.

Бесон је заправо хтио послати приватну поруку својој лијепој супрузи и студенткињи Јасмин Тордјман, која је 29 година млађа од њега.

- Када стигнем кући, идем у кревет. Исцрпљен сам. Дођеш и ти? - написао је у поруци Бесон, а 14.000 његових пратилаца тако је добило увид у дјелић приватног живота министра.

Бесон је у року од неколико минута обрисао поруку, али већ у том тренутку корисници "Твитера" подијелили су је више десетина хиљада пута. Француски министар недуго затим оставио је нову поруку.

- Ово ће ме научити да боље пазим гдје шаљем поруке и да грешком не притишћем "пошаљи" дугме. Не идем у кревет! - написао је у другој поруци Бесон.

Из треће поруке министра било је видљиво да је и он схватио да његови пратиоци то неће само тако заборавити.

- У реду, забавите се. Морам се спремити за састанак у парламенту -  написао је Бесон.

Откази

Према истраживању које је 2009. године спровео "Proofpoint", америчка компанија која се бави безбједности на интернету, осам одсто компанија које имају више од 1.000 радника отпустило је некога због активности на друштвеним мрежама. Тај се број удвостручио у односу на 2008. годину.

Од 2009. године откази због "Фејсбука" и осталих друштвених мрежа у порасту.

Једна стјуардеса руске авиокомпаније "Аерофлот" добила је прије неколико мјесеци отказ пошто је њена слика на којој путницима показује средњи прст завршила на "Твитеру".

Стјуардеса Татјана Козленко поставила је фотографију на којој се види како путницима показује средњи прст из кабине за особље на свој профил на интернет страници "Вконтакте".

Само неколико часова пошто је слика постављена доспјела је и на "Твитер" и постала прави хит на интернету. Међутим, шефовима у "Аерофлоту" се овакво непоштовање према путницима није учинило ни најмање смијешним, те су одмах отпустили Козленкову.

Канађанка Натали Бланшарт изгубила је посао након што је на "Фејсбуку" објавила своје фотографије на којима је приказана како се смије и забавља.

Такве слике на саме по себи не би ни биле неки проблем да Натали није мјесецима била на боловању због тешке депресије. Након што су открили њене насмијешене слике на "Фејсбуку", послодавци су јој укинули накнаде јер су увјерени да глуми болест. Спорне фотографије показују "депресивну" Натали како се забавља у стриптиз бару за жене, слави рођендан с пријатељима те ужива на плажи.

Метју Кеј је радио у крематоријуму у Њукастлу, међутим, добио је отказ и тренутно је под истрагом. Током три године рада, он је на свом "Фејсбук" профилу објављивао непримјерене шале, ругајући се свом послу и мртвима.

Свој посао је описао као "кувар са пуним радним временом", а у једном посту се нашалио "да ће данас мало кувати".

Једна од најувредљивих објава је "Мислим да сам управо кремирао терминатора", јер је преминули имао метална ојачања у нози. Сликао је дугмиће машине за кремацију и написао да му је требала вјечност да их украси за Божић.

Дениз Хелмс из Калифорније је на "Фејсбуку" предсједника Америке Барака Обаму назвала "црнчугом" те изразила наду да ће га неко убити за вријеме сљедећег мандата.

Хелмс је потом добила отказ у посластичарници у којој радила, а инцидент истражује полиција.

Ејми Мекленатан из америчког града Феникса је на најгори могући начин сазнала да треба добро пазити што објављује на "Фејсбуку". Наиме, због једног статуса добила је отказ јер је та порука стигла до њених послодаваца.

- Неких дана бих жељела добити отказ, било би лакше бити кући него пролазити кроз све ово - написала је на свом профилу Ејми на годишњицу смрти своје мајке. Но, ту чињеницу нико није узео у обзир, па је дан послије објављивања статуса добила отказ.

 

Хапшења

Статус који објавите на "Фејсбуку" понекад може довести снаге реда и мира у ваш дом. У то се увјерио и амерички тинејџер Џејкоб Кокс Браун који је послије новогодишњег изласка дошао кући и објавио најглупљи статус у 2013. години.

- Возити пијан... класика ;) у чије год возило ударим, жао ми је. -  написао је Џејкоб и довео полицију пред своја врата. Испоставило се да је заиста оштетио један аутомобил на путу кући.

Ниша паметинији није био ни тинејџер из Портсмута у Великој Британији који је папирним марамицама зачепио све клозетске шоље у мушким тоалетима на трећем спрату библиотеке и пустио воду. Штета коју је изазвао била је невјероватних 247.000 долара, а библиотека је била затворена цијелих пет месеци. Иако је полицији порицао да је умијешан, младић се у својим "Фејсбук" коментарима претходно похвалио друговима.

Младом Американцу Корију Кристијану Адамсу пријети 10-22 година затвора због покушаја да унајми убицу преко "Фејсбука". Кори је несуђеног убицу намијенио девојци која га је оптужила да је, послије журке на којој су заједно били, покушао да је силује. Она је касније пријавила полицији да је Адамс на свом "Фејсбук" профилу понудио 500 долара за "главу дјевојке", и да "неко треба да уцмека ту дјевојку под хитно".

Ванеса Палм и Александар Раст, млади брачни пар из Илиноиса отишао је на Бахаме, гдје је ухапшен због "Фејсбука". Тачније, због слике ручка који су окачили на ову друштвену мрежу, јер је на менију била ријетка игуана, заштићена законом, а они су ухапшени због кршења заштите животиња и пуштени уз укупну кауцију од 1.000 долара.

Уз све то, пријети им и оптужба да су прекршили закон ван Америке, у држави која има "законски однос са САД".

Лажни профил

Данас лажни профили на друштвеним мрежама нису ништа ново, чак су постали и добро познат тренд.

Многи политичари и славне личности их игноришу, али изгледа да чланови мароканске краљевске породице нису толико толерантни. Када се 2008. године Фуад Муртада представио као марокански принц, брат краља Мухамеда VI, био је ухапшен и оптужен за "злочиначко понашање", веома озбиљан и неодређен злочин.

Неспоразум

Канађанин који је планирао да своју супругу изненади лијепом вечером и сам је био изненађен када је због статуса на "Фејсбуку" ухапшен.

Он је на овој друштвеној мрежи најавио да се спрема  "неког да избоде" мислећи на јастоге које је планирао да спреми али је ухапшен док је излазио из продавнице рибе и са лисицама на рукама провео је 20 минута.

Видјевши статус, људи су одмах алармирали полицију, а четири полицијска аутомобила и полицајци у панцирима одједном су се појавили испред радње. 

Човјек је био веома узнемирен и објашњавао је да се статус односи на јастоге јер му је продавачица рекла да их не кува живе већ да их прво убије. Ипак, није оптужен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана