Оставка због прислушкивања телефона

Миленко Киндл
Оставка због прислушкивања телефона

Велику Британију тресе новинарско-шпијунска грозница и вјероватно више нема битнијег политичара који се не пита да ли му је телефон био прислушкиван.

Дејвид Коулсон, портпарол британског премијера Дејвида Камерона, недавно је поднио оставку на мјесто шефа комуникација Даунинг стрита поводом некадашње афере прислушкивања телефона. По други пут.

Наиме, Коулсон је некада радио као уредник у најчитанијем недјељном таблоиду Велике Британије News of the World и то баш у вријеме када се сазнало да су његови новинари прислушкивали разговоре неколико славних личности. Била је 2007, Коулсон је поднио оставку и у међувремену се придужио Камероновом тиму.

Прије четири године истрага Скотланд јарда довела је тек до хапшења једног новинара и све би остало запечаћено у полицијским архивама да прије неколико мјесеци Гордон Браун, кога такође памтимо као британског премијера, није назвао друштванце у униформи и затражио да испитају да није и његов телефон био прислушкиван у вријеме када је обављао посао предсједника владе. Потом је услиједио и позив Тонија Блера, који је затражио исто.

Истрага је опет отворена уз снажну подршку Криса Хјуна, министра за енергију, који изјављује како је очигледно да читав "хакерски" посао није могао да буде дјело тек једног репортера. У захтјеву му се придружио и замјеник вође лабуриста Харијет Харман:

- Упад у туђе телефонске разговоре је противзаконит. Кривични закон мора се поштовати и ако је прекршен, полиција треба дјеловати. Нико није изнад закона, ни један уредник ни новинар. Дејвид Камерон непрестано прича о повјерењу у политику, али је од темељног значаја да људи поштују закон и то је сада доведено у питање. Никако није смио да запосли Коулсона - коментарише Харман.

Скотланд јард је по сваку цијену хтио да избјегне поновно отварање истраге. Превише је политичких момената у игри и нису се хтјели избламирати као што им се догодило 2007. у афери око лабуристичког продавања племићких титула.

Откривено је тада да су већи Блерови кредитори одједном добили титуле и почасна мјеста у Дому лордова. Тајна размјена услуга користила се рупом у закону о политичком кредитирању. У случају да се новац посуђује уз комерцијалну камату, давалац услуге смије остати анониман. Иако је полиција јасно утврдила о којим се људима радило, нису успјели да докажу да је продаја титула била унапријед договорена.

News of the World је у Великој Британији познатији као Screws of the World или News of the Screws, јер се предано бави сексуалним и наркотичким скандалима познатих личности. Новинари се често прерушавају, уходе и тајно снимају људе са друштвене сцене, не би ли се домогли пикантнијих причица.

За Коулсона је политичка прича за неко вријеме (или вјероватније заувијек) завршена. Камеронови конзервативци с њим су изгубили јединог "дечка с улице" и владу сада саставља искључиво британска аристократска каста.

Лоша шала

У времену када острвски средњи слој губи тло под ногама, када на стотине хиљада људи очекују скори откази и уводе се обимне мјере штедње, чињеница да премијер око себе нема апсолутно никог с народским, радничким педигреом звучи као лоша шала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана