Осрамоћени уредник са смислом за скандал

Глас Српске
Осрамоћени уредник са смислом за скандал

Лари Кинг, новинарска звијезда и већ четврт вијека домаћин чувене емисије "Ларрџ Кинг Ливе", могао би ускоро остати без посла.

Јер, њега би могао да замијени Пирс Морган, бивши уредник таблоида "Дејли мирор" и један од судија у шоу програму "Британија тражи звијезду". Морган је, сазнају медији, већ у Њујорку, гдје преговара са представницима CNN-а о потписивању четворогодишњег уговора, наводно тешког десет милиона долара.

Према одредбама уговора, 45-огодишњи Морган би добио ток шоу у ударном термину, и на тај начин поново привукао публику (гледаност Кингове емисије пала је за више од 45 одсто).

У посљедње вријеме из те ТВ куће отишле су неке од највећих звијезда, као што је репортерка Кристијен Aнанпур. Лари Кинг умјесто милионског аудиторијума сада привлачи само 650 хиљада гледалаца дневно.

Међутим, Моргана прати репутација осрамоћеног уредника дневних новина. Скандал због кога је смијењен са тог мјеста догодио се 2004. године, када је у "Дејли мирору" објавио фотографије на којима су британски војници наводно мучили и понижавали ратне заробљенике у Ираку.

Реакције су биле бурне, а резултат супротан Моргановим очекивањима: британска војска је одмах изјавила како су фотографије фалсификат. Иако је Морган неко вријеме увјеравао све око себе како је сигуран да је објављени материјал аутентичан, спроведена истрага је утврдила сасвим супротно.

Морган је истог момента добио отказ (није имао времена ни да узме сако из канцеларије), а на његово мјесто је дошао дотадашњи замјеник Дес Кели.

Скандал-мајстор Морган је рођен 1965. године у Гилдфорду. Још од малих ногу желио је да постане новинар, јер је већ као шестогодишњак обожавао да чита новине. Послије студија новинарства на Колеџу "Харлоу", са 19 година се запослио као репортер у локалном листу "Стретам енд Тутинг њуз", који покрива јужни Лондон.

Писао је о нередима у Брикстону, разговарао са проституткама, а његове репортаже запазио је тадашњи уредник листа "Сан" Мекензи.

Критичари су нападали Мекензија тврдећи да таблоид претвара у најјефтиније жутило ("Сан" је објављивао измишљене приче о познатим личностима, попут оне да Елтон Џон користи услуге малољетних мушких проститутки). Међутим, листу се придружио Пирс Морган као новинар ноћне смјене, и убрзо се одлично снашао.

Убрзо је отворена нова рубрика из шоу бизниса под називом "Бизар", као поручена за Моргана. Он се фотографисао са богатима и славнима, представљајући се као дио њиховог свијета. Пројекат се показао веома успјешним, звијезде су добијале публицитет, а све се свидјело медијском тајкуну Руперту Мардоку који је Моргана неколико пута позвао на вечеру.

Морган је зарадио и унапређење, па је 1994. године у 28. години, постао главни уредник листа "Њуз оф ворлд" а тиме и најмлађи уредник националних новина у више од пола вијека.

Морган се истакао агресивним, продорним новинарством, а нарочито је био немилосрдан према славним личностима. Тврдио је да, кад већ манипулишу медијима, они морају сносити и посљедице.

Морган је био посебно поносан када је као уредник ових новина уништио до тада беспријекорну каријеру сер Питера Хардинга, команданта одбрамбених снага Велике Британије. Хардинг је морао дати оставку након што је објављена његова веза са супругом једног посланика у парламенту. Она је, наводно, од новина добила 175 хиљада фунти за причу, а још се и "намјестила" за објектив са љубавником испред хотела Дорчестер.

Ипак, отишао је предалеко кад је на насловници објавио фотографије Викторије Локвуд, тадашње супруге лорда Чарлса Спенсера, брата принцезе Дајане, како излази из клинике за детоксикацију. То се ни Мардоку није свидјело, а на "рапорт" га је позвала и Комисија за притужбе на рачун штампе.

Ипак, за њега није било све изгубљено, јер је 1995. прешао у "Дејли мирор". Свој немилосрдно сензационалистички уреднички стил наставио је и у овом традиционално лијево оријентисаном таблоиду. Узнемирио је духове насловницом у националистичком духу, на којој је дан прије утакмице Енглеске и Њемачке на Европском првенству 1996. објавио наслов "Aцхтунг! Предајте се!".

То наравно није био једини његов "гаф". Таблоид је тако 2000. године објавио како је у посједу љубавних писама што их је Дајана размјењивала са официром Џејмсом Хјуитом, и то док је још била у браку са принцем Чарлсом.

И поред постизања одличног тиража, показало се да и Морган може погријешити кад се послије 11. септембра одлучио за озбиљнији приступ вијестима.

Он се одлучио да "Мирор" треба заузети антиратни став (иако му се брат борио у рату у британској војсци), процијенивши да је то став већине Британаца. Међутим, процјена је била погрешна, читаоци су листу окренули леђа, а онда је услиједила насловница са фалсификованим фотографијама са почетка текста.

Морган је морао отићи, а да није стигао ни да се поздрави са колегама.

Мемоари

Морган је прави успјех ипак постигао као писац - објавио је мемоаре "Инсајдер" који су постали бестселер. Снашао се и као ТВ звијезда, јер се на позив Сајмона Кауела, власника лиценце "Тражи звијезду", појављује као судија у америчкој и британској верзији емисије. Гледаоцима углавном иде на живце, јер је арогантан и прави се важан, али гледаност је константно добра. Aко преговори са CNN-ом успију, одлази из емисије јер се сели у СAД.

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана